Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Russian analyst: Moscow believes Washington is gripped by ‘strategic insanity’

I’m skeptical that anyone outside of the Kremlin could diagnose its view of American foreign policy with real certainty, but Fyodor Lukyanov is probably about as close as an outside observer can get. He’s the editor of a journal called Russia in Global Affairs, which is published in partnership with Foreign Affairs, and he sits on all sorts of foreign policy councils in Russia. So, while his estimation of Moscow’s viewpoint is drawn in part from imperfect inference, it’s probably still got some truth so it.
(Laurence Griffiths/Getty Images)
Russian President Vladimir Putin. (Laurence Griffiths/Getty Images)

According to Lukyanov’s latest article in Al-Monitor, an assessment of the lessons that he believes Russia drew from the Iraq war that began 10 years ago, President Vladimir Putin and his government are convinced that U.S. foreign policy is basically running on madness at this point. Here’s a snip, with my emphasis added, from Lukyanov’s article:

Τον Ν. Αναστασιάδη στη Μόσχα κάλεσε ο Β. Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Μόσχα, όπως ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού κράτους Δημήτρη Πεσκώφ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι δύο ηγέτες εξέτασαν διάφορες πτυχές δια της σχέσης των των δύο χωρών και σειρά διεθνών προβλημάτων.

Ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων η Κίνα

Η Κίνα έγινε ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μεγάλων συμβατικών όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για τις διεθνείς μεταβιβάσεις όπλων, όπως δημοσιεύονται από το Stockholm International  Peace Research Institute (SIPRI). Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα είναι μεταξύ των πέντε πρώτων εξαγωγέων όπλων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Συνολικά, ο όγκος των διεθνών μεταβιβάσεων μεγάλων συμβατικών όπλων αυξήθηκε κατά 17% στο διάστημα 2003-2007 και 2008-2012.
Οι πέντε μεγαλύτεροι προμηθευτές μεγάλων συμβατικών όπλων στη διάρκεια της πενταετίας 2008-2012 ήταν οι ΗΠΑ (με το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων), η Ρωσία (26%), η Γερμανία (7%), η Γαλλία (6%) και η Κίνα (5%). Είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν στην πρώτη πεντάδα, τουλάχιστον από το 1950, που είναι το πρώτο έτος που το SIPRI ξεκίνησε να καταγράφει τα στοιχεία. Η μετατόπιση της Κίνας στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η πρώτη αλλαγή στη σύνθεση των πέντε μεγαλύτερων εξαγωγέων τα τελευταία 20 χρόνια.

Αναφορά περί χρήσης χημικού όπλου στη Συρία

Ο νέος «πρωθυπουργός» της συριακής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να αρχίσει διάλογο με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είπε ο ίδιος ο Γασάν Χίτο σήμερα κατά την πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του.
Αρνούνται ότι χρησιμοποίησαν χημικό όπλο οι Σύροι αντάρτες
«Διαβεβαιώνουμε τον ένδοξο συριακό λαό ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με το καθεστώς του Άσαντ», είπε ο Χίτο.

Στο μεταξύ, ένας φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Χαλέπι μετέδωσε ότι τα θύματα μιας επίθεσης που σύμφωνα με την κυβέρνηση έκαναν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες με τη χρήση χημικών όπλων αντιμετώπισαν συμπτώματα ασφυξίας και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ πολίτες στην πόλη ανέφεραν ότι υπάρχει μια έντονη οσμή χλωρίνης στην ατμόσφαιρα.

Φόβοι για «κούρεμα» διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κύπρου

Σημαντικές απώλειες για τους Έλληνες Εξαγωγείς, αλλά συνολικά για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν οι χρηματοοικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Photo: EPA/FILIP SINGER
Ήδη από το 2012 έχουν καταγραφεί σημαντικές πιέσεις στον υπ’ αριθμόν 4 καλύτερη αγορά του κόσμου για τα ελληνικά προϊόντα, με την αξία των εξαγωγών να υποχωρούν για πρώτη φορά κάτω από το 1 δις ευρώ, μετά το 2007, ύστερα από μείωση της τάξης του 5,7%.

ΒΟΜΒΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ Οργή στη Μόσχα για τις απώλειες των Ρώσων

«Απρόθυμη πρωταγωνίστρια» του κυπριακού δράματος, η Ρωσία βρέθηκε εν μιά νυκτί μπλεγμένη σε ένα πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων, το οποίο υπολογίζεται πως πρόκειται να κοστίσει στους υπηκόους της από 2 έως και 3,2 δισ. ευρώ.
Βλ. Πούτιν και Ντ. Μεντβέντεφ έστειλαν μήνυμα στην ΕΕ να προχωρήσει σε διόρθωση της απόφασής της για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο
Βλ. Πούτιν και Ντ. Μεντβέντεφ έστειλαν μήνυμα στην ΕΕ να προχωρήσει σε διόρθωση της απόφασής της για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής έμελλε να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις όχι μόνο στην ίδια τη Λευκωσία (η οποία από εκεί που ήταν φορολογικός παράδεισος πλέον κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σε φορολογική κόλαση) αλλά και περίπου 2.300 χιλιόμετρα μακριά, στην παγωμένη Μόσχα.

Με Τέσσερα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος Φιλοδοξεί η Ελλάδα να Γίνει Κόμβος Φυσικού Αερίου

Τέσσερα έργα, που εξυπηρετούν το στόχο της Ευρώπης για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, φιλοδοξούν να ενταχθούν στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, όπως αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθεί, μετά την ψήφιση του σχετικού Κανονισμού από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Κανονισμός για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο με ισχυρή πλειοψηφία 539 ψήφων, έναντι 85 κατά και 16 αποχές. Παρά τη βούληση της Ε.Ε. να δημιουργήσει κοινές ενεργειακές υποδομές, που θα διευκολύνουν την ενοποίηση της αγοράς, φαίνεται ότι δεν θα έχει εύκολο έργο μπροστά της. Όπως επισήμανε ο εισηγητής ευρωβουλευτής António Correia de Campos, «θέλουμε να δημιουργηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά τα κράτη-μέλη φαίνεται να εστιάζουν στην αυτοδυναμία και τον προστατευτισμό των εθνικών αγορών τους». Παρόλα αυτά η νέα νομοθεσία για τους 12 ενεργειακούς Διαδρόμους είναι πλέον πραγματικότητα και θα ισχύσει 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση της στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Κατακόρυφη αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό

Οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 147,3% σε ένα χρόνο στη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών της φετινής χρονιάς, φθάνοντας στα 18,39 δισεκ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα από τα 17,48 δισεκ. δολάρια στα οποία ανέρχονται οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.
Το Φεβρουάριο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 6,32% και κατέγραψαν την πρώτη μηνιαία αύξησή τους, έπειτα από οκτώ διαδοχικούς μήνες που σημείωναν πτώση.
Οι επενδύσεις που προέρχονται από χώρες της ΕΕ γνώρισαν μια «αρκετά ταχεία» άνοδο καταγράφοντας αύξηση κατά 34% στη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών της χρονιάς και φτάνοντας στο 1,2 δισεκ. δολάρια, αναφέρει επίσης το κινεζικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Τουρκία: Ισόβια σε όσους κατηγορούνται για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης ζήτησε ο εισαγγελέας

Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε σήμερα να επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε 64 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην αρχηγός του στρατού, που κατηγορούνται ότι ήθελαν να ανατρέψουν την ισλαμιστικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια στην Τουρκία, έγινε γνωστό από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά την 281η ακροαματική συνεδρίαση αυτής της δίκης που άρχισε το 2008 στο συγκρότημα των φυλακών της Σηλυβρίας (Σιλιβρί), σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης για εκατό κατηγορουμένους ποινές κάθειρξης από επτάμισι ως δεκαπέντε χρόνια.

Η ατζέντα της επίσκεψης Ομπάμα στο Ισραήλ

Ακόμη ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται ότι θα επιχειρήσει την επίλυση του Παλαιστινιακού. Ενόψει της πρώτης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ, που ξεκινά αύριο, πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για «περιορισμένες προσδοκίες». Οι αποτυχίες προηγούμενων προέδρων αναγκάζουν το σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου να κρατά χαμηλούς τόνους.


Το ταξίδι του Αμερικανού ηγέτη θα έχει τη σημασία του και για ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο των συζητήσεών του στο Ισραήλ θα είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, η κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο, η αμερικανοϊσραηλινή συνεργασία, καθώς και οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.