Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Έκτο παγκοσμίως το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό




Έκτο στον κόσμο κατατάσσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μία από τις πιο έγκυρες ξένες ιστοσελίδες, η «STRATEGYPAGE», γεγονός που από μόνο του αποτελεί μία σημαντική επιτυχία, που έρχεται να τονώσει το ηθικό του προσωπικού σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Την ίδια ώρα, η ίδια ιστοσελίδα, κατατάσσει το Τουρκικό Ναυτικό στην 24η θέση.
Πιο συγκεκριμένα
Στο link http://www.strategypage.com/fyeo/howtomakewar/databases/navy/navalforcesoftheworld.aspυπάρχει μια database με τα 40 πιο ισχυρά Πολεμικά Ναυτικά παγκοσμίως, στην οποία το Ελληνικό ΠΝ κατέχει την έκτη θέση. Η κατάταξη αυτή έχει γίνει σύμφωνα με την ποιότητα του προσωπικού και του υλικού, θεωρώντας ως βάση αξιολόγησης το γεγονός ότι το Αμερικανικό ΠΝ κατέχει την πρώτη θέση. Και ακολουθούν κατά σειρά: Η Βρετανία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και στην έκτη ισοβαθμούν η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Αυστραλία. Η Τουρκία, ως προελέχθη, βρίσκεται στην 24η θέση. Όπως επισήμαιναν με νόημα, αλλά με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό τους, αρμόδιος παράγων του ΠΝ, «αυτό που μένει, είναι να το αποδείξουμε αύριο στις βολές κατευθυνόμενων βλημάτων που θα κάνουμε στο Πεδίο Βολής Κρήτης».
Λ.Σ.Μ

Ο Νεοοθωμανισμός σε σταυροδρόμι (2)





Η Κύπρος δοκιμάζει τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Του Σάββα Καλεντερίδη

Στο άρθρο της Παρασκευής προσπαθήσαμε να χαράξουμε το γενικό πλαίσιο και να δώσουμε κάποιες εξηγήσεις για το ρόλο που έχει ανατεθεί στην Τουρκία, στα πλαίσια του Σχεδίου της Διευρυμένης Μέσης Ανατολής, τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να τον εκμεταλλευθεί το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου δια του Νεοοθωμανισμού και τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ κινείται για να εξουδετερώσει εκείνες τις πτυχές που θίγουν το δικό του ρόλο και αποστολή στην περιοχή. Στην όλη θεώρησή μας αφήσαμε σκόπιμα κενό το κομμάτι εκείνο που σχετίζεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, αφ’ ενός γιατί παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον για μας τους Έλληνες και αφ’ ετέρου γιατί είναι σε πρόοδο σοβαρές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρώτα απ’ όλα αυτό που θα τεθεί σε δοκιμασία είναι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, που εκφράστηκε με τον πιο βάρβαρο τρόπο με την εισβολή και κατοχή του 40% του εδάφους ενός κυρίαρχου κράτους, το οποία μάλιστα από το 2004 είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτής που προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν ορισμένοι ανεύθυνοι και επί της ουσίας περιθωριακοί κύκλοι στην Ελλάδα, για πρόσκαιρα εκλογικά κέρδη. Η πολιτική της βάρβαρης εισβολής και κατοχής της Τουρκίας θα προσκρούσει από της 1ης Ιουλίου στην ευρωπαϊκή νομιμότητα, αφού τότε αρχίζει η ιστορική προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεχάστε την Ελλάδα, η Πορτογαλία θα καταστρέψει το ευρώ. Market watch




Το 2012 ίσως να είναι το έτος που η Πορτογαλία θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Η Ελλάδα είναι τελειωμένη υπόθεση. Η χρεοκοπία της παίζεται ήδη στις αγορές. Όσοι νομίζουν ότι η Πορτογαλία είναι σε καλύτερη θέση πλανώνται πλάνην οικτράν. Ήδη έχει μπει σε τρελή πορεία προς την χρεοκοπία. Και όταν συμβεί αυτό θα σημάνει και το τέλος του ευρώ.

Η ιστορία είναι γνωστή. Τον προηγούμενο Μάιο η Πορτογαλία έγινε η τρίτη χώρα της ευρωζώνης που χρειάστηκε διάσωση. Και το φάρμακο; Μα φυσικά το ίδιο με αυτό της Ελλάδας, λιτότητα και πάλι λιτότητα. Ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος από το 4.5% το 2012 στο 3% το 2013.

Λοιπόν, τα καταφέρνει; Περίπου όσο καλά όσο και η Ελλάδα. Ενώ η ελληνική οικονομία λέγεται ότι θα σμικρυνθεί περίπου 6% φέτος, οι προβλέψεις για την Πορτογαλία αγγίζουν το 5,7%. Προσθέστε και άλλα 3% για το 2013.

