Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Τι πιστεύουν οι τζιχαντιστές για το χτύπημα στην Βοστώνη

Οι κάτοικοι της Βοστώνης, οι ειδήμονες και οι αναλυτές δεν ήταν οι μόνοι που αιφνιδιάστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου μήνα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Σε φόρουμ τζιχαντιστών, όπως και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, γίνεται πολύς λόγος σχετικά με τα κίνητρα, τις πεποιθήσεις των υπόπτων, την κατάρτιση, καθώς και άλλα πιθανά σχέδια. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, κανείς δεν είχε απαντήσεις για το αν οι αδερφοί Tsarnaev λειτουργούσαν άμεσα υπό τις διαταγές της αλ Κάιντα ή ήταν μεμονωμένοι επαναστάτες , αν είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα τρομοκρατών ή είχαν μάθει από το διαδίκτυο την τεχνογνωσία να προβαίνουν σε θανατηφόρες πράξεις, ή αν ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας που σχεδιάζει περαιτέρω ωμότητες.
Μηνύματα στο μνημείο για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην Βοστώνη (Jessica Rinaldi / Reuters)

Με την ευρύτερη έννοια, η διαδικτυακή κοινότητα των τζιχαντιστών γιόρτασε τις επιθέσεις. Δεν είναι περίεργο, βέβαια, που μια επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε ευνοϊκά δεκτή από τους ανθρώπους που έχουν δεσμευτεί για την καταστροφή αυτού του έθνους. Οι περισσότεροι χρήστες σε δύο από τα πιο δημοφιλή φόρουμ, του Ανσάρ αλ-Μουτζαχεντίν (Ansar al-Mujahideen ) και του Σαμίχ (Shamikh), εξέφρασαν την απλή επιδοκιμασίας τους με την ανάρτηση «Alhamdulillah» (δόξα στον Θεό) ή «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος). Για αυτούς τους χρήστες, οι βόμβες της Βοστώνης έδειξαν τόσο τον διαρκή χαρακτήρα της τζιχάντ όσο και την συνεχή ευπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε επιθέσεις. Όπως έγραψε ένα μέλος του φόρουμ, «Η Αμερική είναι στο δρόμο προς την καταστροφή». Ένας άλλος, ο οποίος αυτοαποκαλείται Fata Muslim Ghuwair, έγραψε, «Κλαίω με δάκρυα χαράς για αυτές τις νέες επιθέσεις στην καρδιά της Αμερικής ... Εκλιπόντα Σεΐχη μας Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι στρατιώτες και οι γιοι σου σε τιμούν ακόμα και μετά τον θάνατό σου».

French economy returns to recession


France has entered its second recession in four years after the economy shrank by 0.2% in the first quarter of the year, official figures show.
Its economy shrank by the same amount in the last quarter of 2012. A recession is defined as two consecutive quarters of negative growth.

War crimes prosecutor receives Turkish complaint on Israel


The prosecutor of the International Criminal Court - the permanent war crimes court in The Hague, Netherlands - says she has received a complaint about Israel's 2010 raid on a humanitarian aid flotilla bound for Gaza, and she will open a preliminary investigation.

Στο δρόμο προς την Τεχεράνη

n_africa_mid_east_pol_95
Τον περασμένο Μάρτιο, μέσα σε δύο μέρες, δύο σημαντικότατα προβλήματα της Τουρκίας είχαν θετική έκβαση: Ο ηγέτης του ΡΚΚ Οτσαλάν ζήτησε από τους μαχητές της κουρδικής οργάνωσης να σταματήσουν τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και να αποσυρθούν πέραν των συνόρων. Την επομένη, ύστερα από διαμεσολάβηση του προέδρου Ομπάμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου ζήτησε συγνώμη από τον τούρκο ομόλογό του για το μακελειό στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» ομαλοποιώντας τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Βέβαια ούτε το κουρδικό επιλύθηκε και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναθερμανθεί ούτε η πολιτική της Τουρκίας και του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή είναι δυνατόν να ταυτισθούν.

