Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Πώς λειτουργεί η Άμεση Δημοκρατία στην Ελβετία

Πώς λειτουργεί η Άμεση Δημοκρατία στην Ελβετία
Είναι ίσως σκόπιμο να αναλύσουμε σε γενικές γραμμές πως λειτουργεί η δημοκρατία της Ελβετίας, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα, ποια οφείλουν να είναι τα επόμενα στάδια εξέλιξης της χώρας μας.
Κατ’ αρχήν λοιπόν, η σημερινή Ελβετία αποτελείται από 20 καντόνια και 6 «ημικαντόνια», διαφορετικής έκτασης πληθυσμού και οικονομικής δομής μεταξύ τους (με 3.000 κοινότητες). Το κάθε ένα από τα 26 καντόνια και ημικαντόνια έχει το δικό του Σύνταγμα, τα δικά του Δικαστήρια, τη δική του Κυβέρνηση, το δικό του Κοινοβούλιο και τη δική του Αστυνομία. Η πολύπλοκη αυτή δομή έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη διαφορετικών νόμων, οι οποίοι συνήθως εξισορροπούνται μεταξύ τους, έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα στο σύνολο του – περισσότερο μετά από συμφωνίες των καντονιών και λιγότερο με τη βοήθεια ομοσπονδιακών νομοθετημάτων.

Το νέο τεχνολογικό επίτευμα «Αργός» που φέρει την υπογραφή Έλληνα ερευνητή. Τηλεκτέλεση από drones

Του Τάσου Καφαντάρη

Η αυταρέσκεια του ανθρώπου και ο κομπασμός του ότι είναι το τελειότερο δημιούργημα της πλάσης, σίγουρα έχουν να κάνουν με τον εξελικτικό θρίαμβο του εγκεφάλου του - και μόνο. Διότι, κατά τα λοιπά... ποιος άνθρωπος δεν έχει ζηλέψει την όραση του αετού; Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο συνειρμικός λόγος που το πτηνό αυτό κυματίζει ακόμη στις σημαίες πολλών χωρών του πλανήτη;

Σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ζητούν 3 στους 4 (!)

Γκάλοπ της Metron Analysis για την «Κ.Ε.»: Οι πολίτες συνηγορούν υπέρ συνταγματικής αναθεώρησης
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δομικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος ζητούν τρεις στους τέσσερις πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκοπική έρευνα της «Metron Analysis» για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
 Στο ερώτημα εάν το Σύνταγμα χρειάζεται να αλλάξει ή θα πρέπει να μείνει όπως είναι, η συντριπτική πλειοψηφία, που αγγίζει το 75%, συνηγορεί υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι το αίτημα αυτό διαπερνά οριζόντια τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

Μεταβολή στο κομματικό σύστημα της Κύπρου, σύμφωνα με αναλυτές

Το αποτέλεσμα των σημερινών προεδρικών εκλογών θα φέρει μεταβολές στο κομματικό σύστημα της Κύπρου, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Μαυρής, ο οποίος ανέλυσε όλες τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις του ΡΙΚ και το απόγευμα θα αναλύσει την δημοσκόπηση εξόδου.
«Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο, είναι μάλλον αδύνατο το κομματικό σύστημα που συγκροτήθηκε μετά το '74 να παραμείνει ως έχει', υποδεικνύει ο κ. Μαυρής σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο». Πόσο γρήγορα θα προκύψει αυτή η μεταβολή, προσθέτει, και πού θα καταλήξει δεν μπορεί κανείς να το δει από τώρα. «Οι εκλογές θα την πυροδοτήσουν ανάλογα με το αποτέλεσμα, ήδη έχουν διαφανεί κάποιες τάσεις μετασχηματισμού, υπό το δεδομένο ότι η πολιτική του Μνημονίου θα αλλάξει τα κοινωνικά δεδομένα και στην Κύπρο», τονίζει ο κ. Μαυρής.

"Too Big to Fail has become Too Big for Trial"




Senator Elizabeth Warren asks federal bank regulators why no banks were taken to trial in the aftermath of the financial crisis.

more at http://warren.senate.gov

Weidmann Says ECB Won’t Cut Interest Rates to Weaken Euro

Weidmann Says ECB Won’t Cut Rates Just to Weaken the Euro
European Central Bank council member Jens Weidmann said an appreciating euro alone won’t trigger a cut in interest rates and the exchange rate’s gains are justified by the economic outlook.
The strength of the euro “is one factor among many in determining future inflation rates” and “we will certainly not justify any monetary policy decision with one single factor,” Weidmann, who heads Germany’s Bundesbank, said in a Feb. 13 interview. “I believe that the exchange rate of the euro is broadly in line with fundamentals. You cannot really say that the euro is seriously overvalued.”