Reuters: "5η Φάλαγγα" ο Λ.Παπαδήμος - Ζητούσε να γίνουν δηλώσεις κατά της Ελλάδας!




Όταν το defencenet.gr είχε γράψει ότι ο Λ.Παπαδήμος παίζει τον ρόλο "Εφιάλτη" με την γνωστή συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ξέραμε πολύ καλά τι γράφαμε καθώς είχαμε την πληροφόρηση που πρν λίγο μετέδωσε ως είδηση στο Reuters, αλλά δεν είχαμε αποδείξεις: Ότι ο πρώην "Έλληνας" πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να κάνει σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας για να φοβίσουν τους πολίτες και να ψηφίσουν τα κόμματα που είναι υπέρ του Μνημονίου στις εκλογές της 17ης Ιουνίου! 
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Βαν Ρομπάι και ο Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκαν στο γραφείο του πρώτου για να συζητήσουν την απάντηση της Ευρώπης στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα που τόνιζε ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση του Μνημονίου και ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση του. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνει το Reuters, είναι ότι μερικές φορές υπάρχουν πιέσεις και από την Αθήνα για εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Το επαναστατικό άνοιγμα του Πεκίνου στο ιδιωτικό κεφάλαιο Forbes



Το Πεκίνο εξέπληξε τον κόσμο ανακοινώνοντας με πομπώδη τρόπο ότι ανοίγει τις πόρτες του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι δηλώσεις αυτές σηματοδότησαν την αλλαγή μιας πολιτικής μισού αιώνα τουλάχιστον.

Το ιδιωτικό κεφάλαιο πλέον θα τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης με το κρατικό κεφάλαιο στις τράπεζες της χώρας. Επιπλέον, κυβέρνηση θα απελευθερώσει την επένδυση στις τράπεζες της περιφέρειας καθώς και τους χρηματοοικονομικούς τομείς.

Η επιτροπή για τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα εξασφαλιστεί ίση συμπεριφορά στους επενδυτές με στόχο την οικονομική δικαιοσύνη. Οι επενδυτές έτσι θα μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα, ακίνητα ακόμη και πνευματική περιουσία στις δημόσιες επιχειρήσεις σε αντάλλαγμα μερίδια.

N.Y.Times:Σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα και κριτική στη Μέρκελ



Άμεσο σχέδιο για την αναπτυξιακή στήριξη της Ελλάδας, προτείνει η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" με κύριο άρθρο της, επικρίνοντας παράλληλα την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τις μέχρι τώρα επιλογές της απέναντι στη χώρα.

Αναφερόμενη στα «ισχνά αποτελέσματα» της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νεοϋορκέζικη εφημερίδα αναφέρεται στην «επαναλαμβανόμενη αποτυχία» των Ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν στις φιλόδοξες πρωτοβουλίες, που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, λόγω της αδιαλλαξίας της Καγκελαρίου της Γερμανίας, όσον αφορά τις «δρακόντειες περικοπές» στον προϋπολογισμό και άλλους ανεπίτευκτους στόχους, όπως τονίζεται.



Η σύνταξη της "Νιου Γιορκ Τάιμς" αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα (της πολιτικής της κας Μέρκελ) και παρ' ότι η λιτότητα απεδείχθη αποτυχία, που δυσχεραίνει τις υπερχρεωμένες χώρες στην αποπληρωμή των οφειλών τους, το πολιτικό κόστος της προσήλωσης στη λιτότητα αυξάνεται, όπως αποδεικνύει και η ανάδειξη στην Ελληνική Βουλή της ακροδεξιάς "Χρυσής Αυγής", της οποίας τα μέλη χαιρετούν, όπως τονίζει η εφημερίδα, ναζιστικά και τρομοκρατούν. 

Financial Times:"Το ταξίδι προς τη διάλυση του ευρώ έχει ξεκινήσει"





Financial Times

'Πώς θα λήξει η κρίση στην ευρωζώνη; Πολλοί στις ΗΠΑ μου θέτουν αυτή την ερώτηση τις τελευταίες εβδομάδες; Για την ακρίβεια, θα μπορέσει η ευρωζώνη να μετακινηθεί από την κρίση στην σταθερότητα; Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τρεις όψεις του προβλήματος: 

Πού πηγαίνει η ευρωζώνη; Πού θέλουν οι Γερμανοί να πάει η ευρωζώνη; Και που χρειάζεται να πάει η ευρωζώνη;

Η σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης είναι δραματικά ξεκάθαρη. Μια σειρά από χώρες, δύο των οποίων –η Ιταλία και η Ισπανία- μεγάλες, έχουν ήδη ή είναι στα πρόθυρα να έχουν, κυβερνήσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν χωρίς βοήθεια τα δημόσια χρέη. Πολλά από αυτά τα χρέη βρίσκονται στις τράπεζες. Πολλές από αυτές είναι ζημιωμένες, ειδικά σε χώρες που βίωσαν πολύ μεγάλες φούσκες ακινήτων, μεγάλα δημόσια ελλείμματα ή και τα δύο. Οι κυβερνήσεις με αδύναμο αξιόχρεο νοιώθουν ότι πρέπει να σώσουν τα ευαίσθητα τραπεζικά τους συστήματα που, με τη σειρά τους, πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να τις στηρίξουν: 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΣΟΚ: ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕ… (που την χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες των ΜΜ”Ε”!)



