Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτηρήσει το δημοψήφισμα για την αποπομπή ή όχι του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου που θα διεξαχθεί στις 29 Ιουλίου



Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στη διάρκεια συνομιλιών με το Ρουμάνο πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα στις Βρυξέλλες τη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση στη Ρουμανία όσον αφορά το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι μετέφερε στο Ρουμάνο πρωθυπουργό την ανησυχία του για την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών στη Ρουμανία και για τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ιράκ: Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν είναι «παράνομες»


Το Ιράκ δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία με βυτιοφόρα είναι «παράνομες» και προειδοποίησε την Άγκυρα ότι το εμπόριο αυτού του τύπου με την αυτόνομη περιοχή μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.


Η κουρδική αυτόνομη περιοχή του Ιράκ, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, εμπλέκεται σε διαμάχη με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση για τις εξαγωγές πετρελαίου και η ενεργειακή πολιτική έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα.

Ιδιωτικοποιήσεις αξίας 15 με 20 δισ. ευρώ ετησίως ετοιμάζει η Ιταλία


«Η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει ιδιωτικοποιήσεις αξίας 15 με 20 δισ. ευρώ το χρόνο», δηλώνει στην εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», ο νέος υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Μόντι, Βιττόριο Γκρίλλι.


Σύμφωνα με τον Γκρίλλι «καμία χώρα δεν προχώρησε σε τόσο αποτελεσματικές και γρήγορες κινήσεις όσο η Ιταλία».

Τρόϊκα στην Κύπρο: Κάντε το όπως η Ελλάδα



Ακριβώς την ίδια συνταγή που εφάρμοσαν στην Ελλάδα (και που από τους πάντες θεωρείται αποτυχημένη) άρχισε να εφαρμόζει η τρόικα και στην Κύπρο. Ζήτησε τις υπογραφές για δέσμευση στο πρόγραμμα στήριξης από όλους του υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας, αφού ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2013.

NYT: Αναμένονται κατηγορίες σε τράπεζες για χειραγώγηση επιτοκίων


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των υπαλλήλων τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις χειραγώγησης επιτοκίων, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.


Επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, η εφημερίδα αναφέρει ότι μεταξύ αυτών σε βάρος των οποίων συντάσσονται κατηγορητήρια είναι και ορισμένοι διαπραγματευτές συναλλάγματος στην τράπεζα Barclays Plc. Οι αρχές αναμένουν ότι θα απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον τουλάχιστον μίας τράπεζας αργότερα φέτος.