Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

New nuclear talks with Iran may be possible in coming weeks, U.S. says

The United States and five other world powers are hastily preparing for possible new talks with Iran amid signs that the country’s leaders might be willing to meet as early as next week to discuss scaling back nuclear activities in return for future sanctions relief.
The six powers have agreed on a new package of inducements to be offered to Iran if it agrees to freeze key parts of its nuclear program, said U.S. and European officials briefed on the matter. Iran rejected a similar deal earlier this year, but U.S. officials said they were modestly hopeful that Tehran’s position had softened under the strain of international sanctions.

Ιράν: Οι πύραυλοι Πάτριοτ στην Τουρκία «θα προκαλέσουν παγκόσμιο πόλεμο»


Η σχεδιασθείσα από το ΝΑΤΟ ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας μπορεί να οδηγήσει σε «παγκόσμιο πόλεμο» στον οποίο θα εμπλακεί η Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Τον Νοέμβριο, η Τουρκία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Πάτριοτ με στόχο την αναχαίτιση αεροσκαφών ή πυραύλων ύστερα από τις συνομιλίες με θέμα την εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας μετά τα επανειλημμένα επεισόδια με πυρά προερχόμενα από τη Συρία σε τουρκικό έδαφος.

Is Boko Haram More Dangerous Than Ever?

On Nov. 25, Boko Haram, an Islamist militant group from northern Nigeria, attacked a church in Jaji, Kaduna state, using two suicide bombers during the church's weekly religious service. The first bomb detonated in a vehicle driven into the church, and the second detonated approximately 10 minutes later, when a crowd of first responders gathered at the scene. About 30 people were killed in the attacks; the second blast caused the majority of the deaths. The incident was particularly symbolic because Jaji is the home of Nigeria's Armed Forces Command and Staff College, and many of the churchgoers were senior military officers.
In the wake of the Jaji attacks, media reports quoted human rights groups saying that Boko Haram has killed more people in 2012 than ever before. The group has killed roughly 770 people this year, leading many to conclude that Boko Haram has become more dangerous.

Ιορδανία: η «αραβική άνοιξη» μπορεί να έρθει τον Γενάρη

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπνταλά Β΄ φοβάται περαιτέρω επέκταση της «αραβικής άνοιξης» πράγμα στο οποίο, κατα την άποψή του, μπορεί να συμβάλει ο νέος «άξονας» Τουρκίας-Αιγύπτου-Κατάρ.
Φωτογραφία: ΕΡΑ
Περισσότερο απ΄όλα ο Ιορδανός βασιλιάς ανησυχεί για τη συμμαχία αυτών των τριών χωρών με τους «Αδελφούς μουσουλμάνους». Η θέση της Άγκυρας στο συριακό ζήτημα, θεωρεί ο Αμπνταλά Β΄, υπαγορεύεται αποκλειστικά από τη θρησκευτική έχθρα των σουνιτών έναντι του καθεστώτος των αλαβιτών του Μπασάρ Άσαντ. Κατα την άποψή του, σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος Άσαντ η Συρία θα μετατραπεί σταδιακά σε ισλαμικό κράτος. Πιθανώς ακριβώς γι΄αυτό το λόγο ο βασιλιάς θεωρεί ότι η χώρα του πρέπει να απόσχει από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη συριακή αντιπολίτευση.

Μακρύτερη ζωή με χρόνιες αναπηρίες για το σύγχρονο άνθρωπο – Έρευνα




Μακρύτερες ζωές μεν λιγότερο ευτυχισμένες δε φαίνεται ότι ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μια εποχή που στο δυτικό κόσμο η παιδική θνησιμότητα έχει σχεδόν εξαλειφθεί και πρόβλημα αποτελεί το πολύ και όχι το λίγο φαγητό.
Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι μπορεί να ζουν περισσότερα χρόνια, αλλά η ζωή τους σκιάζεται από αναπηρίες, ανημπόρια και συνεχή, φαρμακευτικά υποβοηθούμενη, μάχη με τις ασθένειες των γηρατειών.

Κατασκευές: Μειώθηκε κατά 35,3% ο δείκτης παραγωγής

Πτώση 35,3% εμφάνισε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι αύξησης 3% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.


Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ο δείκτης αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 14,3%, έναντι αύξησης 26% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης καλύπτει όλους τους τομείς στις κατασκευές (κτίρια - έργα πολιτικού μηχανικού).

Σπέκχαρντ: Πως ο πρέσβης των ΗΠΑ έγινε πρόεδρος της Proton του Λαυρεντιάδη


  Tο 2011, τη στιγμή που οι πληροφορίες έφεραν να υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του δεύτερου μεγάλου μετόχου στην Proton Bank, Aντώνη Aθανάσογλου, αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, υπήρξε μια έκπληξη μεγάλου βεληνεκούς.

  O Λαυρεντιάδης διέμενε εκείνη την εποχή πλέον μόνιμα στο εξωτερικό και παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου και μη εκτελεστικού μέλους.
 

  H μεγάλη «έκπληξη» άκουγε στο όνομα του Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντ. Tου πρώην πρέσβη των HΠA στην Aθήνα (2007-2010), που τοποθετήθηκε, ως πρόεδρος στην Tράπεζα Proton Bank. Σπέκχαρντ και Λαυρεντιάδης διατηρούσαν εδώ και χρόνια άριστες προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, αφού η Κατερίνα Λαυρεντιάδη βάφτισε τον εγγονό του Σπέκχαρντ.

Το 2018 μπορεί να υλοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Κύπρου

Το 2018 μπορεί να υλοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Κύπρου αν ληφθούν έγκαιρα οι αποφάσεις, επεσήμανε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη υπουργών για θέματα ενέργειας στην Κύπρο.
«Οικονομικές μελέτες που διεξήχθησαν αποτιμούν το έργο ως εμπορικά βιώσιμο, με βάση τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς και την οικονομική αποτίμηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο υφυπουργός.

Ρωσία: Υπό κράτηση τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης

Οι ειδικές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας συνέλαβαν και έθεσαν σήμερα υπό κράτηση τουλάχιστον τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης όταν προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε απαγορευμένη διαδήλωση κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, που ηγείται του Αριστερού Μετώπου, ύψωσε την γροθιά του στον αέρα την ώρα που αστυνομικοί τον απομάκρυναν σηκωτό και τον έβαζαν μέσα σε φορτηγάκι που ήταν σταθμευμένο κοντά στην πλατεία Λουμπιάνκα στην κεντρική Μόσχα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για την διαδήλωση.

Αλβανία: «Εξαφάνισαν» τους Έλληνες στην απογραφή

Την αντίδραση τόσο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) όσο και της Ομόνοιας προκάλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής στην Αλβανία, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά στην ιστορία του αλβανικού κράτους, ο αριθμός των Ελλήνων στη χώρα περιορίζεται σε μόλις 24.243 άτομα ή το 0,87% του συνολικού πληθυσμού.
Αλβανία: «Εξαφάνισαν» τους Έλληνες στην απογραφή
Σε ανακοίνωσή του, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της απογραφής και πως θεωρεί τη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων «στημένη».

Τα κοινά που έχουν οι κατσαρόλες και οι πύραυλοι

Τι κοινό έχουν οι κατσαρόλες και οι πύραυλοι;  Ή οι οδοντόκρεμες και τα χημικά όπλα; Και στις δύο περιπτώσεις, ένα στοιχείο διπλής χρήσης: το ίδιο εργαλείομπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τόσο κατσαρολών όσο και συγκεκριμένων τμημάτων πυραύλων, ενώ οι ενώσεις φθορίου, τα βιομηχανικά υλικά που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστεί το θανατηφόρο αέριο sarin, είναι εξίσου διαδεδομένα στη χρήση κοινών προϊόντων μπάνιου. Οι κατσαρόλες και η οδοντόκρεμα είναι αβλαβή καταναλωτικά προϊόντα, αλλά θέλουμε να περιορίσουμε αυστηρά το ποιος μπορεί να παράγει πυραύλους και να αποτρέψει την παραγωγή χημικών όπλων μαζί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αγαθά διπλής χρήσης –αυτά με στρατιωτικές και αστικές εφαρμογές- θέτουν πολλά διλήμματα για τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις αρχές χορήγησης αδειών εξαγωγής και τους τελωνειακούς υπαλλήλους στην πρώτη γραμμή.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής ανά τον κόσμο έχουν αναγάγει την καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων –όπλων μαζικής καταστροφής (WMD)- ως ύψιστη προτεραιότητα. Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει υιοθετήσει σειρά αποφάσεων που υποχρεώνουν τα κράτη να θεσπίσουν αυστηρούς ελέγχους επί των κινήσεων από και διαμέσου των εδαφών τους για τα αντικείμενα διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σχέση με τα WMD ή τους φορείς τους.

Συνομιλίες υπουργών και εμπειρογνωμόνων στη Φουκουσίμα για την πυρηνική ασφάλεια

Μια διεθνής διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια άρχισε σήμερα στην Ιαπωνία, στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με τη συμμετοχή υπουργών και εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι υποσχέθηκαν να συνεργαστούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα από την πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011.
"Στόχος είναι να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρία για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα.

Η Ελλάδα και η Χάγη Υφαλοκρηπίδα, Κυπριακό, Σκόπια και γερμανικές αποζημιώσεις

Σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού για τη συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα της διεθνούς δικαιοταξίας σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον αντιλήψεων και πολιτικής, η συζήτηση για την ειρηνική επίλυση των ειρηνικών διαφορών στις διάφορες διαστάσεις της παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών από τους διεθνείς δρώντες, συνυφασμένη με το γενικότερο ζήτημα της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου που συχνά δοκιμάζεται από αλαζονικές επιλογές ορισμένων κρατών. Στον 21ο αιώνα που τρέχει, για την παγκόσμια κοινότητα και τα μέλη της το ζήτημα της ειρηνικής επίλυσης διεθνών διαφορών παραμένει μια βασική προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό την προσοχή έλκει το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών. Ένας οικουμενικός θεσμός που ως δικαστικός πυλώνας στην επίλυση διεθνών διαφορών αλλά και ως ερμηνευτής και εφαρμοστής των κανόνων του διεθνούς δικαίου του οποίου αποτελεί συνακόλουθα παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξή του κατέχει στη διεθνή δικαιοταξία μια ξεχωριστή θέση, ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία [1]. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, δεν έχει απλά μια – σε ορισμένες περιπτώσεις αμφιλεγόμενη - δικαιοδοτική πορεία 67 ετών. Για την Ελλάδα, με ανοιχτά ζητήματα και τριβές με την Τουρκία ως προς την ερμηνεία και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου κυρίως στο χώρο του Αιγαίου πελάγους [π.χ. για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, θέσπιση και όρια ΑΟΖ, αμφισβήτηση κυριαρχίας (Ίμια) κτλ.], το Διεθνές Δικαστήριο αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες ένα σταθερό προσανατολισμό μεθόδου επίλυσης των όποιων – αποδέχεται - διαφορών της [2]. Τούτο συνάδει με την γενικότερη και ευρύτερη προσδοκία της διεθνούς κοινότητας για μια περισσότερο καταλυτική παρέμβαση στη διεθνή ζωή του δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ με καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου σε ένα περιβάλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης προς όφελος λαών και κρατών.