Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Egypt welcomes U.S. remarks on Mursi; food stocks dwindle

A member of the Muslim Brotherhood and supporter of deposed Egyptian President Mohamed Mursi on the roof of a building reads the Koran during the Muslim fasting month of Ramadan, at the Rabaa Adawiya square, where they are camping at, in Cairo July 11, 2013. REUTERS-Amr Abdallah Dalsh
(Reuters) - Egypt's interim rulers welcomed on Thursday remarks from the U.S. State department describing the rule of toppled leader Mohamed Mursi as undemocratic, clearly hoping they signaled Washington would not cut off its $1.5 billion in annual aid.

Wrong Prescription for Greece

Greece and its financial overseers agreed on terms for continued bailout payments on Monday. The agreement is cause for relief — without it Greece would go bankrupt. But, at the same time, it is no cause for celebration — indeed, quite the opposite. Greece must eventually carry out painful reforms. But the precondition for these reforms is not the austerity demanded by the agreement but economic revival.

Ντάισεμπλουμ: Η Ευρωζώνη θα αποφασίσει τον Απρίλιο του 2014 πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα


Lagarde-Ollandos01-11july2013

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλική εφημερίδα δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει «περαιτέρω» την Ελλάδα και πρόκειται να αποφασίσει το πώς την άνοιξη του 2014, πριν εκπνεύσει τυπικά η ισχύς του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξης της Αθήνας.
«Η ελληνική περίπτωση είναι πολύ δύσκολη, θα χρειαστεί χρόνος», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Le Figaro, η οποία δημοσιεύει σήμερα τη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της. «Το πρόγραμμα εξυγίανσης σταδιακά παίρνει τον δρόμο του και το Eurogroup προβλέπει ότι θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων σύντομα», προσθέτει ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Προς μια χαλάρωση των Ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων χωρίς αντίκρισμα;

Του Γιάννη Παπαδόπουλου, επίκουρου καθηγητή ΠΑΜΑΚ

Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν έστειλε επιστολή προς το Ecofin, με την οποία καλούσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ένωσης να εγκρίνουν μία χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη.

Η μακροοικονομική παραδοχή επί της οποίας βασίστηκε αυτή η πρωτοβουλία είναι η ζημιά που έχουν κάνει οι περικοπές δαπανών χάριν δημοσιονομικής προσαρμογής: Τη στιγμή που, γράφει ο Ρεν, πολλά κράτη-μέλη έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις για την επανεκκίνηση της τελματωμένης οικονομίας τους και την επιστροφή τους σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, οι επενδύσεις αυτές έχουν θυσιαστεί στο βωμό των οριζόντιων περικοπών.

Marketwatch: Τέσσερις φούσκες που είναι έτοιμες να σκάσουν

Marketwatch: Τέσσερις φούσκες που είναι έτοιμες να σκάσουν


Η χρηματιστηριακή αγορά είναι ασταθής από τα μέσα Ιουνίου, μετά την ομιλία του πρόεδρου της Fed για το ενδεχόμενο περιορισμού ή και τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων αλλά και έπειτα από τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα επιβραδύνεται.

Αίγυπτος: Ανοιγμα Μπεμπλάουι σε Μόρσι

Δεν αποκλείει τη συμμετοχή μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να σχηματίσει ο νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Μπεμπλάουι, παρά την αρνητική στάση των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Διαδηλωτής που φέρει στο κεφάλι του παιχνίδι-τακν, χριστιανικό σταυρό και το κοράνι, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ανατροπή του Μόρσι, 4/7/2013 GIANLUIGI GUERCIA / AFPΔιαδηλωτής που φέρει στο κεφάλι του παιχνίδι-τακν, χριστιανικό σταυρό και το κοράνι, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ανατροπή του Μόρσι, 4/7/2013 GIANLUIGI GUERCIA / AFPΟ προσωρινός πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εξακολουθεί να εξετάζει τη σύνθεση της κυβέρνησης, μία εβδομάδα μετά την αποπομπή του προέδρου Μόρσι.

