Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

New Sinocentrism: The ideology that may be driving China to hack foreign media

We don’t know for sure whether or not the Chinese government was behind the four-month-long campaign of China-based cyber attacks on the New York Times. For what it’s worth, a specialist in Chinese hacking at the Council on Foreign Relations named Adam Segal explains here why analysts tend to suspect Beijing’s hand in the sophisticated and “depressingly ordinary” Chinese hacks on Western targets from newspapers to defense contractors. There are the breadcrumb trails back to facilities associated with the Chinese military, for example, and the hackers’ deep interest in topics that would only seem important to senior Communist Party officials, such as the reputations of the Dalai Lama and of party officials themselves.
(Lintao Zhang/Getty Images)
(Lintao Zhang/Getty Images)

But there’s another question about the Chinese hackers and their long-suspected links to the Chinese government: Why would Beijing think this is okay to do? How could Chinese Communist Party leaders square their goal of becoming a respected global power with behavior – possibly hacking a Western media organization in response to an embarrassing story – that seems more in line with that of a defensive pariah state?

ΓΣΕΕ: Το 50% των νέων μέτρων αφορά μισθούς και συντάξεις

Περίπου το 50% των νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013 και το 2014 αφορά περικοπή μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Φωτογραφία για ΓΣΕΕ: Το 50% των δημοσιονομικών μέτρων αφορά μισθούς και συντάξεις
Ειδικότερα, από τα περίπου 13,5 δισ. ευρώ, των μέτρων που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, αναμένεται να εξοικονομηθούν 5,2 δισ. ευρώ από συντάξεις και 1,4 δισ. ευρώ από μισθούς. Τον κύριο όγκος των μέτρων θα λάβει χώρα το 2013, οπότε έχει προγραμματιστεί να γίνει η περικοπή των 4,7 δισ. ευρώ από τα 5,2 που αφορούν συνταξιοδοτικές δαπάνες, καθώς και των 1,2 δισ. ευρώ από τα 1,4 που αφορούν μισθολογικές δαπάνες. Τα ποσά που αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ανέρχονται σε μόλις 3,8 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικές είναι οι μειώσεις που αφορούν τις δαπάνες σε υγεία, εκπαίδευση και κοινωνικά επιδόματα.

Έκρηξη έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Πολλοί Αμερικανοί και Τούρκοι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας τραυματίστηκαν από θραύσματα κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Τούρκος φρουρός, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ. Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι μία επισκέπτρια της πρεσβείας βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση» μετά την έκρηξη την οποία ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ απέδωσε σε μια εκτός νόμου ακροαριστερή οργάνωση.
Η Νούλαντ διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι που τραυματίστηκαν ελαφρά μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στην κλινική της πρεσβείας και κατόπιν πήραν εξιτήριο.

Η εκδίκηση των Κούρδων


Το κλίμα στο Ερμπίλ, τη Σουλεϊμανίγια και το Ντόχουκ, τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του ιρακινού Κουρδιστάν, είναι απροσδόκητα εύθυμο αυτή την περίοδο, και ο λόγος είναι βάσιμος. Οι Κούρδοι του Ιράκ, που κατοικούν την διοικούμενη από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν ημιαυτόνομη περιοχή, γιορτάζουν για πολλά. Απολαμβάνουν σχετική ηρεμία και σταθερότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, καμαρώνουν για τη συγκριτικά ανοιχτή κοινωνία τους και πέρυσι κέρδισαν μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην εκκολαπτόμενη οικονομία τους, από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, όπως οι ExxonMobil, Chevron, Total και Gazprom. Όλες τους υπέγραψαν συμβόλαια για πετρελαϊκές έρευνες με την κουρδική κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο η χωρίς προηγούμενο έκρηξη στον κατασκευαστικό τομέα που εκτυλίσσεται στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και ο ίδιος ο λαός που αρχίζει να πιστεύει σε μια άλλοτε αδιανόητη ιδέα: ότι η μέρα που η πατρίδα τους θα αποσχιστεί από το Ιράκ δεν είναι μακριά.
Ένα στέλεχος του κόμματος της Συριακής Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) φρουρεί τα σύνορα Συρίας – Ιράκ. (Thaier Al-Sudani / Reuters)

Καθώς οι Κούρδοι τραβούν μπροστά, απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί αλ-Μαλίκι. Οι προσωπικές σχέσεις του Μαλίκι με τον περιφερειακό πρωθυπουργό των Κούρδων, τον Μασούντ Μπαρζανί, βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο, με αποτέλεσμα να μη προχωρεί η επίλυση σημαντικών μεταξύ τους διαφορών, όπως είναι η ενέργεια, το εδαφικό και οι φυσικοί πόροι. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Μπαρζανί και άλλοι αντίπαλοι του Μαλίκι, επιχείρησαν να τον απομακρύνουν από την πρωθυπουργία με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας. Αν και δεν το κατάφεραν, η φιλοδοξία τους παραμένει ζωντανή.

