Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ethnic Tension Simmers in the Czech Republic


Czech police at a protest rally, courtesy of Daniela Kantorova/Flickr 
Creative Commons - Attribution-Noncommercial 2.0 Generic Creative Commons - Attribution-Noncommercial 2.0 Generic
Police at a Neo-Nazi rally in Duchcov, Czech Republic.

The Czech Republic’s ailing economy is one reason why we’re seeing a spike in hate crimes against the country’s Roma community. The latter remains vulnerable and ethnic tensions remain high, Tanweer Ali argues, and it’s Prague’s dubious political culture that is ultimately at fault.
By Tanweer Ali for Foreign Policy Centre (FPC)
The small town of Ceske Budejovice (Budweis in German) in the south of the Czech Republic is perhaps best known as the home of the Budweiser beer brand, or rather the two rival brands enmeshed in protracted legal disputes in dozens of countries. But this summer it was a series of ugly neo-Nazi parades in Ceske Budejovice that made the domestic news headlines.

Βραζιλία-Ρωσία: Πρόταση-βόμβα για το μαχητικό T-50

Μια υποψία που είχε διατυπωθεί από τις 28 Ιανουαρίου του 2011 στο «defence-point.gr», έρχεται να δικαιωθεί δυόμισι χρόνια αργότερα (http://www.defence-point.gr/news/?p=5816). Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να προτείνουν στους Βραζιλιάνους ακόμα και τη συμμετοχή τους στο υπερφιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού πέμπτης γενιάς T-50 της Sukhoi!
Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, θα βρίσκεται στη Λατινική Αμερική το διάστημα 14-17 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση επισήμων επισκέψεων στο Περού και τη Βραζιλία. Στη δεύτερη μάλιστα, δεν πρόκειται να προτείνει μόνο την προμήθεια του επίσης εξαιρετικού Sukhoi Su-35, το οποίο σύμφωνα με τους Ρώσους βρίσκεται στον «προθάλαμο» της πέμπτης γενιάς.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και οι Ρώσοι αποφάσισαν να κάνουν την πραγματικά δελεαστική τους προσφορά, σε μια στιγμή που οι σχέσεις Βραζιλίας και Ηνωμένων Πολιτειών υποφέρουν,εξαιτίας των αποκαλύψεων για τη δράση της NSA στον τομέα των παρακολουθήσεων – υποκλοπών, στελεχών της βραζιλιάνικης κυβέρνησης… σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας.

Τα νέα μέτρα θα ρίξουν την κυβέρνηση


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - LAGARDEΑπό ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η μερική αλλαγή της στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έναντι της Ελλάδας, η οποία έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ολίγες ημέρες, είναι ελπιδοφόρα.
Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, οι επιτελείς του ΔΝΤ που ασχολούνται με τη χώρα μας «μαλάκωσαν». Είναι σημαντικό, ξέρετε, να ακούτε από το στόμα τους θέσεις που δείχνουν να κατανοούν την τραγική κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα οι πολιτικοί της, αλλά και το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε από την Τρόικα.

Σε παράκαμψη Βουλής επιμένουν οι εταιρείες για τα κοιτάσματα των 28 δισ.

Σε παράκαμψη Βουλής επιμένουν οι εταιρείες για τα κοιτάσματα των 28 δισ.

Φορολογική σταθερότητα και παράκαμψη της Βουλής ζητούν οι επενδυτές


Της Μαριάννας Τζάννε
Σε λεπτό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις γεωτρήσεις για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας, με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να επιλέγει βραδείς ρυθμούς στις διαδικασίες, θεωρώντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί με τους καλύτερους όρους το δημόσιο συμφέρον. «Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει», διαμηνύουν από το ΥΠΕΚΑ απαντώντας στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στην υπογραφή των δύο ώριμων συμβάσεων σε Πατραϊκό και Γιάννενα, όπου υπάρχουν ανάδοχοι από τον περασμένο Ιούλιο.
Εντός της εβδομάδας μετατίθενται οι αποφάσεις της ΔΕΦΑ σε σχέση με την «ενδιάμεση λύση» και την τελική πρόταση της ITERA. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η συζήτηση για την απόφαση ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, ενώ νέα συνεδρία θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατεύθυνση των μέχρι τώρα συζητήσεων, είναι να δοθούν όλα τα δεδομένα στον υπουργό Εμπορίου για να λάβει την τελική απόφαση. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν τα αποτελέσματα την έρευνας που ανατέθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως προς τη «φόρμουλα ΑΗΚ», με βάση την οποία όλες οι προτάσεις για φυσικό αέριο, περιλαμβανομένης και της χαμηλότερης που έδωσε η ITERA στο πλαίσιο του διαγωνισμού, είναι ασύμφορες σε σχέση με τη χρήση υγρών καυσίμων.

