Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Afghan army ambitions meet limits in violent Pech Valley

Long before U.S. troops departed Combat Outpost Nangalam last fall, they gave their Afghan counterparts a few words of advice: Don’t stay here.

Afghan soldiers had already failed once to secure Nangalam on their own, forcing the unplanned return in July 2011 of U.S. troops to one of the country’s most infamous insurgent strongholds. U.S. officials worried that the Afghans were about to make the same mistake again, electing to remain in a remote Konar province valley that would be difficult to defend alone. This time, there would be no backup.

Τι προβλέπουν για την οικονομία της Ευρωζώνης τρία μεγάλα ινστιτούτα

Η οικονομία της Ευρωζώνης θα κινηθεί σταθεροποιητικά το τρέχον έτος προτού επιστρέψει με αργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη προέβλεψαν τρία μεγάλα ευρωπαϊκά ινστιτούτα. 
Το γερμανικό Ifo, το γαλλικό INSEE και το ιταλικό Istat αναφέρουν στην τριμηνιαία τους πρόβλεψη πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα δει το προϊόν της να παραμένει αμετάβλητο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έπειτα από συρρίκνωση 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Κάνουν λόγο για ανάκαμψη στο +0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012. 

Μπερσάνι: Καλεί τους κεντρώους να μην «διευκολύνουν τον Μπερλουσκόνι"

«Είμαστε ανοικτοί σε μετεκλογική συνεργασία με τις κεντρώες δυνάμεις, αλλά ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μάριο] Μόντι δεν πρέπει να βοηθά τον ηγέτη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Σίλβιο] Μπερλουσκόνι βγάζοντας τα κάστανα από την φωτιά για λογαριασμό του», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia.
Ο Μπερσάνι αναφερόταν στις φήμες που θέλουν τον κεντροδεξιό υποψήφιο περιφερειάρχη του Μιλάνου Γκαμπριέλε Αλμπερτίνι να είναι έτοιμος να δεχθεί πρόταση του Μόντι για εκλόγιμη θέση στη γερουσία της Ρώμης.

Το ΝΑΤΟ ρίχνει θηλιά από πυραύλους πάνω στη Συρία

Έχει ξεκινήσει η ενεργός φάση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot (MANPADS/Patriot) στην Τουρκία. Μεταφέρονται με φορτηγά πλοία από τη Γερμανία και την Ολλανδία, προκειμένου να εγκατασταθούν κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Θα φτάσουν στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου και κατά τη διάρκεια ενός μηνός θα αναπτυχθούν.
Нидерланды patriot грузовое судно перевозка ЗРК пэтриот турция
Σύμφωνα με την Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία, τα συστήματα αυτά καλούνται να προστατεύσουν τη χώρα από τα χτυπήματα της Αεροπορίας και των πυραύλων της Συρίας.

ΠΓΔΜ: Η αντιπολίτευση ζήτησε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, παράλληλα με τις δημοτικές

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο, ζήτησε σήμερα ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ως μοναδική λύση, όπως είπε, για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε η χώρα μετά τα επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012.
Ταυτόχρονα, ο κ.Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι η συμμετοχή του κόμματος του στις «διπλές» εκλογές θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι κάνει αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών από μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.

Διακοπή άνω των 50 χιλ. συντάξεων μετά την απογραφή στα Ταμεία

Στη διακοπή περισσότερων των 50.000 συντάξεων θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ταμείων, στο ΙΚΑ δεν εμφανίστηκαν 11.095 δικαιούχοι, στον ΟΓΑ 12.800 και στον ΟΑΕΕ 30.000 ενώ ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή των συνταξιούχων των Ταμείων της ΔΕΗ, της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και η προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.

