Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Άσαντ: Η Συρία θα νικήσει-Μετακινούν πυραύλους και εκκενώνουν βάσεις

Μετακινούν πυραύλους και εκκενώνουν βάσεις
Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετακίνησαν πολλούς πυραύλους Scud και δεκάδες εκτοξευτήρες από μια βάση στα βόρεια της Δαμασκού, πιθανότατα για να τους προστατεύσουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση, ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης.
Η απομάκρυνση των πυραύλων από τους πρόποδες του όρους Καλαμούν, μιας από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της Συρίας, φαίνεται ότι έγινε στο πλαίσιο μιας περιορισμένης αναδιάταξης των οπλικών συστημάτων για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΟΧΙ Δίλημμα Ομπάμα για μονομερή επέμβαση - «Προχώρα» από Ολάντ

Το Βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε αργά το βράδυ της Πέμπτης την πρόταση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για ανάμειξη της χώρας στην ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Αντίθετα, αποφασισμένος να προχωρήσει στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίζεται ο Φρανσουά Ολάντ. Απορρίπτει το Βερολίνο. Όλο και πιο πιθανή δείχνει η μονομερής επέμβαση των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα αμερικανικά δίκτυα.

Δίλημμα Ομπάμα για μονομερή επέμβαση - «Προχώρα» από Ολάντ
Mετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας -272 υπέρ και 285 κατά- ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση. Δήλωσε επίσης πως είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο είναι αντίθετο σε μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα. Ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Το Alternative fur Deutschland "ξαναχτυπά"

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία τράβηξε την προσοχή μας πριν από λίγες ημέρες στη  Welt, που αφορά τις εκλογές του επόμενου μήνα στη Γερμανία. Ο Bernd Lucke, ο επικεφαλής του κατά του ευρώ Alternative fur Deutschland (φαινομενικά απτόητος από μια πρόσφατη απόπειρα επίθεσης στο πρόσωπό του) έχει γράψει μια επιστολή στο Γερμανό πρόεδρο Joachim Gauck ζητώντας πρόσβαση στα αρχεία με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση έχει προσομοιώσει διαφορετικά σενάρια για να σώσει το ευρώ, επικαλούμενος τη νομοθεσία της Γερμανίας για την ελευθερία των πληροφοριών. Η κίνηση ταιριάζει με το πνεύμα του κόμματος «να έχουμε θάρρος για την αλήθεια» (Mut zur Warheit), κατηγορώντας παράλληλα άλλα γερμανικά πολιτικά κόμματα ότι δεν την έχουν.
Η είδηση αυτή έρχεται μετά από το ίδιο αίτημα που απευθύνθηκε στην Καγκελαρία, στη Bundsbank και στη γερμανική τραπεζική εποπτική αρχή Baffin, το οποίο απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι τις πληροφορίες κατέχει το δίκτυο των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, επομένως είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του γερμανικού δικαίου. Ο Lucke έχει επικρίνει μια τέτοια «ύποπτη» συμπεριφορά από την πλευρά των Γερμανών αξιωματούχων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η άρνηση της Bundesbank να αποκαλύψει την πληροφορία αποδεικνύει ότι υποστηρίζει de facto τη γερμανική κυβέρνηση όταν θα έπρεπε να είναι ένας πολιτικά ανεξάρτητος παράγοντας.

Η επόμενη οικονομική φούσκα

Η κεντρική δυναμική είναι πάντα η ίδια: η τιμή ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου δεν σχετίζεται πια με την πραγματική αξία του οικονομικού περιουσιακού στοιχείου που αντιπροσωπεύει. Έτσι, η τιμή των dotcom μετοχών κατά την περίοδο 1998-2000 έχασε κάθε σχέση με τις χρηματικές ροές – παροντικές ή μελλοντικές – των νέων εταιριών που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την εμπορική υπόσχεση του Διαδικτύου. Οι κερδοσκόποι του χρηματοοικονομικού τομέα μπορούν να επωφεληθούν, ακόμα κι αν αποτύχει το έργο που έχουν χρηματοδοτήσει.
Ανεμογεννήτριες στο γερμανικό χωριό Feldheim. (Tobias Schwarz / Courtesy Reuters)

Οι οικονομικές φούσκες υπήρξαν επίσης αναγκαίες. Πότε-πότε, το αντικείμενο της κερδοσκοπίας έχει να κάνει με μια από τις θεμελιώδεις τεχνολογικές καινοτομίες - διώρυγες, σιδηρόδρομοι, ηλεκτροδότηση, αυτοκίνητα, αεροπλοΐα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαδίκτυο - που τελικά μεταλλάσσουν την οικονομία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προοπτικές βραχυπρόθεσμου οικονομικού κέρδους από την επένδυση στη φούσκα κινητοποιεί πολύ περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία σε άλλη περίπτωση οι συνετοί επαγγελματίες επενδυτές θα διένεμαν σε μικρές δόσεις. Επιπλέον, η ίδια η δυναμική τής φούσκας αναγκάζει τους προσεκτικούς επενδυτές να ενταχθούν στην αγέλη μήπως μια σχετική υπο-απόδοση τους αφήσει χωρίς επενδυτικά κεφάλαια: ο Warren Buffet, ο οποίος απέφυγε με επιτυχία τη μεγάλη φούσκα των εταιριών dotcom/τηλεπικοινωνίας της περιόδου 1998-2000, είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.