ΟΟΣΑ: Η λιτότητα φέρνει φτώχεια και ανισότητα

Τα πρώτα τρία χρόνια της κρίσης και μέχρι το τέλος του 2010 η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε πολύ περισσότερο από όσο μέσα σε διάστημα δώδεκα ετών, αναφέρει στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ και προειδοποιεί τις κυβερνήσεις πως στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα και φτώχεια.
φωτό: Reutersφωτό: Reuters
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διαπιστώνει στην έκθεσή του ότι οι κυβερνήσεις, στην απαρχή της κρίσης, δαπάνησαν για να στηρίξουν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας οπότε οι ανισότητες ήταν ελεγχόμενες. Μετά τους φόρους και τις μεταβιβάσεις, το πιο πλούσιο 10% του πληθυσμού των χωρών μελών του ΟΟΣΑ κέρδιζε 9.5 φορές το εισόδημα του φτωχότερου 10%, ποσοστό που είναι 9 φορές υψηλότερο σε σχέση με το 2007. Το μεγαλύτερο χάσμα καταγράφεται σε Χιλή, Μεξικό, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ ενώ το μικρότερο καταγράφεται σε Ισλανδία, Σλοβενία, Νορβηγία και Δανία.

Η Τουρκία επιδιώκει οικονομική συνεργασία με Σερβία και Βοσνία


 Την Τρίτη υπεγράφη στην Άγκυρα, μεταξύ της Τουρκίας, Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,  σύμβαση δημιουργίας τριμερούς επιτροπής εμπορίου, για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας.

Rich nations' wealth gap widens as welfare cut: OECD

Angel Gurria, secretary-general of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), speaks during a news conference at the Japan National Press Club in Tokyo April 23, 2013. REUTERS/Toru Hanai
Reuters - A growing divide between rich and poor risks will yawn still wider if cash-strapped governments keep cutting back the welfare state, an industrialized nations' think-tank warned on Wednesday.

ΕΡΕΥΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ THINK TANK Εχθρός της Ευρώπης η... Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης δεν είναι άλλος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία έρευνας του αμερικανικού think tank, Pew Research Center, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων λιτότητας.
Στην έρευνα του αμερικανικού think tank επισημαίνεται ότι η ρήξη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν αφορά πλέον μόνο την πολιτική ηγεσία και τις οικονομικές ελίτ, αλλά και οι πολίτες των δύο χωρών έχουν
Στην έρευνα του αμερικανικού think tank επισημαίνεται ότι η ρήξη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν αφορά πλέον μόνο την πολιτική ηγεσία και τις οικονομικές ελίτ, αλλά και οι πολίτες των δύο χωρών έχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για την κατάσταση στην οικονομία και τους θεσμούς της ΕΕ
Σύμφωνα με την έρευνα από τους 7.600 Ευρωπαίους από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα και Τσεχία), που απάντησαν στις ερωτήσεις του Pew, μόλις το 45% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε να στηρίζει την Ενωση εν αντιθέσει με πέρυσι που το ίδιο ποσοστό έφτανε το 60%.

Paul Krugman: How the Case for Austerity Has Crumbled

krugman_1-060613In normal times, an arithmetic mistake in an economics paper would be a complete nonevent as far as the wider world was concerned. But in April 2013, the discoavery of such a mistake—actually, a coding error in a spreadsheet, coupled with several other flaws in the analysis—not only became the talk of the economics profession, but made headlines. Looking back, we might even conclude that it changed the course of policy.

BBC: «Το φυσικό αέριο της Μεσογείου μπορεί να αλλάξει τις στρατηγικές ισορροπίες»

«Επί δεκαετίες, οι περισσότερες χώρες της Εγγύς Ανατολής, στα ανατολικά της Μεσογείου, είχαν μικρό ή κανένα μερίδιο από τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα της Μέσης Ανατολής.BBC: «Το φυσικό αέριο της Μεσογείου μπορεί να αλλάξει τις στρατηγικές ισορροπίες»

Οι Ισραηλινοί είχαν βγάλει και ανέκδοτο για το πώς ο Μωυσής οδήγησε τον λαό του μέσα στην έρημο επί 40 χρόνια μέχρι το μοναδικό μέρος που δεν έχει πετρέλαιο στην περιοχή.

National Post: «Τα Σκόπια δεν είναι η Μακεδονία»


Η ηλεκτρονική έκδοση της έγκριτης καναδικής εφημερίδας National Post φιλοξενεί ταξιδιωτικού χαρακτήρα άρθρο του Μπερτ Άρτσερ (Bert Archer) με τίτλο «Yours to conquer: Macedonia is in the midst of an Alexander The Great rebranding» το οποίο αναφέρεται στις προσπάθεις οικειοποίησης των ονομάτων και των συμβόλων της αρχαίας Μακεδονίας από πλευράς ΠΓΔΜ.