Συνεχίζεται η εισροή των καταθέσεων στην Ελλάδα

Συνεχίζεται η εισροή καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σημείωσαν περαιτέρω άνοδο τον Νοέμβριο του 2012, με αποτέλεσμα το υπόλοιπό τους να ανέλθει στα 155,8 δισ. ευρώ (νοικοκυριά 131,1 δισ. ευρώ και επιχειρήσεις 24,7 δισ. ευρώ) από 155,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2012, 154,2 δισ. ευρώ και 153,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και Αύγουστο 2012, έναντι 150,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 και 172,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2011.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Alpha Bank, η άνοδος των καταθέσεων οφείλεται κυρίως στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα ότι η κρίση χρέους στη χώρα μας θα ξεπερασθεί.
Η αύξηση των καταθέσεων τον Νοέμβριο του 2012, σε μηνιαία βάση, προήλθε κυρίως από την άνοδο των προθεσμιακών καταθέσεων (Νοέμβριος 2012: 96 δισ. ευρώ, Οκτώβριος 2012: 94,8 δισ. ευρώ) και κατά μικρότερο βαθμό από τις καταθέσεις όψεως (Νοέμβριος 2012: 16 δισ. ευρώ, Οκτώβριος 20 12: 15,8 δισ. ευρώ), που υπερκέρασε τη μείωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου (Νοέμβριος 2012: 43,7 δισ. ευρώ Οκτώβριος 2012: 44,5 δισ. ευρώ).

Οι Τούρκοι πλησιάζουν σε συμφωνία με Οτσαλάν και Κούρδους

Οι τουρκικές αρχές και ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες που διαρκούν από το 1984 στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν, μεταδίδουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι Τούρκοι πλησιάζουν σε συμφωνία με Οτσαλάν και Κούρδους
Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και την εφημερίδα Radikal, που δεν διευκρινίζουν τις πηγές τους, η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά στάδια, προβλέπει την αναστολή των επιθέσεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK, εκτός νόμου) ως τον προσεχή Μάρτιο σε αντάλλαγμα για μια μεταρρύθμιση από μέρους του τουρκικού κράτους με σκοπό να διευρυνθούν τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

Ανησυχία Βατικανού για ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Αλβανία


 
Το Βατικανό ανησυχεί για μεγάλο μέρος του αλβανικού πληθυσμού που έχει ενστερνιστεί το Ριζοσπαστικό Ισλάμ, όπως σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους επικαλούμενο εφημερίδα των Σκοπίων.

Forbes: Bitcoin's Greatness (online currency) Not Realized By Succumbing To Regulation


Last Thursday’s news that French company Paymium and their exchange division, Bitcoin-Central,partnered with a licensed and regulated Payment Services Provider (PSP) ignited a heated debate within the bitcoin community. Eventually, Bitcoin-Central tempered their overly-enthusiastic initial announcement.
“It feels like these French dudes are bringing saltpeter to a rave,”declared Daniel Stuckey, a writer at Motherboard ridiculing the company for dismissing the founding concepts of bitcoin.
Not singling out the Paymium effort, there is a powerful undercurrent rejecting the notion that bitcoin exchange companies should seek approval to operate within the existing regulatory framework at all. That undercurrent has some validity. That is if larger forces at work don’t settle the issue before then. However, it is the jurisdictions that they elect to operate within plus the specific exchange types that determine the level of required compliance. Legal counsel willing to challenge the status quo is sorely needed for the days ahead.

Υπερσύγχρονη κορβέτα στέλνει η Γαλλία μεταξύ Κρήτης και κυπριακής ΑΟΖ

Υπερσύγχρονη κορβέτα μη ανιχνεύσιμη από τα ραντάρ (stealth) αποστέλλει το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Η κορβέτα θα εκτελεί περιπολίες μεταξύ Κρήτης και οικοπέδου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.





Την είδηση μεταδίδει το κυπριακό Sigmalive, τονίζοντας ότι η κίνηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η γαλλική Total διαπραγματεύεται με την κυπριακή κυβέρνηση για τα οικόπεδα 10 και 11 της ΑΟΖ της Κύπρου. Συνεπώς, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ενδεικτική του γαλλικού ενδιαφέροντος για τις έρευνες στην περιοχή..

NYT: As Biofuel Demand Grows, So Do Guatemala’s Hunger Pangs



Richard Perry/The New York Times
José Antonio Alvarado and his family harvested corn in November on a highway median in Guatemala, where farmers struggle to find land. More Photos »


In the tiny tortillerias of this city, people complain ceaselessly about the high price of corn. Just three years ago, one quetzal — about 15 cents — bought eight tortillas; today it buys only four. And eggs have tripled in price because chickens eat corn feed.
Meanwhile, in rural areas, subsistence farmers struggle to find a place to sow their seeds. On a recent morning, José Antonio Alvarado was harvesting his corn crop on the narrow median of Highway 2 as trucks zoomed by.

