Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η Λευκωσία βλέπει αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό

Μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα γίνει πιο ξεκάθαρο ότι υφίσταται αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ως αποτέλεσμα του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου, όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τη δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι υπάρχουν διαφορές στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, που αντιπροσωπεύουν, όπως είπε, τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Χριστιανική Κίνα; Πώς η διάδοση του Χριστιανισμού στο Μέσο Βασίλειο αλλάζει το θρησκευτικό τοπίο

Κινέζοι προσεύχονται σε υπόγεια καθολική εκκλησία στην Tianjin, τον Νοέμβριο του 2013. (Kim Kyung-Hoon/Reuters)

Ο Χριστιανισμός έχει ιστορική παρουσία αιώνων στην Κίνα, από την εισαγωγή του κατά την μεσαιωνική περίοδο και την αναβίωσή του κατά τον 19ο αιώνα από Προτεστάντες ιεραποστόλους έως την σημερινή νέα άνθησή του. Μετά την επικράτηση του επισήμως άθεου κομμουνιστικού καθεστώτος το 1949, ο Χριστιανισμός υπέστη επιθέσεις, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και στην κομμουνιστική Ρωσία. Μετά, όμως, την στροφή τής Κίνας προς την ελεύθερη οικονομία και τον καπιταλισμό και την χαλάρωση του κοινωνικού ελέγχου, οι διώξεις κατά των Χριστιανών μειώθηκαν και έκτοτε η διάδοση του Χριστιανισμού στην Κίνα υπήρξε εντυπωσιακή. Ένα μεγάλο ποσοστό Κινέζων τις τελευταίες δεκαετίες έχει στραφεί στον Χριστιανισμό ανοίγοντας νέες εκκλησίες και ταυτίζοντας τη νέα θρησκεία με την οικονομία τής αγοράς και τη νέα δυναμική Κίνα τού 21ου αιώνα. Υπάρχουν περισσότεροι ενεργοί Χριστιανοί στην Κίνα παρά στην Ευρώπη, ενώ οι περισσότερες Βίβλοι παγκοσμίως τυπώνονται και κυκλοφορούν πλέον στην Κίνα. Πόσο πιθανό είναι η Κίνα να γίνει μια χριστιανική χώρα κατά τον ίδιο περίπου τρόπο που μια άλλη αυτοκρατορία του παρελθόντος, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έγινε χριστιανική;

Ερωτήματα για την ασφάλεια των πτήσεων



Οι αεροπορικές τραγωδίες των τελευταίων ημερών, η κατάρριψη, ως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την ανατολική Ουκρανία, η συντριβή του αεροσκάφους της TransAsia κατά τη διάρκεια προσέγγισης για προσγείωση στην Ταϊβάν και η πτώση του MD-83 της Air Algerie στην Αφρική αλλά και η εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στις 8 Μαρτίου εγείρουν ένα αμείλικτο ερώτημα: Πόσο ασφαλές είναι σήμερα το αεροπορικό ταξίδι; Η απάντηση είναι πολύ σαφής και δεν αφήνει περιθώρια για ενδοιασμούς. Το αεροπορικό ταξίδι σήμερα είναι απολύτως ασφαλές και αρκετά ασφαλέστερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται στην ιστοσελίδα planecrashinfo.com, από το 1997, οπότε σημειώθηκαν 20 δυστυχήματα με επιβατικά αεροσκάφη (που είχαν τουλάχιστον 18 επιβάτες), τέτοιου είδους συμβάντα μειώνονται διαρκώς.

BRICS Summit and India-China Relations

The 6th BRICS summit, a conglomerate of world’s top five emerging economies – Brazil, Russia, India, China, and South Africa was held at Fortaleza, Brazil, in July 2014. With heightened expectations, the summit is seen as to have delivered a lot in terms of establishing a Development Bank with an initial investment of $100 billion.
This is regarded as a strong counter to the existing financial institutions such as the World Bank and the International Monetary Fund. However, a major highlight of the summit is the meeting between Indian Prime Minister Narendra Modi and Chinese President Xi Jinping.