FT: Εμπορική εκστρατεία της ΕΕ κατά Κίνας

Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της Ευρώπης, δώρισε ένα κρυστάλλινο γλυπτό που παρίστανε άλογο, στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Κίνας Wen Jiabao, σε σύνοδο ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες.



Το ωραίο δώρο, επιστέγασε μια τελετή κατά την οποία ο κ. Wen αποθεώθηκε για την τεράστια συμβολή του σε μια εμπορική σχέση η οποία άκμασε κατά την διακυβέρνησή του.

Όμως σήμερα Παρασκευή, όταν ο αντιπρόεδρος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για ιδιωτικές συναντήσεις με εμπορικους αξιωματούχους της ΕΕ, το κλίμα πιθανότατα θα είναι πολύ διαφορετικό. 

Μια «θέση στην Αρκτική» αναζητά η ΕΕ

H  ΕΕ εντείνει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο Αρκτικό Συμβούλιο, έχοντας ως στόχο να αυξήσει την επιρροή της σε μια περιοχή που φέρεται να έχει τεράστια ανεξερεύνητα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.



Στη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ένα μικρό ζήτημα της ημερήσια διάταξης προσέλκυσε το ενδιαφέρον περιβαλλοντολόγων και πετρελαϊκών εταιρειών: η πρόταση της ΕΕ «για την προώθηση βιώσιμης και ειρηνικής ανάπτυξης» στην περιοχή της Αρκτικής, που υπογραμμίστηκε από το κείμενο της Κομισιόν τον Ιούνιο του 2012.

Eγινε η πρώτη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης Σαμαρά

Eγινε η πρώτη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης Σαμαρά

Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη άμεση διεθνής επένδυση σε δημόσια γη με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου να αποδέχεται τη δεσμευτική οικονομική προσφορά του ομίλου NCH Capital για την παραχώρηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα για τα επόμενα 99 χρόνια.
Η εταιρεία παίρνει για τα επόμενα 99 χρόνια την έκταση της Κασσιόπης με το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο να είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Που,πως,γιατί μειώθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις. Συγκριτικά στοιχεία



Όπως θέλουν τα βλέπουν οι Τούρκοι όσον αφορά την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως αποτέλεσμα των τουρκικών διεκδικήσεων.
Μάλιστα φέρνουν τα πάνω-κάτω αποδίδοντας την μειωμένη παρουσία τους στο Αιγαίο τα τελευταία 2-3 χρόνια – αποτέλεσμα και  αμερικανικο-ΝΑΤΟικών πιέσεων-   σε μειωμένη παρουσία των Ελλήνων λόγω της κρίσης!

Πίσω στην εποχή Δεκαβάλα! Έλληνες στρατηγοί παίρνουν λιγότερα από Τούρκο ΕΠΟΠ!



Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται από χθες χιλιάδες οικογένειες εν ενεργεία και απόστρατων στρατιωτικών. Οι αποδοχές όλων μειώθηκαν αισθητά και αυτό πλέον δεν είναι “πληροφορία”,”φήμη” ή “διαρροή”. Τα χαρτιά μισθοδοσίας και σύνταξης λένε την αλήθεια. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι γυρίσαμε στην εποχή του στρατηγού Δεκαβάλα!Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβε σύνταξη 1400 ευρώ! Στενό συγγενικό του πρόσωπο που εργαζόταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς ,πήρε σύνταξη 1260!

