Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Έχει αποτέλεσμα η εξωτερική προσαρμογή;

Στον έκτο χρόνο της κρίσης στην ευρωζώνη, είναι ώρα να αναθεωρήσουμε εάν η προσαρμογή των εξωτερικών ανισορροπιών στην ευρωζώνη έχει αποτέλεσμα. Τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών έχουν δραματικά προσαρμοστεί σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης όπως αποδεικνύει το γράφημα παρακάτω. Η μία χώρα που δείχνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία προσαρμογή, είναι η Γερμανία, και θα επανέλθω σε αυτό. Είναι η δραματική προσαρμογή των ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών μια ένδειξη επιτυχίας του εξαγωγικού κλάδου ή απλώς μια αποτύπωση μιας δραματικής κατάρρευσης της εγχώριας ζήτησης εξαιτίας της απομόχλευσης του ιδιωτικού κλάδου και της αρχής της δημοσιονομικής ενοποίησης;


Για να απαντήσουμε στα ερωτήματα, το παρακάτω γράφημα αξιολογεί τις σχετικές συνεισφορές των αυξήσεων σε σχέση με τις μειώσεις των εισαγωγών και εξαγωγών, που καταμετρώνται ως ποσοστό επί τοις εκατό του ΑΕΠ 2012. Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία  εμφανίζουν μια αξιοσημείωτη προσαρμογή, προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Και στις τρεις χώρες, η αύξηση των εξαγωγών στο διάστημα 2007-2012 ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση και αντίστοιχα από τη μικρή αύξηση των εισαγωγών στην Ιρλανδία. Στη διάρκεια των πέντε ετών που εξετάζονται, η προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προερχόταν μάλλον από τις εξαγωγές παρά από τη μείωση των εισαγωγών, εξαιτίας της κατάρρευσης της εγχώριας ζήτησης. Η Ελλάδα ξεχωρίζει βασικά, με το σύνολο της προσαρμογής να προέρχεται από την μεγάλη μείωση των εισαγωγών. Στη Γερμανία, τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές αυξάνονται με παρόμοιο μέγεθος, έτσι δεν σημειώθηκε καμία μεγάλη μεταβολή στο εμπορικό ισοζύγιο.

Αλβανία: Η κυβέρνηση Ενέκρινε την Τριμερή Διακυβερνητική Συμφωνία για τον ΤΑΡ

Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε, στη σημερινή της συνεδρίαση, την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία (Αλβανία-Ελλάδα-Ιταλία) για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τόνισε ότι το έργο του αγωγού ΤΑΡ θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Αλβανία και καλωσόρισε την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία.

ΙΕΑ: Η Ασθενής Ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας Προκαλεί Χαμηλή Αύξηση στη Ζήτηση Αργού

Ανεστράφη στα μέσα Φεβρουαρίου η ανοδική ως τότε τάση των συμβολαίων futures, όπως αναφέρει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά αργού του Μαρτίου, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Μάλιστα, τονίζεται ότι ως τις αρχές του τρέχοντος μηνός οι τιμές του Brent είχαν αγγίξει το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα εβδομάδων, στα 110 δολ. το βαρέλι περίπου, αλλά και το WTI βρισκόταν στα 93 δολ. περίπου. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί το Brent διακινείται στα 109,87 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 92,95 δολ. το βαρέλι. 

