Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ισπανία: Εμπλεκόμενα τα δύο μεγάλα κόμματα στην υπόθεση της Bankia


Οι έρευνες που σχετίζονται με τα γεγονότα για την διάσωση της ισπανικής τράπεζας Bankia έχουν καταλήξει σε έναν πολιτικό εφιάλτη, που τα μεγάλα πολιτικά κόμματα θα προτιμούσαν να είχαν αποφύγει, καθώς οι ανακρίσεις για πιθανολογούμενες απάτες έχουν αποκαλύψει τον ρόλο τους στην παθολογία του τραπεζικού τομέα, που έχει γονατίσει τη χώρα.


Ισπανικό δικαστήριο ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα έρευνα για τραπεζική απάτη εναντίον πρώην διευθυντικών στελεχών της Bankia, περιλαμβανομένου και του πρώην προέδρου του διοικητικού της συμβουλίου Ροδρίγο Ράτο -του άλλοτε γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και υπουργού στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι- βάζοντας στο στόχαστρο των ερευνών και τις ίδιες τις ρυθμιστικές αρχές, όπως και την Τράπεζα της Ισπανίας.

Ιαπωνία: «Καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος» το δυστύχημα της Φουκουσίμα


Το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα ήταν «μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος» και δεν προκλήθηκε απλώς από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, σύμφωνα με το πόρισμα ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής του ιαπωνικού κοινοβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Η επιτροπή ασκεί σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης και της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου της Φουκουσίμα TEPCO.