Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σκόπια: Οι Αλβανοί ζητούν περισσότερα Είναι πιθανή μια ‘Βαλκανική Άνοιξη’; Θα προστατέψει η Ρωσία τα Σκόπια; Pravda


Η κατάσταση στα Σκόπια αναθερμαίνεται συνεχώς από τον Μάρτη. Συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σλάβων κατέληξαν σε ξυλοδαρμούς και αγριότητες. Ο Λ. Λούλκο, συγγραφέας του εν λόγω άρθρου αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων φοβήθηκε μήπως επαναληφθούν τα αιματηρά επεισόδια του 2001 και γι’ αυτό προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές 20 Αλβανών υπόπτων για υποκίνηση βίαιων γεγονότων. Τις τελευταίες μέρες πορείες και διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από Αλβανούς στα Σκόπια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι Αλβανοί στα Σκόπια παρακινημένοι από το προηγούμενο του Κοσόβου επιζητούν απόσχιση από την Φύρομ με όνειρο να δημιουργήσουν κάποτε τη ‘Μεγάλη Αλβανία’. Αυτό το αίτημα προβάλλεται συνεχώς με διάφορα μέσα όπως στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Αμερικανο-Αλβανικής Ένωσης Τζόζεφ Γκεοκγβάρντι δήλωσε ότι θεωρεί ότι οι συλλήψεις Αλβανών δεν είναι άλλο παρά συνωμοσία της κυβέρνησης. Προσθέτει ότι τα Σκόπια προσπαθούν να εφεύρουν έναν εσωτερικό εχθρό με απώτερο σκοπό να επηρεάσουν τις αποφάσεις ένταξης τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αποκάλυψη σύντομα New York Times, Paul Krugman


Ξαφνικά είναι εύληπτο πως το ευρώ-αυτό το ελαττωματικό πείραμα νομισματικής ένωσης- μπορεί και να καταρρεύσει. Και δε μιλάμε καθόλου για ένα μακρινό γεγονός κάπου στο μέλλον. Η κατάρρευση μπορεί να επέλθει με εντυπωσιακά γρήγόρους ρυθμούς μέσα στους επόμενους μήνες και όχι μέσα στα επόμενα χρόνια. Και τα κόστη, οικονομικά και ιδιαίτερα τα πολιτικά μπορεί να είναι τεράστια.

Βεβαία αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Το ευρώ μπορεί ακόμη να διασωθεί; όμως αυτό προϋποθέτει οι ευρωπαίοι ηγέτες κυρίως στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξουν συμπεριφορά. Καθίσταται αναγκαίο οι ευρωπαίοι ηγέτες να πάψουν να ηθικολογούν και να δουν την πραγματικότητα κατάματα. Πρέπει να μη χρονοτριβήσουν περισσότερο αλλά να προσπαθήσουν να προλάβουν τις εξελίξεις.

Η Τουρκία ζητά εξηγήσεις για τις παραβιάσεις από το Ισραήλ στην Κύπρο.

Η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ για παραβιάσεις του εναερίου χώρου που έγιναν εχτές στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου και απαιτεί εξηγήσεις επ’ αυτού του γεγονότος. Συγκεκριμένα ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με την ισραηλινή πρεσβεία  εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του
για το γεγονός.

Ο ισραηλινός διπλωμάτης σημείωσε την τουρκική παρατήρηση αλλά δεν έδωσε κάποια εξήγηση.

Η Τουρκία προειδοποιεί για αντίποινα ενάντια στα Κυπριακά ενεργειακά πλάνα. Daily News Hurriyet

Σήμερα η Τουρκία απείλησε με αντίποινα ενάντια στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε projects γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Κύπρου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι οι εταιρείες που συνεργάζονται με την Κύπρο σε ενεργειακά projects δε θα συμπεριληφθούν σε μελλοντικά ενεργειακά προγράμματα στην Τουρκία.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί την Αλ Κάιντα για τις επιθέσεις στη Δαμασκό. Η Δαμασκός απαντά πως μέλη της Αλ Κάιντα εισέρχονται στη χώρα από την Τουρκία. AlJazzera


Ο Μπάν Κι Μούν, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Αλ Κάιντα κρύβεται πίσω από τους βομβαρδισμούς στη συριακή πρωτεύουσα που σκότωσε 50 ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι η διαμάχη στη Συρία έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 10 000 ζωές καθώς οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συνδράμουν στη μείωση της βίας.

Η Δαμασκός προ ολίγων ημερών δημοσιοποίησε 26 ονόματα αλλοδαπών που πιθανολογείται πως έχουν εισέλθει στη χώρα με σκοπό την υποκίνηση βίαιων επεισοδίων. Σπεύδει παράλληλα να υπογραμμίσει ότι τουλάχιστον 20 μέλη της Αλ Κάιντα που βρίσκονται στη χώρα έχουν περάσει παράνομα από την Τουρκία.

Περίληψη Ελπινίκη Καρακώστα

Οι αγορές τρέμουν κάτω από τη ‘δαμόκλειο σπάθη’ των ελληνικών και ισπανικών δυσχερειών. BBC NEWS

Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι ασιατικές αγορές υπέφεραν σημαντικές ζημιές τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας γύρω από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Πολλοί επενδυτές μετέφεραν τα χρήματα τους σε γερμανικές ομολογίες δηλαδή στα λεγόμενα ‘ασφαλή χαρτιά’ χαμηλού κινδύνου. Επιπλέον, οι τιμές πετρελαίου ‘έπεσαν’ σημαντικά αντικατοπτρίζοντας την αγωνία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.