When and what kind of deficit reduction matters most: The danger of aggressive 10-year deficit targets in the current budget debate


In the aftermath of the American Taxpayer Relief Act of 2012 (i.e., the lame-duck budget deal, ATRA for short), many in Washington have urged 10-year deficit reduction targets that are trillions more than the $600 billion reduction already locked in by ATRA. While many of these calls for increased deficit reductions have been inchoate (as noted here),others have been more reasonably grounded. Yet, we think that nearlyall demands for specific, ambitious 10-year deficit reduction targets are likely to be terribly counterproductive in the current debate

The Consequences of Intervening in Syria


The French military's current campaign to dislodge jihadist militants from northern Mali and the recent high-profile attack against a natural gas facility in Algeria are both directly linked to the foreign intervention in Libya that overthrew the Gadhafi regime. There is also a strong connection between these events and foreign powers' decision not to intervene in Mali when the military conducted a coup in March 2012. The coup occurred as thousands of heavily armed Tuareg tribesmen were returning home to northern Mali after serving in Moammar Gadhafi's military, and the confluence of these events resulted in an implosion of the Malian military and a power vacuum in the north. Al Qaeda in the Islamic Maghreb and other jihadists were able to take advantage of this situation to seize power in the northern part of the African nation.

PwC: Κερδισμένες οι γερμανικές πόλεις από την κρίση

Τις μεγαλύτερες προοπτικές στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη παρουσιάζουν οι γερμανικές πόλεις, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν τις πιο ασφαλείς αγορές, όπως αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα που διεξήγαγε η Pricewaterhousecoopers (PwC) και το Urban Land Institute (ULI) με θέμα τις τάσεις στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2013 (Emerging Trends in Real Estate Europe 2013).
Σύμφωνα με τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην έρευνα, όσον αφορά στις επιδόσεις της αγοράς ακινήτων το 2013, το Μόναχο καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε κατάταξη 27 ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ ακολουθούν το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Κωνσταντινούπολη και το Αμβούργο.

Is the new IF campaign trying to ‘Make Poverty History’, again?

With the Enough Food for Everyone IF campaign launch this week, we have over 100 charities working together for the first time since the Make Poverty History campaign in 2005. Once again, the UK is hosting the G8 but, while Make Poverty History had some real successes, the issues and debates have moved on – and so has public opinion.
New StatesmanNursery school pupils learn with teaching aids during a class at the Christower International School, Ibafo district in Ogun State, southwest Nigeria. Photograph: Getty Images.












In 2013 we need a new public conversation, on what aid and development means in the twenty-first century. And it needs to start with where people are. ODI-IPPR research into UK public attitudes found people tired of the traditional ‘aid story’. Repeated messages which focus on a bleak (African) continent and the horrors of extreme poverty can both overwhelm people and reinforce a sense that there has been little progress over time. Too often, people hear a lot about need, and some stories of success (children vaccinated, schools built), but are given very little information about how change happens or how aid works.

Ε.Ε.: Αλλάζει το Δουβλίνο ΙΙ, παραμένει η πρόβλεψη για την πρώτη χώρα εισόδου

Βελτιωτικές κινήσεις στο θέμα της προστασίας των αιτούντων πολιτικό άσυλο, περιλαμβάνει η αναθεώρηση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, που θα κληθούν να ενσωματώσουν τα κράτη-μέλη στην εθνική τους νομοθεσία το καλοκαίρι. Έπειτα από διαφωνίες και αψιμαχίες μηνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών κατέληξαν στην αναθεώρηση των Κανονισμών Δουβλίνο ΙΙ και Eurodac και στην αναθεώρηση των οδηγιών για τις συνθήκες υποδοχής και τις διαδικασίες ασύλου. Πλέον, απαιτείται η ψήφιση των τεσσάρων νομοθετημάτων από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών. Η δημοσίευσή τους αναμένεται, άνευ απροόπτου, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Για τα παραπάνω ενημερώθηκαν αναλυτικά δημοσιογράφοι που προσκλήθηκαν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε ειδικό σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Εξωτερικό εμπόριο: Στην 36η θέση μεταξύ των κυριότερων εταίρων του Ισραήλ, η Ελλάδα

Tην 36η θέση μεταξύ των κυριότερων εταίρων του Ισραήλ κατέχει η Ελλάδα, από πλευράς όγκου εμπορίου. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα αποτελεί 10η σημαντικότερη αγορά προορισμού των εξαγωγών του Ισραήλ και 18ο σημαντικότερο προμηθευτή του Ισραήλ, από πλευράς αξίας εισαγωγών.
Σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής στατιστικής υπηρεσίας, όπως αναφέρει έγγραφο του Ελληνικού Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τελ Αβιβ, ο όγκος διμερούς εμπορίου ανήλθε σε 392,2 εκατ. δολ. το 2012 έναντι 470,8 εκατ. το 2011, μειωμένος κατά 16,7%.