PM urges European leaders not to lift Iran sanctions

Western sanctions on Iran are close to achieving their desired result of bringing Iran’s military nuclear program to a halt, Prime Minister Benjamin Netanyahu told European leaders in phone conversations over the weekend, according to a statement released by the Prime Minister’s Office Saturday.
Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks to reporters during a press conference, Tuesday, October 8, 2013 (photo credit: Flash90)
Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks to reporters during a press conference, Tuesday, October 8, 2013 (photo credit: Flash90)



Speaking ahead of new P5+1 talks with Iran in Geneva this coming week, Netanyahu told French President Francois Hollande and British Prime Minister David Cameron that the sanctions should not be lifted as long as Iran continues enriching uranium for the development of nuclear weapons, officials in Jerusalem said Saturday.

Κέρι: Ανοιχτό το διπλωματικό παράθυρο με το Ιράν

«Αυτή τη στιγμή το διπλωματικό παράθυρο ανοίγει όλο και περισσότερο», δήλωσε ο Κέρι, χρησιμοποιώντας μια αγγλική μεταφορά, σε ομιλία που έδωσε στο Λονδίνο και αναμεταδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις ΗΠΑ ενώπιον της αμερικανικής φιλο-ισραηλινής ομάδας πίεσης AIPAC (Αμερικανο-ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων).
«Αλλά θέλω να ξέρετε επίσης πως τα μάτια μας είναι ανοικτά», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απευθυνόμενος στους περίπου 1.600 αντιπροσώπους αυτής της ισχυρής αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης που πραγματοποιεί την ετήσια σύνοδό της.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κένι: «Η Ιρλανδία θα βγει από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο»

Κηρύσσοντας το επικείμενο τέλος της «οικονομικής έκτακτης ανάγκης», ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι προέβλεψε ότι η χώρα του θα βγει τον Δεκέμβριο από το «μνημόνιο». Και αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι τα χειρότερα στην κρίση της ευρωζώνης έχουν περάσει.

Κένι: «Η Ιρλανδία θα βγει από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο»
Αν η πρόβλεψη του Κένι εκπληρωθεί, η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη από τις τέσσερις χώρες του μνημονίου που θα καταφέρει να βγει στις αγορές.

Αναμένοντας το πράσινο φως: Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ εν μέσω περιφερειακής ρευστότητας

Ύστερα από τρία χρόνια ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης, και ενώ ο ενεργειακός άξονας Ισραήλ-Κύπρου ενισχύεται, θα ανέμενε κανείς ότι τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης του ελληνοϊσραηλινού Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ, θα ήταν σημαντικότερα από την υπογραφή δύο συμφωνιών δευτερεύουσας σημασίας (τουρισμός και κινηματογραφικές συμπαραγωγές), ενώ την ίδια στιγμή, για τα σοβαρά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, υπεγράφησαν τελικώς λακωνικές κοινές διακηρύξεις.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Βενιαμίν Νετανιάχου, παρουσιάζουν τα κοινά ανακοινωθέντα στις 8 Οκτωβρίου 2013 στην Ιερουσαλήμ. Ronen Zvulun / Reuters

Ωστόσο, μια προσεκτικότερη θεώρηση των πρόσφατων περιφερειακών εξελίξεων και του πλέγματος των σχέσεων των χωρών τής περιοχής, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τελικά η περίπτωση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ διαφέρει σε πολλά από την επιδιωκόμενη αντίστοιχη σύμπραξη Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας.