Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η υπερ-προεδρία Ερντογάν βρίσκει και αντιστάσεις

Αιφνίδια ολομέτωπη αντίσταση αντιμετωπίζει ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια υπερ-προεδρία στα πρότυπα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η επιχείρηση εδραίωσης της παντοκρατορίας του πυροδοτεί την ανησυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να υπονομευθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία και να εγκαθιδρυθεί μία εικονική δικτατορία.



Ο Ερντογάν, ιδρυτής του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), κυβέρνησε τη χώρα με εξαιρετικά αυταρχικό τρόπο απ’ όταν έγινε πρωθυπουργός το 2003. Εξαιτίας της απαγόρευσης να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία, υποχρεώθηκε τον περασμένο Αύγουστο να μεταπηδήσει στην προεδρία και έκτοτε προσπαθεί να ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες του. Η στρατηγική του είναι παρόμοια με αυτήν του Πούτιν, ο οποίος έχει επανειλημμένα μετακινηθεί από την προεδρία στην πρωθυπουργία και ανάποδα, με αποτέλεσμα να διατηρεί τον έλεγχο στη Μόσχα από το 2000.

US sanctions on Venezuela may strengthen Maduro regime

The US decision to impose sanctions on seven Venezuelan officials earlier this month seems innocuous enough. But the language accompanying the imposition does little to help US objectives, and may strengthen Nicolás Maduro’s authoritarian regime.
US sanctions on Venezuela may strengthen Maduro regime
The effectiveness of sanctions has long been debated. At worst they can act as a useful signaling tool, but as with everything in international relations, timing is vital.