Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Catching the Dragon: Challenges and prospects for U.S.-China relations

How will the erosion of American power and China’s strategic interests shape the rules and institutions of a new international system?
Catching the Dragon: Challenges and prospects for U.S.-China relations
While China’s hegemonic power has reached its zenith in the last two decades, Washington’s ability to cope with a new form of political, economic and military power under the leadership of the current generation of Chinese leaders has produced limited results so far.

CAMERON'S EU DEAL IS FAR FROM FIXED

The package of EU reforms unveiled by Donald Tusk, the President of the European Council, on February 2nd, satisfied few British eurosceptics. David Cameron is now working hard to improve the deal at an EU summit on February 18th and 19th.

ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: Οκτώ δεδομένα με ειδική σημασία

Τι συνεπάγεται το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στο Αιγαίο; Οι κρίσιμες παράμετροι που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι οι εξής:
Νατοϊκά πλοία πλέον θα παρακολουθούν τις τουρκικές ακτές, θα εντοπίζουν πλοιάρια με πρόσφυγες/μετανάστες και θα μεταφέρουν τις πληροφορίες στο λιμενικό και στον FRONTEX.







1. Το ΝΑΤΟ θα συλλέγει πληροφορίες για την περιοχή. Θα αναλάβει την αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου. Την επιχείρηση θα διεξάγει η δεύτερη Μόνιμη Θαλάσσια Δύναμη (Standing Maritime Group 2) του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Στην πράξη, νατοϊκά πλοία θα παρακολουθούν τις τουρκικές ακτές, θα εντοπίζουν πλοιάρια με πρόσφυγες/μετανάστες και θα μεταφέρουν τις πληροφορίες στο λιμενικό και στον FRONTEX. Τα νατοϊκά πλοία δεν θα εμπλέκονται στη διαχείριση των επεισοδίων. Θα παρεμβαίνουν μόνον σε ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή όταν θα υπάρχουν επιχειρήσεις έρευνας και διασώσεως ναυαγών.

Μπορεί η Δύση να ανακτήσει την επιρροή της;

Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιρροής της δυτικής συμμαχίας θα εξαρτηθεί από την οικονομική δύναμη και την εσωτερική κοινωνική ειρήνη των χωρών που συμμετέχουν.
Μπορεί η Δύση να ανακτήσει την επιρροή της;
Οι αναδυόμενες αγορές τώρα παράγουν περισσότερη από τη μισή παραγωγή παγκοσμίως. Αλλά το κάνουν με τα τέσσερα πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Η κινεζική οικονομία παραπαίει, ενώ η Ρωσία και η Βραζιλία είναι σε βαθιά ύφεση. Η άνοδος των BRICS -αυτά τα τρία κράτη μαζί με την Ινδία και τη Νότια Αφρική- κάθε άλλο παρά σε σωστή σειρά είναι. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι χώρες δεν έχουν σχηματίσει ένα σώμα που μπορεί να δράσει. Η μόνη μη δυτική ένωση που θα μπορούσε, ο OPEC, είναι πλέον νεκρή.