Η βασιλεία του Ραούλ Γκάντι

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ραούλ Γκάντι, ο εγγονός της διάσημης πρωθυπουργού Ίντιρα Γκάντι, χρίσθηκε αντιπρόεδρος του ινδικού Κόμματος του Κογκρέσου. Τέτοια θέση δεν υπήρχε στο παρελθόν. Η δημιουργία αυτού του ρόλου - και η ανάθεσή του στον Γκάντι - ήταν μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η θέση του ως δεύτερου στην ιεραρχία του κόμματος και να διαδεχθεί την Σόνια Γκάντι, την σημερινή ηγέτιδα του κόμματος και μητέρα του. Ήταν, επίσης, μια προσπάθεια να ενισχυθεί το κύρος του Κόμματος του Κογκρέσου όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές. Στην ινδική δημοκρατία που ωριμάζει, όμως, τέτοια κόλπα δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν.
Υποστηρικτές του Κόμματος του Κογκρέσου κρατούν αφίσες του πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ, της επικεφαλής του κόμματος Σόνια Γκάντι και του αντιπροέδρου του κόμματος Ραούλ Γκάντι. (Mansi Thapliyal / Reuters)

Υποθέτοντας ότι η κυβέρνηση υπό το Κόμμα του Κογκρέσου δεν θα αντιμετωπίσει καμιά επιτυχημένη πρόταση μομφής στους επόμενους μήνες, οι Ινδοί θα προσέλθουν στις κάλπες το 2014. Ο Γκάντι, κατά πάσα πιθανότητα θα ηγηθεί της εθνικής εκστρατείας του Κόμματος του Κογκρέσου, αποβλέποντας στην πρωθυπουργία. Όπως έγραψα το 2012 [1], αυτή είναι η θέση για την οποία προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό. Η ελίτ του Κόμματος του Κογκρέσου έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και δαπάνη για να τον σκιαγραφήσει ως το νεανικό πρόσωπο του μέλλοντος του κόμματος. Και ο Κανίσκα Σινγκ, ένας νεαρός ακτιβιστής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Γουόρτον, ήταν πρόθυμος να σκηνοθετήσει τα πάντα, από την πολιτική στρατηγική του Γκάντι μέχρι τις δημόσιες εμφανίσεις του. Εν τω μεταξύ, η παρακίνηση από τα «πρωτοπαλίκαρα» του κόμματος και κυρίως από την μητέρα του, έχει περιορίσει τις φιλοδοξίες των άλλων υποψηφίων.

Τα κρυφά ταμεία άναψαν «φωτιές» στον Ραχόι

Τσουνάμι αποκαλύψεων για τα κρυφά του ταμεία απειλεί να «βυθίσει» στα δημοσκοπικά τάρταρα το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας El Pais ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι αλλά και πολλά άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος -μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ- λάμβαναν τακτικά ρευστό από τα μυστικά ταμεία του κόμματος.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το 2008 για τα κοστούμια του Μαριάνο Ραχόι δαπανήθηκαν 11.020 ευρώ
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το 2008 για τα κοστούμια του Μαριάνο Ραχόι δαπανήθηκαν 11.020 ευρώ
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός λάμβανε 25.200 ευρώ κάθε χρόνο από το 1997 με πληρωμές που γίνονταν κάθε τρεις ή έξι μήνες και μάλιστα δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα τις φωτογραφίες λογαριασμών που προέρχονται, όπως ισχυρίζεται, από τα λογιστικά βιβλία των πρώην ταμιών του κόμματος, Λουίς Μπαρθένας και Αλβάρο Λαπουέρτα.

