Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Την Πιθανότητα Στρατιωτικής Σύγκρουσης Κίνας-ΗΠΑ Προβλέπει το Νέο Αμυντικό Δόγμα της Αυστραλίας

Την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με πεδίο τον Ειρηνικό, εξετάζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, μεταβάλλοντας αναλόγως το αμυντικό της δόγμα, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Australian. Ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού αλλάζει καθοριστικά λόγω της στρατιωτικής ανάπτυξης της Κίνας. Αυτό αποτελεί πλέον «πρόκληση» για την άμυνα της Αυστραλίας, τονίζεται σε έκθεση Αυστραλών στρατιωτικών αναλυτών, που δημοσιεύει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που είναι «προς συζήτηση» από το επιτελείο του αυστραλιανού υπουργείου Αμύνης, η άμυνα της χώρας είναι πλέον τρωτή. «Λόγω των τεχνολογικών δυνατοτήτων είναι δυνατόν να δεχθούμε επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς χωρίς προειδοποίηση» τονίζεται στην έκθεση που αποτελείται από 150 σελίδες.

Κομισιόν: Στα 1,6 τρισ. οι κρατικές χρηματοδοτήσεις στις τράπεζες κατά το 2008-2011

Η κρατική βοήθεια που χορηγήθηκε στον τραπεζικό τομέα στην ΕΕ ανήλθε συνολικά στο 1,6 τρισ. ευρώ στο διάστημα από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης, τον Οκτώβριο, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις κρατικές ενισχύσεις που αναφέρονται στο 2011. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, ποσοστό 67%, οι βοήθειες αυτές αφορούν δημόσιες εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ήρθε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τους καταθέτες της Ελβετίας



Η περιβόητη (αυθεντική) λίστα Λαγκάρντ έφτασε από το Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (που την είχε ζητήσει) την παρέλαβε και την έστειλε στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να τη συγκρίνουν με τον κατάλογο που έχουν στα χέρια τους.
Θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα ή ότι έχουν προστεθεί και αφαιρεθεί κάποια απ’ αυτά;

Η μεγάλη κομπίνα με το real estate


Η μεγάλη κομπίνα με το real estate
Μεγάλη κομπίνα με αγοραπωλησίες ακινήτων σε εικονικές τιμές μέσω των εταιρειών τους είχαν στήσει ο Βίκτωρ Ρέστης και o Γιάννης Καρούζος όπως προκύπτει από το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

«Κούρεμα» χρέους ζητεί το ΔΝΤ για την Κύπρο



Για έσχατη λύση κάνει λόγο η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών


Πρόταση για «κούρεμα» μέρους του χρέους της Κύπρου διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ίδιο σε πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Τα σχετικά αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας πως το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υπό την παρούσα του μορφή. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ, διευκρίνισε πως το «κούρεμα» θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση για την Κύπρο.

IMF Demands Partial Default for Cyprus

Anti-austerity demonstrators clash with security personnel in Cyprus in December.


Euro-zone member state Cyprus badly needs a bailout, but the International Monetary Fund is demanding a debt haircut first, according to media reports. The resulting standoff with Europe has delayed the country's badly needed aid package. To ward off insolvency, Nicosia has raided the pension funds of state-owned companies.

Cyprus did its part on Wednesday night. The country's parliament approved a 2013 budget which included far-reaching austerity measures so as to satisfy the conditions for the impending bailout of the debt-stricken country. While aimed at significantly reducing the country's budget deficit, the spending cuts and tax hikes are likely to result in a 3.5 percent shrinkage of the economy in 2013 along with an uptick in unemployment.

Italy's Monti expected to resign as MPs debate budget

Mario Monti on a visit to the Fiat plant in Melfi, near Potenza, 20 December

Mario Monti is expected to resign as Italian prime minister shortly, keeping a promise to step down as soon as his budget is passed by parliament.
MPs are debating the 2013 budget drawn up by his government and may approve it before the end of Friday.
Mr Monti is due to give a news conference on Sunday, at which he may announce whether he will stand in forthcoming parliamentary elections.
He was brought in to form a technocratic government last year.

