Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Πόσο πιθανή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.


Παρά τα όσα καταλογίζουν στις αγορές και ανεξάρτητα αν πρόκειται για αληθείς κατηγορίες ή όχι, οι αγορές διαθέτουν “το χάρισμα” να “οσφρίζονται” νωρίτερα από άλλους μηχανισμούς την τάση των διεθνών εξελίξεων.

Έτσι, και ενώ μέχρι πρότινος το ερώτημα για τις αγορές ήταν αν μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας θα “κατασχίσει” την ευρωζώνη, σήμερα το ερώτημα μετατοπίζεται στο ποιο θα είναι το μέλλον του νομίσματος αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ; και τα πονταρίσματα πια αφορούν μεταξύ άλλων στο πόσες μονάδες θα χάσει το ευρώ έναντι του δολαρίου αν η Ελλάδα αποχωρήσει.

Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως αυτές του Βόλφγκαντ Σόιμπλε για το ότι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος γίνεται αντιληπτό πως ο κόσμος συζητά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας με περισσότερο θάρρος πια. Αλήθεια όμως πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο για την ώρα;  

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία επιτίθενται στην Ελλάδα που πυροδοτεί την ανασφάλεια στην ευρωζώνη


Πιο συγκεκριμένα, η Πορτογαλία με την Ιρλανδία στέκονται επικριτικά απέναντι στην Ελλάδα γιατί συνεχώς αποτυγχάνει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που προβλέπονται.

Οι υπουργοί οικονομικών των δυο χωρών, Βιτόρ Γκασπάρ και Μάικλ Νόοναν αντίστοιχα επιτέθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης του Eurogroup. Σύμφωνα με τη εφημερίδα είπαν πως ήταν απαράδεκτο οι δυο χώρες να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να ακολουθήσουν τις επιταγές των μνημονίων και η Ελλάδα να αθετεί τις δεσμεύσεις της. Τόσο αυτοί όσο και άλλοι υπουργοί στο συμβούλιο κατέδειξαν την Ελλάδα υπεύθυνη για την αυξανόμενη απειλή μετάδοσης της κρίσης στις υπόλοιπες οικονομίες.

Νεύρα πολλά στα Σκόπια από το νατοϊκό όχι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε <<ανεπιθύμητο>> και <<άδικο>> για τη χώρα του το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, σχετικά με τη φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος της Συμμαχίας.

Ωστόσο ο κ. Γκρούεφσκι, σε ανοιχτή επιστολή του προς τους βουλευτές των σλαβομακεδονικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτίμησε ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη για την ΠΓΔΜ στο Σικάγο, <<οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις αντιρρήσεις της Ελλάδας >>, την οποία κατηγόρησε, για μία ακόμη φορά, ότι <<δημιούργησε, πριν 21 χρόνια, το πρόβλημα της ονομασίας και αμφισβητεί επίμονα την μακεδονική εθνική ταυτότητα>>.

Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι <<η συμπεριφορά αυτή της Ελλάδας δεν συνάδει με τις αρχές δικαίου του ΝΑΤΟ>> και κάλεσε τους πολίτες της χώρας, να παραμείνουν ενωμένοι, <<παρά τη μεγάλη αυτή αδικία για τη χώρα>>.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε πως η Ελλάδα παρεμπόδισε παράνομα την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και πως δεν θα έπρεπε να την παρεμποδίσει ξανά, εάν η χώρα ζητήσει ένταξη.

<<Άμεση παραβίαση των θέσεων του οργάνου το οποίο προωθεί το δίκαιο και τη δικαιοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο προήλθε πάλι από τη χώρα η οποία μας παρεμπόδισε: Οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας, δήλωσαν ανοιχτά ότι τάσσονται υπέρ του βέτο, υπέρ της παρεμπόδισης της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, υπέρ του να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για πραγματοποιήσουν το στόχο τους, ακόμη και τα πιο ακραία μέσα όπως είναι το βέτο, κάτι που οι ίδιοι δήλωσαν και πάλι δημόσια>>, πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ,στην επιστολή του αυτή, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα εκπληρώσει τελικά τους στρατηγικούς της στόχους αναφορικά με την ενσωμάτωση της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και στην ΕΕ.

Πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων υποστηρίζει ότι τα Σκόπια πρέπει να συμβιβαστούν σχετικά με την ονομασία της χώρας Novinite



Τα Σκόπια οφείλουν να βρουν συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Λούπκο Γκεοργκέφσκι.

Ο Γκεοργκέφσκι που έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας τη περασμένη Πέμπτη είπε ότι ο συμβιβασμός πρέπει να προωθηθεί από την πλευρά των Σκοπίων με σκοπό την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως ονόματα όπως “Βόρεια Μακεδονία” και “Άνω Μακεδονία” δε θα αποτελούσαν δραματική εξέλιξη.

Τελειώνοντας εξήρε τη στάση της Βουλγαρίας σε σύγκριση με αυτή της Ελλάδας που ενώ θα μπορούσε να εγείρει διάφορες διεκδικήσεις από τη Φυρομ πριν 20 χρόνια επέλεξε τον δρόμο της μετριοπάθειας και της συνεργασίας.


Μετάφραση –Περίληψη Ελπινίκη Καρακώστα

Η Ρωσία διαμαρτύρεται για το τουρκικό συνέδριο με θέμα την κατάσταση στον Καύκασο.


Συνέδριο με θέμα το “παγωμένο” ζήτημα του Καυκάσου διοργανώθηκε τις τελευταίες μέρες από τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Η Ρωσία αντέδρασε άμεσα στηλιτεύοντας τις φωνές που καλούσαν για τρομοκρατικά χτυπήματα στην περιοχή.

Κομισιόν: «Ναι» στα ευρωομόλογα, αλλά υπό προϋποθέσεις

«Τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. Ωστόσο, προϋπόθεση για το ευρωομόλογο, όπως είπε, είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, στα οποία παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρόμπαϊ ανέφερε ότι στόχος της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης «δεν είναι να ληφθούν αποφάσεις, αλλά η καλύτερη δυνατή πολιτική προετοιμασία» εν όψει της Συνόδου του Ιουνίου. 

Κληθείς να απαντήσει, κατά την τακτική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο κ. Αλταφάζ παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης των κρατών-μελών της ευρωζώνης.