Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Έχασε τον έλεγχο για το θέμα της ΑΟΖ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς;

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δημιούργησε, με πλήρη μυστικότητα, μια Επιτροπή που θα ασχολείται με τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αποτελείται από τέσσερις ανώτερους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών που είναι πιστοί στη γραμμή ότι δεν πρέπει να “προκληθεί” η Τουρκία με μια μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ.
Βέβαια, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της ΑΟΖ μια και είχε για χρόνια άτυπο σύμβουλό του τον πιο ειδικό Έλληνα στα θέματα της ΑΟΖ, τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, ο οποίος ήταν και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Asia wants a piece of U.S. shale gas boom; Japan, South Korea seek lower-cost LNG

Asia’s large-scale gas importers, long saddled with premium prices, say a cheaper alternative lies several thousand feet below North American soil, where companies are unlocking enormous gas reserves from shale rock.
The shale boom has already revolutionized the gas market in the United States and Canada, giving both countries not only a reliable domestic supply but also the ability to sell overseas.

Χωρίς «μαγείρεμα»... το έλλειμμα μεγάλωσε

Διεύρυνση του ελλείμματος στον Προϋπολογισμό για το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου δείχνουν τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Τα στοιχεία της ΤτΕ διαφέρουν από τα αντίστοιχα που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών καθώς περιλαμβάνουν δαπάνες για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν περιλαμβάνουν έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος.
Μπορεί να χαίρεται για την καλή πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όμως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έχει κάθε λόγο να κάθεται σε αναμμένα κάρβουναΜπορεί να χαίρεται για την καλή πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όμως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έχει κάθε λόγο να κάθεται σε αναμμένα κάρβουναΤο έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,8 δισ. ευρώ έναντι 6,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Με νέες εκλογές απειλεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο συντηρητικός Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που θα δίνει την δυνατότητα στον κ. 'Αμποτ να διαλύσει βουλή και γερουσία και να κηρύξει νέες εκλογές αν αυτό απορριφθεί. Ο πρωθυπουργός πιστεύει σε μια τέτοια εξέλιξη θα μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία και στην γερουσία.

Ήδη το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι με την κατάργηση του σχετικού νόμου θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

«ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ» Φετφά επιτρέπει στους πεινασμένους της Συρίας να φάνε «σκύλους και γάτες»

Κληρικοί της Συρίας εξέδωσαν «φετφά» (επίσημη γνωμοδότηση) σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους κατοίκους προαστίων της Δαμασκού που βρίσκονται υπό πολιορκία από τους αντάρτες να καταναλώσουν κρέας γάτας ή σκύλου, κάτι που απαγορεύεται υπό κανονικές συνθήκες, καθώς το Ισλάμ θεωρεί ότι είναι ακατάλληλο προς βρώση. Οι κληρικοί μάλιστα προειδοποιούν και για ανθρωποφαγία σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση.

Φετφά επιτρέπει στους πεινασμένους της Συρίας να φάνε «σκύλους και γάτες»
Μετά τις αναφορές για λιμό στο πολιορκούμενο από τους αντάρτες προάστιο Muadhamiya της Δαμασκού, οι κληρικοί εμφανίστηκαν σε βίντεο, δίνοντας το «πράσινο φως» στους πεινασμένους να φάνε γάτες, σκυλιά και γαϊδούρια, ώστε να επιβιώσουν.

Το Δελχί διολισθαίνει… Γιατί το παρελθόν τής Ινδίας είναι σήμερα ένα πρόβλημα

Το μέλλον μιας ακμάζουσας Ινδίας ποτέ δεν φαινόταν πιο μακριά από ό,τι σήμερα. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση τής χώρας έχει θολώσει την ατμόσφαιρα - και το έχει πράξει με τρόπο τραγικά οικείο στους περισσότερους Ινδούς. Υπάρχει μια αίσθηση déjà vu στον κόσμο, μια υφέρπουσα αίσθηση ότι η χώρα παραπαίει και διολισθαίνει πίσω στις οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές δυσλειτουργίες τού πολύ πρόσφατου παρελθόντος της. Οι Ινδοί έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν αν η χώρα τους έχει και τόσο λαμπρό μέλλον, τελικά. Και όσο αυτό εξακολουθεί να ισχύει, οι τεράστιες δυνατότητες της Ινδίας θα παραμείνουν μόνο στα χαρτιά.
Ο πρωθυπουργός τής Ινδίας Μανμόχαν Σινγκχ αποχωρώντας από συνέντευξη Τύπου (Courtesy Reuters)

Δεν έχει περάσει και τόσο πολύς καιρός από τότε που οι Ινδοί ήταν επιβαρυμένοι με ένα οικονομικό σύστημα που τους επέβαλλε επαχθείς ρυθμίσεις κι ένα αδιαφανές σύστημα τιμολόγησης, καθώς και ένα πολιτικό σύστημα που αποτύγχανε να εγγυηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα και περιόριζε την ελευθερία τής έκφρασης. Στο μεγαλύτερο μέρος τής ιστορίας τής Ινδίας, το κράτος και ο λαός έτρεφαν αμοιβαίες υποψίες έναντι αλλήλων - μια δυναμική που επιδεινώνονταν κατά περιόδους, στη διάρκεια οικονομικών κρίσεων. Οι Ινδοί αμφέβαλαν συχνά για την ικανότητα των κυβερνήσεών τους να ελέγξουν την όποια κρίση διερχόταν η χώρα κάθε φορά, κι ενεργούσαν αντιστοίχως.