Slovenia, Skopje Top Forbes' Business Ranking in Balkans

Forbes magazine has rated Slovenia and Skopje as the best countries in the Balkans in which to do business. Serbia is rated worst.
BIRN
 Skopje

Photo by: Julien Jorge
The US financial magazine in its annual listranks Slovenia in 23rd position out of 141 analyzed countries worldwide. Skopje is second in the Balkans, ranked in 37th place.

Montenegro is ranked 45th while Croatia is two places below in 47th place. Bulgaria takes 49th position and Romania is ranked in 60th place.

Greece, which is currently struggling with its debt crisis, takes 68th position. Albania, Bosnia and Herzegovina and Serbia are in 74th, 85th and 90th places respectively. The list does not include Kosovo.

Belgrade Demands Self Rule for Kosovo Serbs


Belgrade seek broadest self rule for an 'Autonomous Community of Serbian Municipalities in Kosovo', Serbia's draft platform on Kosovo reads.
Bojana Barlovac, Edona Peci Beta Belgrade
Serbian authorities demand a high level of territorial and political autonomy for Serbian municipalities there, the platform on which the country's officials agreed on Sunday reads.
These include Strpce and Gracanica in central and southern Kosovo, and Mitrovica, Leposavic, Zubin Potok and Zvecan in the north.

Μείωση αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής


image
Αντί Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα προωθηθεί με τροπολογία
Με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο και όχι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αρχικά είχε επιχειρηθεί, η κυβέρνηση δρομολογεί περαιτέρω –των όσων είχαν έως σήμερα επιβληθεί– περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής.

Η νέα αυτή παρέμβαση, πάντως, αν και εμφανίζεται διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ως υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης να μην υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο, αφήνει ορισμένες «σκιές», καθώς αν μη τι άλλο φαίνεται να αναδεικνύει «νησίδες» διαφορετικής μισθολογικής αντιμετώπισης, πέραν της ήδη γνωστής που αφορά στο Κοινοβούλιο.

Δημοψήφισμα για το μέλλον των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων

Σε ένα μήνα, στις 20 Ιανουαρίου, οι Αυστριακοί ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για το μέλλον των ενόπλων τους δυνάμεων, δηλαδή για το αν θα διατηρηθεί το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ή αν θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν επαγγελματικό στρατό, όπως συμβαίνει σήμερα στις 20 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για το πρώτο άτυπο δημοψήφισμα που διενεργείται σε παναυστριακό επίπεδο και του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό, όπως αποφάσισαν πρόσφατα τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τα οποία και έχουν διαφορετικές θέσεις ως προς το μέλλον των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων.

Σε λίγο θα ανακηρυχθεί η Ελληνική ΑΟΖ



Του Μιχάλη Ιγνατίου

Την προηγούμενη Κυριακή (16 Δεκεμβρίου 2012) γράφτηκαν εφτά άρθρα για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).Φαίνεται ξεκάθαρα ότι, χωρίς καμία αιτία, έχει αρχίσει ένας «εμφύλιος πόλεμος» για το θέμα αυτό και είναι απορίας άξιο γιατί κανείς δεν διάβασε σωστά τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, που ήταν ο πρώτος αλλά και ο μοναδικός που άρχισε να γράφει για το μείζον αυτό ζήτημα ήδη από το 1982. Επί πολλά χρόνια τον χαρακτήριζαν γραφικό, αν και τώρα όλοι τον αντιγράφουν – χωρίς, δυστυχώς, να τον αναφέρουν. Είναι, ωστόσο, πιο σημαντικό το ότι δεν γράφουν τι ακριβώς είπε περί ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να δημοσιεύονται βλακείες από καθηγητές (με ή χωρίς εισαγωγικά) που δεν έχουν ιδέα για το αντικείμενο. 

Goldman Sachs: Μόνο αν το θέλει η Τρόικα η Ελλάδα μπορεί να ξαναχρεοκοπήσει – Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πλέον είναι να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί – Σε 10 χρόνια το ΑΕΠ θα είναι κατά 30% υψηλότερο στο… κακό σενάριo


Στη διακριτική ευχέρεια της Τρόικας βρίσκεται πλέον η απόφαση να χρηματοδοτεί το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία, με βάση αυτό, εκτιμά ότι προτεραιότητα της χώρας μας είναι αφενός να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της και αφετέρου να εφαρμόσει όλα όσα έχει δεσμευτεί.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, με βάση το τρέχον πλάνο αναχρηματοδότησης της Ελλάδας, ο επίσημος τομέας θα κατέχει το 80% του ελληνικού χρέους έως το 2016. Επίσης, μέχρι το 2020, η χώρα μας πρέπει να εξοφλήσει περί τα 15 δισ. έντοκα γραμμάτια, περί τα 60 δισ. που διακρατά η Τρόικα, και περί τα 10 δισ. εγγυήσεις ή ομόλογα διεθνούς δικαίου. Επομένως τα ποσά που λήγουν είναι ικανά να καλυφθούν, εκτός από την πλειονότητα εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Τρόικα. 