Όπως υπογραμμίζει ο Οργανισμός, η ισχνή οικονομική ανάπτυξη σε αρκετές σημαντικές οικονομίες του πλανήτη ενισχύουν την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μόλις κατά 0,9% (ή 820 χιλ. βαρέλια ημερησίως), η οποία, άρα, αναμένεται να φτάσει στα 90,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που επικρατούσε τα χρόνια πριν την έκρηξη της σημερινής ύφεσης, οπότε και η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου εκυμαίνετο στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Η Βενεζουέλα μετά τον Τσάβες

Μετά τον θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, την περασμένη εβδομάδα, οι υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την χώρα για να θρηνήσουν τον άνθρωπο που ηγήθηκε του έθνους τα τελευταία 14 χρόνια και υπερασπίστηκε τα δεινά των φτωχών. Το μοναδικό στυλ ηγεσίας του Τσάβες και η ενός ανδρός αρχή, θα είναι δύσκολο να επαναληφθούν από οποιονδήποτε πολιτικό της Βενεζουέλας: η μαγνητική προσωπικότητά του και το επιθετικό ύφος τού επέτρεπαν να παίρνει κρατικές αποφάσεις μονομερώς, χωρίς να χρειάζεται να μοιραστεί την εκλογική του δύναμη. Ο επόμενος πρόεδρος δεν θα είναι σε θέση να βασιστεί σε τέτοια χαρακτηριστικά καθώς αντιμετωπίζει μια πολωμένη χώρα, μια δυσλειτουργική οικονομία, καθώς και τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας που άφησε πίσω του ο Τσάβες. Και αν ο επόμενος ηγέτης προέρχεται από το κυβερνών στρατόπεδο του Τσάβες, όπως αναμένεται, θα πρέπει να αντιμετωπίσει επίσης τις εσωτερικές διαιρέσεις του κόμματος.
Ο Νικολάς Μαντούρο μπροστά από μια φωτογραφία του Ούγκο Τσάβες (Jorge Silva / Reuters)

Στην τελευταία τηλεοπτική ομιλία του στις 8 Δεκεμβρίου 2012, πριν πάει στην Αβάνα για την τέταρτη και τελική χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο, ο Τσάβες έχρισε τον αντιπρόεδρό του, Νικολάς Μαντούρο, ως διάδοχό του. Χάρη στη δημόσια συμπάθεια για τον Τσάβες και κατ’ επέκτασιν για τον χρισμένο διάδοχό του, ο Μαντούρο είναι φαβορί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Απριλίου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολος ο δρόμος του. Ο Μαντούρο δεν έχει το χάρισμα του προκατόχου του. Είναι ένας ταλαντούχος πολιτικός, είναι σε θέση να επιτύχει συμφωνίες μεταξύ ανταγωνιστικών παρατάξεων, αλλά δεν έχει την απήχηση του Τσάβες. Ο Τσάβες ήταν καταπληκτικός στην επικοινωνία, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις νέες τεχνολογίες, όπως το Twitter, για να φθάσει στα εκατομμύρια των οπαδών του. Ο Μαντούρο, αντίθετα, φαίνεται να ανησυχεί λιγότερο για την απόκτηση της λαϊκής υποστήριξης και, κατά πάσα πιθανότητα, θα βασιστεί στα δίκτυα των πελατειακών σχέσεων και στα κοινωνικά προγράμματα για να ενισχύσει την θέση του.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα στη Βουλγαρία

Υπογράμμισε δε, ότι, θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής εάν οι επόμενες κυβερνήσεις της Βουλγαρίας καταφέρουν να αξιοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα στο πλαίσιο της Περιόδου 2014-2020, λέγοντας πως «στη χώρα μας θα 'μπουν' 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο ούτε η οικονομία, ούτε οι Βούλγαροι πολίτες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν από κάποια άλλη πηγή».
Βουλγαρία: Ανέλαβε καθήκοντα η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε ότι, κύρια αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή έντιμων πρόωρων εκλογών.

Γαλλία: Σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2012

Σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στη Γαλλία το 2012 στον τομέα του εμπορίου, κυρίως προσωρινές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (Insee).
Μόνον ο τομέας της προσωρινής απασχόλησης, ο οποίος θεωρείται πως προοιωνίζεται τις εξελίξεις στην ευρύτερη αγορά εργασίας, έχασε 61.000 θέσεις το 2012, δηλαδή το 10,7% του δυναμικού του.