Τι συμβαίνει με τα δημόσια έργα στη Γερμανία;

image
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η κατασκευή της φιλαρμονικής του Αμβούργου έχει παγώσει από τον Νοέμβριο του 2011 λόγω προβλημάτων στη στέγη. Η υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού σταθμού της Στουτγάρδης προξένησε τεράστιες αντιδράσεις λόγω συνεχούς αναθεώρησης προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το κόστος. Και οι προσκλήσεις για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου του Βερολίνου, που επρόκειτο να σταλούν ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, πέρυσι το καλοκαίρι, ίσως τυπωθούν, αν όλα πάνε καλά, το 2014.

Bitcoin: Ένα… εικονικό νόμισμα φέρνει επανάσταση στις διεθνείς αγορές

Bitcoin: Ένα… εικονικό νόμισμα φέρνει επανάσταση στις διεθνείς αγορές

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Ίσως έχετε ακούσει για τον όρο Bitcoin. Από τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο δημιουργός του, ο Ιάπωνας Σατόσι Νακαμότο (πρόκειται μάλλον για ψευδώνυμο) το παρουσίασε στους κύκλους των προγραμματιστών του Internet, είναι ένα θέμα που συζητιέται πολύ έντονα στην διαδικτυακή κοινότητα. Ή μάλλον, όχι μόνο συζητιέται, αλλά και χρησιμοποιείται ευρέως.

Google: Απενεργοποίησε την ειδοποίηση των Κινέζων χρηστών για λογοκριμένους όρους αναζήτησης





Σε απενεργοποίηση χαρακτηριστικού που ενημέρωνε τους Κινέζους χρήστες για την αναζήτηση τυχόν λογοκριμένων όρων προχώρησε η Google.

Η λειτουργία ειδοποίησης των χρηστών είχε αποτελέσει σημείο τριβής στις σχέσεις της εταιρείας με τις κινέζικες αρχές. Συγκεκριμένα, το εν λόγω χαρακτηριστικό είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο του 2012, κατόπιν παραπόνων Κινέζων χρηστών ότι η αναζήτηση συγκεκριμένων όρων, τους παρέπεμπε σε σελίδες με μήνυμα σφάλματος.

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη


Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του «Συνηγόρου του Πολίτη» καθώς ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για να εξετάζει αν παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών στους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους.

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του «Συνηγόρου του Πολίτη» καθώς, βάσει του ν. 4097/2012 («Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας − Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2010/41/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»), ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για να εξετάζει αν παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών στους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους.

Γιατί οι στρατηγοί στηρίζουν τον Μόρσι

Φαίνεται σαν «ντεζαβού» και πάλι στην Αίγυπτο. Οι πρόσφατες συγκρούσεις των υποστηρικτών του προέδρου Μοχάμαντ Μόρσι και εκείνων που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο του, θυμίζουν τη βία των τελευταίων ημερών της βασιλείας του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Και τότε και τώρα, ο στρατός και η αστυνομία απουσιάζουν από τη σκηνή, με το να στέκονται σε απόσταση από το χάος γύρω τους. Βέβαια, οι στρατηγοί έχουν κάνει δηλώσεις, οι οποίες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να παρέμβουν για να αποκαταστήσουν την τάξη, αλλά ποτέ δεν έχει γίνει σαφές αν θα παρέμβουν για λογαριασμό των διαμαρτυρόμενων ή του Μόρσι. Επιπλέον στις 11 Δεκεμβρίου εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για διαμεσολάβηση σε μια συμφωνία μεταξύ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των διαμαρτυρόμενων, για να ακυρώσουν την προσφορά τους λίγο αργότερα.
Στρατιώτες φρουρούν έξω από το αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο. (Asmaa Waguih / Courtesy Reuters)

Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι η φαινομενική ουδετερότητα του στρατού είναι μια αντανάκλαση της μειωμένης δύναμής του. Οι εκλογές τον Ιούνιο του 2012 που έφεραν τον Μόρσι στην κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει το ίδιο επιχείρημα, έκοψαν τα φτερά του στρατού, αναγκάζοντας τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους, Συγκεκριμένα, η αποστράτευση του ανώτερου στρατηγού του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) από τον Μόρσι, τον περασμένο Αύγουστο θεωρήθηκε ως απόδειξη της αλήθειας του ισχυρισμού αυτού. Ωστόσο, η κίνηση του Μόρσι δεν είναι μακιαβελική. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Μοχάμαντ ελ- Ασάρ, ο Μόρσι συντόνισε [1] το σχέδιό του με τα νεαρά μέλη του SCAF. Το τέχνασμα αυτό αποκάλυψε έτσι την απαρχή μιας συμμαχίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των ενόπλων δυνάμεων.