Μήπως η Γαλλία έχει τα κλειδιά για την Ευρώπη;

Είναι Ιούλιος και τους περισσότερους Γερμανούς απασχολεί περισσότερο η παραλία παρά οι επικείμενες εκλογές τους. Πέρα από τα γερμανικά σύνορα, ωστόσο, πολλά διεθνή βλέμματα παραμένουν προσηλωμένα στο Βερολίνο, το νέο ευρωπαϊκό ηγεμόνα και τις αναμενόμενες αλλαγές πολιτικής που θα ακολουθήσουν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι Γερμανοί που σκέφτονται το μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως τα κλειδιά για την ολοκλήρωση βρίσκονται στο Παρίσι και όχι στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συμμετείχα σε μια γαλλο-γερμανική συνάντηση και έφυγα από εκεί τόσο με καλά, όσο και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι έλαβαν μέρος πολλοί νέοι άνθρωποι, η νέα γενιά των γαλλο-γερμανικών σχέσεων. Τα κακά νέα είναι ότι οι περισσότεροι από τους νέους αυτούς είχαν ανησυχίες όχι μόνο για την επιδείνωση της σχέσης ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και για την ικανότητα της Γαλλίας να κάνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και για την ικανότητά της να συμμετάσχει στην κατάλληλη, ευρεία συζήτηση σχετικά με τους ευρωπαϊκούς της στόχους. Είναι δίκαιο να πούμε ότι με το γαλλικό «όχι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα του 2005, η Γαλλία σταμάτησε κατά κάποιο τρόπο να συζητά την Ευρώπη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε Οριοθέτηση ΑΟΖ Καλεί η Κομισιόν

Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσουν αμέσως σε οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) τους, αφού όμως προηγηθεί συμφωνία με τους γείτονές τους, απευθύνουν οι Βρυξέλλες.
Το μήνυμα προκύπτει μέσα από τη μελέτη της Κομισιόν για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την αρμόδια επίτροπο Μαρία Δαμανάκη.

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Μειωμένες οι πρωτογενείς δαπάνες

Σε μία ιδιότυπη... στάση πληρωμών έχει επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι πρωτογενείς δαπάνες να εμφανίζονται μειωμένες τόσο έναντι του στόχου όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.

Μειωμένες οι πρωτογενείς δαπάνες
Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 21,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,8 δισ. ευρώ ή 11,5% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 2 δισ. ευρώ ή 8,2% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Παράλογη κατασκοπία Η αυτοκαταστροφική κίνηση της National Security Agency εναντίον της Ε.Ε.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης δεν ήταν καθόλου φειδωλοί στο να εκφράσουν την οργή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την κατασκοπία των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας είπε ότι τα αμερικανικά επεκτατικά προγράμματα κατασκοπίας - οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έχουν κατασκοπεύσει όχι μόνο τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά επίσης την πρεσβεία της ΕΕ στην Ουάσιγκτον και την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου τα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν τις βασικές αποφάσεις που καθοδηγούν την ευρωπαϊκή πολιτική– του θυμίζουν «τις μεθόδους των εχθρών μας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου». Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας το περιέγραψε ως «μια πράξη ανεπιφύλακτης εχθρότητας» ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ζήτησε μια εξήγηση, λέγοντας ότι η αμερικανική κατασκοπία είναι «εντελώς απαράδεκτη».
(Jason Reed / Courtesy Reuters)

Αυτές οι αντιδράσεις δεν μπορεί να καμφθούν με την απάντηση - κλισέ ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μια αδικαιολόγητη εμμονή με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια μακροχρόνια διαμάχη στην Ευρώπη, μεταξύ πολιτικών και αξιωματούχων που θέλουν να προωθήσουν την ασφάλεια και εκείνων που επιδιώκουν να εξασφαλιστεί η προστασία τής ιδιωτικής ζωής. Στα τελευταία αρκετά χρόνια, όσοι ενδιαφέρονται για την προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίσει. Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφασίσουν τώρα να περιορίσουν την εν λόγω συνεργασία - μια απόφαση που φαίνεται όλο και πιο πιθανή – η Ουάσιγκτον θα έχει να κατηγορήσει μόνο τον εαυτό της.

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ


Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε πριν από λίγο την παραίτησή του και πρότεινε την διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την δράση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας του.