Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Η Αίγυπτος προχωρά σε μεταρρυθμίσεις

Ηταν μια από τις σπανιότατες περιπτώσεις που η Αίγυπτος έκανε κάτι θετικό για τους οικονομολόγους. Τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων, καθώς η κυβέρνηση έκοψε ένα τμήμα των γενναιόδωρων επιδοτήσεων. Παρά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στα φτωχά στρώματα, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, φαίνεται να προχωρά στη μεταρρύθμιση που εδώ και χρόνια ζητά το ΔΝΤ και την οποία ανέβαλλαν οι προηγούμενοι πρόεδροι.

O Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, φαίνεται να προχωρά στη μεταρρύθμιση που εδώ και χρόνια ζητά το ΔΝΤ και την οποία ανέβαλλαν οι προηγούμενοι πρόεδροι.








Ο κ. Σίσι φαίνεται αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αιγυπτιακής οικονομίας που παρέπαιε τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής κρίσης, που έδιωξε τους επενδυτές και προκάλεσε κατάρρευση του τουρισμού. Στις αρχές του μήνα αρνήθηκε να υπογράψει τον προϋπολογισμό προτού προβλέψει ο υπουργός Οικονομικών μείωση του ελλείμματος για το επόμενο έτος από το 12% στο 10%. Δεν είναι σαφές κατά πόσον βγαίνουν οι υπολογισμοί, αλλά ήδη έχει επιβληθεί φόρος στα κέρδη από την απόδοση των χρηματιστηρίων και σχεδιάζει να επιβάλει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Τα έσοδα αυτά, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που της προσφέρουν οι χώρες του Κόλπου που διάκεινται φιλικά προς το νέο καθεστώς, έχουν βελτιώσει κάπως την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το τριπλό στοίχημα των τουρκικών εκλογών

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας ο λαός και όχι η εθνοσυνέλευση θα εκλέξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αυριανές εκλογές.
Ο σημερινός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και θέτει θέμα θεσμοθέτησης συστήματος προεδρευόμενης δημοκρατίας.