Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ CFE

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να ξαναρχίσει την παροχή πληροφοριών στη Ρωσία που παρέχονται από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) εάν η Μόσχα συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις που εκρέουν από τη Συνθήκη. Αυτό αναφέρεται στη διακήρυξη που ψηφίστηκε στη συνοδό κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Σικάγο.

Το ψήφισμα χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στον έλεγχο των συμβατικών όπλων. Υπενθυμίζεται στους εταίρους του ΝΑΤΟ στη CFE, ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν από αυτούς το Νοέμβριο του 2011 να αρνηθούν την εκπλήρωση μιας σειράς διατάξεων της Συνθήκης όσον αφορά τη Ρωσία, μπορεί να αναθεωρηθούν, αν η ίδια συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της».

Ο ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ

Καθώς οι ηγέτες του κόσμου λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20-21 Μάιου, πρωταρχικό τους μέλημα θα είναι οι εγχώριες πολιτικές προτεραιότητες και ο σχεδιασμός της απόσυρσης των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής θα είναι οι στρατηγικές της αποχώρησης και η ασφαλής μετάβαση. Μόνο λίγοι είναι πιθανό να δώσουν προσοχή στις ανθρωπιστικές συνέπειες της απόσυρσης των στρατευμάτων ή να συζητήσουν το ανθρώπινο κόστος  της αναχώρησης τους.

Από την πτώση των Ταλιμπάν αναμφισβήτητα έχουν υπάρξει τεράστια οφέλη: τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, έχουν κατασκευαστεί μεγάλοι δρόμοι και έργα υποδομών, καθώς και μια αξιοσημείωτη επέκταση της πρόσβασης στη βασική υγειονομική περίθαλψη.

«ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ Η φλόγα... έσβησε!


Επεισοδιακά εξελίσσεται η λαμπαδηδρομία στην Μεγάλη Βρετανία καθώς, μετά την… αποκάλυψη των «τρελών» πωλήσεων της δάδας μέσω e-bay ήρθε να προστεθεί και ένα… ατύχημα ώστε να δώσει θέμα στα ταμπλόιντς.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της τρίτης μέρας της λαμπαδηδρομίας και ενώ η δάδα με την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων διέσχισε την κωμόπολη Ντέβον, στηριζόμενη στο αμαξίδιο του Ντέιβιντ Φόλετς, αθλητή του μπάντμνιντον στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, η φλόγα έσβησε!

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ

Η ταχεία και αποδιοργανωτική αλλαγή του περιβάλλοντος της Αρκτικής παρουσιάζει απροσδόκητες προοπτικές για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Σε όλη την Αρκτική, οι κλιματικές αλλαγές θα επιφέρουν προβλήματα στις υποδομές και θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις σχεδιασμού.

Η Αρκτική είναι πιθανό να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις κατά την επόμενη δεκαετία, φτάνοντας ενδεχομένως το ποσό των 100 δις δολαρίων ή και περισσότερο. Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού ρίσκου/ δυνητικά υψηλή απόδοση των επενδύσεων στην Αρκτική, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι αισθητά υψηλότερος ή χαμηλότερος.