Ο μονόδρομος των επενδύσεων στην Ελλάδα της κρίσης



Του Γιωργου Κωνσταντινιδη*

Ενα σημαντικό ερώτημα που πλανάται στις μέρες μας στην Ελλάδα, τόσο μεταξύ πολιτικών όσο και μεταξύ οικονομολόγων και της κοινωνίας σχετίζεται με το κατά πόσο έχει δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, η οποία δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στην άκρη του τούνελ της ελληνικής οικονομίας…

In Pakistan, Mixed Results From a Peshawar Attack

The Pakistani Taliban continue to undermine Pakistan's government and military establishment, and in doing so, they continue to raise questions over the security of the country's nuclear arsenal. On Dec. 15, 10 militants armed with suicide vests and grenades attacked Peshawar Air Force Base, the site of a third major operation by the Pakistani Taliban since May 2011. Tactically, the attack was relatively unsuccessful -- all the militants were killed, and the perimeter of the air base was not breached -- but the Pakistani Taliban nonetheless achieved their objective. 
The attack began the night of Dec. 15 with a volley of three to five mortar shells. As the shells were fired, militants detonated a vehicle-borne improvised explosive device near the perimeter wall of the air base. Reports indicate that all five militants inside the vehicle were killed. The other five militants engaged security forces in a nearby residential area and eventually were driven back before they could enter the air base. The next day, security forces acting on a report of suspicious activity confronted the militants, who all died in the resultant shootout.

Στην Ευρώπη και πάλι ανεπάρκεια φυσικού αερίου

Η ρωσική «Γκαζπρόμ» σκοπεύει το 2013 να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μειώνοντας παράλληλα τις τιμές, πληροφορούν τα ξένα ΜΜΕ. Μετά την κρίση του 2008 οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονταν συνεχώς.
Φωτογραφία: ΕΡΑ
Οι λόγοι ήταν - η ύφεση, μειωνόμενη ανάγκη της οικονομίας σε ενεργειακούς πόρους, καθώς και ο ανταγωνισμός από μέρους του φθηνού άνθρακα και των άλλων πηγών ενέργειας, η παραγωγή των οποίων επιδοτείται από την κυβέρνηση.

Μαύρα σύννεφα στην οικονομία των Βαλκανίων


Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους το επόμενο έτος. Ο διεθνής οργανισμός αναμένει ότι οι τοπικές οικονομίες θα συρρικνωθούν κατά 0,6% το 2012 και θα αναπτυχθούν με το πενιχρό 1,6% το 2013. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την ύφεση της ευρωζώνης έχουν οδηγήσει την Παγκόσμια Τράπεζα να μειώσει τις αρχικές της προβλέψεις κατά περίπου 1%. Ένα σενάριο διπλής ύφεσης αποτελεί ήδη γεγονός στις έξι χώρες της περιοχής, που λογίζονται ως μια μονάδα. Μετά από μια ήπια ανάκαμψη ύστερα από το 2009, κατευθύνεται για άλλη μία φορά αρνητικά. Το ΑΕΠ της Σερβίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 2%. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης, σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού είναι αυτή τη στιγμή άνεργοι. Έτσι εξηγείται γιατί η κυβέρνηση συνασπισμού αναζητά νομιμότητα είτε προωθώντας συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο (κερδίζοντας «πόντους» στις Βρυξέλλες) είτε καταπολεμώντας τη διαφθορά και συλλαμβάνοντας τοπικούς μεγιστάνες, για να πάρει τον έπαινο του λαού. Από το «πακέτο» αυτό, μόνο το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη, αλλά το μέγεθος των οικονομιών τους δεν είναι επαρκές για να κάνει τη διαφορά σε περιφερειακή κλίμακα.