Ελληνο-ισραηλινή συμμαχία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ


φφ
Φωτογραφία από την εκδήλωση της «Congressional Hellenic-Israel Alliance» στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Φορέας κοινής δράσης για την ελληνο-ισραηλινή συμμαχία, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Kογκρέσο των ΗΠΑ. Η δημιουργία και οι σκοποί του ελληνο-ισραηλινού Caucus ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο στις 13 Φεβρουαρίου. Με την επωνυμία «Congressional Hellenic-Israel Alliance» (CHIA) και υπό τη συμπροεδρία των βουλευτών Gus Bilirakis, ομογενή Ρεπουμπλικάνου από την Φλόριντα και Ted Deutch, Δημοκρατικού επίσης από την Φλόριντα, στο ελληνο-ισραηλινό Caucus συμμετέχουν ήδη ισχυρά μέλη και από τα δύο κόμματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, πέραν των συμμετεχόντων βουλευτών στο ελληνο-ισραηλινό Caucus, οι πρέσβεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, καθώς και ηγετικά στελέχη της ελληνικής και ισραηλινής κοινότητας στις ΗΠΑ. 

Ένα εκατομμύριο περισσότεροι άνεργοι στο τέλος του 2013, εκτιμά ο Γ. Ρωμανιάς

romanias

Το ποσοστό της ανεργίας το 2013 θα ξεπεράσει και το 30% -που υπολογίζει το ΚΕΠΕ- δήλωσε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς.
Κατά τις εκτιμήσεις του, έως το τέλος του 2013 θα υπάρχουν 2.300.000 άνεργοι, την ώρα που στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον Νοέμβριο 2012 καταγράφονται 1.350.181 άνεργοι.

Google asks: How much is mapping worth?


How much has mapping software changed your life?
The anecdotal impact is easy to assess. Look no further than the uproar Apple faced after it switched the iPhone’s default mapping program from Google Maps to its own much criticized service.

Η Ε.Ε. προς την «ομοσπονδοποίηση»

Τα τελευταία χρόνια φάνηκε να παραμερίζεται η λογική του αμοιβαίου συμφέροντος πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. [2]
Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν αλλά το μέλλον της Ε.Ε. κρίνεται στα γραφεία των ηγετών των μεγάλων χωρών της Ευρώπης. Vincent Kessler / Reuters

Το κομβικό ερώτημα δεν είναι πλέον αν η Ευρωζώνη είναι σε θέση να αποφύγει έναν φαύλο κύκλο δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών κρίσεων. Η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ είναι αν η νομισματική ένωση θα βγει ενισχυμένη από την παρούσα κρίση. [3]
Σύμφωνα με τον αναλυτή Mάρτιν Γουλφ των Financial Times, «το θέμα είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό. Είναι εφικτό μια νομισματική ένωση να επιβιώσει από εθνικές χρεοκοπίες. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα μέλη που μετέχουν σε αυτήν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο τα συμφέρει. Η δυσκολία για τις χώρες με πλεονάσματα είναι ότι πρέπει να χρηματοδοτούν εκείνες που έχουν ελλείμματα. Η δυσκολία για τις χώρες με ελλείμματα είναι ότι το να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη τις φέρνει αντιμέτωπες με νέες κρίσεις χρέους».

Ρώσοι... Χρυσοθήρες, Φορτωμένοι με Πετροδολάρια

Σε επίπεδο ρεκόρ για τον τελευταίο μισό αιώνα έφτασαν πέρυσι οι ποσότητες του χρυσού που αγοράστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: αφενός, τη ρευστότητα που υπάρχει στις αναπτυσσόμενες χώρες (από όπου και προήλθαν οι μεγαλύτερες αγορές) και, αφετέρου, την προσπάθεια διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων με πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως είναι ο χρυσός, καθώς ουδείς μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για την πορεία των χρηματιστηρίων, των ομολόγων ή ακόμη και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, στη διάρκεια του 2012 οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν στα θησαυροφυλάκια τους 534,6 μετρικούς τόνους του πολύτιμου μετάλλου, ποσότητα η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά το 1964 και αντιπροσωπεύει το 12% της συνολικής ζήτησης χρυσού κατά τη διάρκεια του έτους. Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης είναι προφανές ότι έχει επιπτώσεις και στην τιμή. Έτσι, από τα τέλη του 2005 μέχρι σήμερα, αυτή έχει αυξηθεί κατά περίπου τέσσερις φορές -από τα 400 δολάρια διαπραγματεύεται στα 1.640 δολάρια η ουγγιά.

Ο Ασαντ να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου ζητά ο ΟΗΕ

Η επικεφαλής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε το Σάββατο, ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα πρέπει να δώσει λόγο για εγκλήματα πολέμου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της ενδεχόμενης στρατιωτικής παρέμβασης.
Ο Ασαντ να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου ζητά ο ΟΗΕ
Η Νάβι Πιλάι, επανέλαβε την έκκλησή της να δικαστεί ο πρόεδρος της Συρίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για τις ενέργειες των δυνάμεών του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στους 22 μήνες των μαχών, έχει σκοτωθεί σχεδόν 70.000 άνθρωποι.