Η Κλίντον Προειδοποιεί Ιράν και Ρωσία για την Yποστήριξή τους προς τον Άσαντ

Η Χίλλαρυ Κλίντον, την οποία σήμερα διαδέχεται στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ ο Τζων Κέρρυ, προειδοποίησε το Ιράν και τη Ρωσία για την στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που προσφέρουν στο συριακό καθεστώς, κατηγορώντας ειδικά την Τεχεράνη ότι αυξάνει την βοήθειά της.
«Οι Ιρανοί έχουν εδώ και αρκετό καιρό καταστήσει σαφές πως η στήριξη τους στο καθεστώς Άσαντ αποτελεί μια από τις προτεραιότητές τους και πιστεύουμε πως αυτό κάνουν στέλνοντας περισσότερους ανθρώπους για να βοηθήσουν τον Άσαντ και για να στηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις», τόνισε η κ. Κλίντον μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Πολωνοί, Γάλλοι και Βούλγαροι Διαγκωνίζονται για τη Ζάχαρη

Τελικά τέσσερις εταιρείες κατέθεσαν βελτιωμένες δεσμευτικές προτάσεις για την πώληση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση. Όπως ανακοίνωσε η ΑΤΕ, υπό ειδική εκκαθάριση στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση πακέτου μετοχών της ΕΒΖ ΑΕ έλαβε έγκυρες δεσμευτικές προσφορές από τις εταιρείες:
- Cristal Financiere SAS, μέλος του ομίλου Cristal Union.
- Krajowa Spolka Cukrowa SA.
- Litex Commerce JSC από Βουλγαρία.
- Novi Sad Sunoko doo Novi Sad.
Μία εταιρεία έμεινε εκτός από τις πέντε, που αρχικά είχαν καταθέσει δεσμευτικές προτάσεις για την αγορά της ΕΒΖ, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, η οποία κατέθεσε φάκελο αλλά για τυπικούς λόγους εξαιρέθηκε από τη διεκδίκηση της ελληνικής ζαχαροβιομηχανίας. Η ΑΤΕ ενημερώνει ότι η αξιολόγηση των προσφορών συνεχίζεται και το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί για οποιαδήποτε εξέλιξη από τον ειδικό εκκαθαριστή.

Η Συρία και οι επιπτώσεις σε Ιορδανία-Λίβανο

Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι μου στο Λίβανο και την Ιορδανία, όπου και εξέτασα τις επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία και παρακάτω σας παραθέτω μερικές από τις αρχικές μου παρατηρήσεις:
Όπως ήταν αναμενόμενο η σύγκρουση εξακολουθεί να κυριαρχεί στο προσκήνιο και των δύο χωρών, αλλά παραδόξως και σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενά μου ταξίδια κατά τη διάρκεια του 2012, η διάθεση έχει αλλάξει, με την Ιορδανία να φαίνεται πως είναι η πιο νευρική από τις δύο χώρες. Οι εντάσεις στο Λίβανο πραγματικά φαίνεται να έχουν υποχωρήσει από το τέλος του περασμένου έτους με τους ντόπιους παράγοντες να καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να βρίσκονται σε ένα ψυχρό και πιο ήρεμο, δικό τους αδιέξοδο. Ενώ και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να στηρίζουν τους αντίστοιχους συμμάχους τους στη Συρία, η απειλή ενός αντιστοίχου ευρύτερου ξεσπάσματος μέσα στο ίδιο το Λίβανο (γεγονός που στα τέλη του 2012 φαινόταν επικείμενο) φαίνεται να έχει μειωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, αφού οι διάφοροι παράγοντες εστιάζουν στη διατήρηση της εύθραυστης ειρήνης στη χώρα. Δεδομένου ότι η ισορροπία των δυνάμεων της Συρίας μπορεί πιθανώς να αλλάξει, καθώς και ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει τα δικά του νέα πολιτικά ζητήματα, κυρίως τις φετινές εκλογές, είναι πιθανό ότι ο εγχώριος ανταγωνισμός θα αναζωπυρωθεί, προκαλώντας ενδεχομένως νέες εντάσεις, αλλά, τουλάχιστον προς το παρόν, επικρατεί μια κάποια ηρεμία.

Αποτυχημένη εκτόξευση ρωσικού πυραύλου

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, λίγο μετά την εκτόξευσή του, έπεσε ρωσικός πύραυλος με αμερικανικής κατασκευής δορυφόρο τηλεπικοινωνιών.
(φωτογραφία αρχείου)
(φωτογραφία αρχείου)
Ο πύραυλος Zenit-3SL εκτοξεύτηκε από πλωτή βάση στον ωκεανό, λίγο πριν τις 9.00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας). Ο πύραυλος φέρεται να παρέκλινε της πορείας του αμέσως μετά την εκτόξευση και έπειτα από περίπου 50 δευτερόλεπτα, η μηχανή να σταματήσει να λειτουργεί.