Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μια 100% ενεργειακά αυτόνομη κοινότητα γίνεται υπόδειγμα αειφορίας “εκτός δικτύου”

Φανταστείτε μια ενεργειακά αυτόνομη πόλη η οποία δεν εξαρτάται πλέον από τα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια.


Ένα μέρος όπου οι κάτοικοι δεν στράφηκαν για επιδότηση στο Κράτος, αλλά επένδυσαν δικά τους χρήματα για να κατασκευάσουν το δικό τους ενεργειακό δίκτυο με στόχο να απολαύσουν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού και θέρμανσης στο μέλλον.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για το πραγματικό παράδειγμα της κοινότητας του Φέλντχαϊμ στη Γερμανία, 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου.

Παράταση ενός χρόνου για το έλλειμμα της ζητά η Πορτογαλία


Η Πορτογαλία θα χρειαστεί έναν ακόμα χρόνο για να πετύχει τους στόχους για τον προϋπολογισμό που τέθηκαν στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας, διότι το οικονομικό της outlook έχει επιδεινωθεί, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Vitor Gaspar.

The Top Eight Energy Risks For 2013

GULF OF MEXICO - SEPTEMBER 4: (EDITORS NOTE: I...

What’s hot and what’s not for the energy world in 2013? With so many confusing headlines hitting your inboxes on a daily basis, here’s an early tonic to focus into 2013. A top eight ‘risks, ruses and rumblers’ for energy in 2013. Here goes:

Κοινοτισμός…..Η Ελληνική εκδοχή

Κωνσταντίνος Καραβίδας(1890 – 1973)

Ο τίτλος του άρθρου υπονοεί την διεθνή αλλά και διαχρονική παρουσία των κοινοτικών ιδεών. Πράγματι, υπό διάφορες μορφές, οι κοινοτικές ιδέες εμφανίσθηκαν σε διάφορα σημεία του ορίζοντα,υπό ποικίλες μορφές,και παραδόξως σήμερα χαίρουν μεγάλης δημοσιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Amitai Etzioni (το κυριώτερο έργο του οποίου είναι The Spirit of Community: the Reinvention of American Society, Simon&Schuster, 1993, New York) δίδαξε ως καθηγητής Κοινωνιολογίας στο κραταιό Columbia,στο George Washington,όπως και στο Harvard Business School, και μάλιστα διετέλεσε Senior Advisor του Λευκού Οίκου για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Οι αντοχές των Κεντρικών Τραπεζών στη στήριξη της οικονομίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται


Οι αντοχές των Κεντρικών Τραπεζών στη στήριξη της οικονομίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται - Ελάχιστα κεφάλαια εισέρρευσαν στην πραγματική οικονομία - Αργεί η ανάπτυξη και παραμένει στα ύψη η ανεργία

Χτυπάτε διαδηλωτές​; Παραιτούμα​ι από πρωθυπουργ​ός…



Αυτό μάλλον δεν έχει ξαναγίνει. Ποτέ και πουθενά. Να παραιτείται πρωθυπουργός επειδή η αστυνομία, της οποίας έχει την πολιτική ευθύνη δικός του υπουργός, χτύπησε διαδηλωτές σε διαδηλώσεις.

Όταν, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αυτός συμβαίνει να είναι ο Βούλγαρος Μπόικο Μπορίσωφ, τότε τα πράγματα μοιάζουν ακόμη περισσότερο αναπάντεχα.

FT: Μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των τραπεζών, θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει τη δημοσιοποίηση από τις τράπεζες των κερδών τους και των φόρων που πληρώνουν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για ένα καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας των τραπεζών καθώς και για αυστηρότερους περιορισμούς στα μπόνους των στελεχών τους, στο πλαίσιο του νόμου για την εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ. Το αίτημα για διαφάνεια έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χώρες - μέλη της ΕΕ αντιδρούν στη σχετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προωθηθεί μαζί με την αναθεώρηση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Βουλγαρία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Παραιτήθηκε, μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η βουλγαρική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Βουλγαρία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Κρίσιμοι οι Επόμενοι Δύο Μήνες για ΤΑΡ και Nabucco

Οι επόμενοι δύο μήνες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα συγκεντρώσουν οι αγωγοί TAP και μικρός Nabucco στην κούρσα ανάδειξης του διαδρόμου εκείνου που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο από το Σαχ Ντενίζ ΙΙ στις ευρωπαϊκές αγορές.
Καταρχήν, ως τα τέλη Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η απόφαση από τις τρεις Ρυθμιστικές Αρχές, της Ελλάδος, της Ιταλίας και της Αλβανίας, για την εξαίρεση ή όχι του TAP, ύστερα από σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, ο TAP θα εξασφαλίσει την εξαίρεση, αλλά υπό όρους που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή. Θα είναι μια απόφαση η οποία θα αναδείξει τη χώρα μας σε πραγματικό trading hub.

Αποζημίωση 5 εκ. στερλινών από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία σε Βρετανούς επενδυτές

Πέντε εκατομμύρια στερλίνες αποζημίωση στους εξαπατημένους Βρετανούς επενδυτές της εταιρείας Polly Peck κατέβαλε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο τουρκοκύπριος επιχειρηματίας και σφετεριστής Ελληνοκυπριακών περιουσιών Ασίλ Ναδίρ.

Το κακουργιοδικείο του Λονδίνου είχε διατάξει τον Ναδίρ να καταβάλει το ποσό αυτό, ή να εκτίσει πρόσθετα χρόνια στη φυλακή, πέραν της ποινής 10χρονης φυλάκισης που του είχε επιβληθεί τον περασμένο Αύγουστο.

Πτώση εσόδων σε 22 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους το 2012

Αθροιστικές απώλειες άνω των 5 δισ. ευρώ κατέγραψε, στη διάρκεια του 2012, ο τζίρος 22 εκ των 24 βιομηχανικών κλάδων της χώρας. Εξαιρουμένου του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν λόγω της ανόδου τόσο της παραγωγής όσο και των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία κατέγραψε σημαντική ποσοστιαία μείωση του τζίρου της. Η απώλεια τζίρου της μη πετρελαϊκής βιομηχανίας, σε σχέση με το 2011, κυμαίνεται περί το 10%.
Αυτά προκύπτουν από επεξεργασία στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος των μεταποιητικών βιομηχανιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου, το 2012 αυξήθηκε κατά 3,4% έναντι αύξησης 7,3% το 2011 και 6,0% το 2010.