To γεγονός ότι ο κ. Παύλος Μυλωνάς, ο άνθρωπος που υπογράφει την περίφημη έκθεση τηςΕθνκής Τράπεζας για την έξοδο από το ευρώ,  την οποία παιάνιζε χθες βράδι στο δελτίο του  Μega το αισθαντικό τρίο Τρέμη-Δήμτσα-Πρετεντέρη, έχει εργασθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν τον καταστά εκ προοιμίου “ύποπτο”. Θα περιμέναμε όμως από τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων να απαντήσουν επί της ουσίας και με αντίστοιχα οικονομικά στοιχεία στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.
Ποιο κόμμα όμως να το κάνει και με ποια στελέχη;

Δυστυχώς σ΄αυτό το άρρωστο κομματικό τοπίο πολύ δύσκολα θα υπάρξει σοβαρή επιχειρηματολογία απέναντι στον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικής Διακυβέρνησης του Ομίλου της Εθνικής.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ>

Έκθεση παρέμβαση της Εθνικής για τις συνέπειες εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ: Υποτίμηση νομίσματος 65%, ανεργία στο 34%, πληθωρισμός άνω του 30%



Τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναλύει σε έκθεση - παρέμβασή του ο Π. Μυλωνάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, την ώρα που η χώρα βρίσκεται μπροστά στο κρίσιμο δίλημμα: ευρώ ή δραχμή, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με την ΕΤΕ, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη (μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος τουλάχιστον κατά 55% σε ευρώ), πλήττοντας περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους, μέσω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (65% σε ονομαστικούς όρους), της βαθύτερης ύφεσης (-22% σε σταθερές τιμές, επιπλέον τηςς συρρίκνωσης κατά 14% την περίοδο 2009-2011) και της αύξησης της ανεργίας στο 34%), ενώ το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο (πληθωρισμός άνω του 30% αρχικά, με ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια, καθώς θα αυτοτροφοδοτείται από αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών μισθών), που θα ακύρωνε σταδιακά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση. Εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης σε συνάλλαγμα, η χώρα θα αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της από το εξωτερικό (325 δισ. ευρώ), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και ειδικά σε καύσιμα, φάρμακα και αναγκαίες πρώτες ύλες.
Οι προαναφερόμενες επιπτώσεις, κατά την ΕΤΕ, θα ήταν πολύ πιο δυσμενείς υπό ένα σενάριο μίας ή ομαλής μετάβασης στο νέο νόμισμα.

«Οχι» της ΕΚΤ στο ισπανικό σχέδιο διάσωσης της Bankia Ισοδυναμεί με «νομισματική χρηματοδότηση», υποστηρίζουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας




Αντίθετη στα σχέδια της Μαδρίτης για την ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής τράπεζας Bankia με ομόλογα ύψους 19 δισ. ευρώ εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης Ραχόι, το οποίο δεν έχει κατατεθεί επισήμως, προέβλεπε τη χρηματοδότηση της Bankia μέσω κρατικών ομολόγων τα οποία ακολούθως θα μπορούσαν να δοθούν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ για την εξασφάλιση κονδυλίων μέσω του προγράμματος ρευστότητας της τελευταίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψαν το συγκεκριμένο σχέδιο με την αιτιολογία ότι αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο που απαγορεύει τη «νομισματική χρηματοδότηση»- ή με άλλα λόγια την άμεση χρηματοδότηση κυβερνήσεων μέσω της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της κανονικής ανακεφαλαιοποίησης της Bankia, η οποία είναι τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας σε ενεργητικό. Η συγκεκριμένη πολιτική επιλέχθηκε παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, τα ισπανικά κρατικά ομόλογα πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να τα δεχτεί ως εγγύηση. 

ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να πιέσει το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να στηρίζει το Συριακό καθεστώς του Άσαντ.

Όπως πρόσφατα δημοσίευσα στο Geopolitics & Daily News, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το REUTERS, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να πιέσει το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να στηρίζει το Συριακό καθεστώς του Άσαντ. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αφήσουν το νέο καθεστώς να βρίσκεται υπό την επιρροή της Μόσχας. Όπως δημοσίευσαν οι NEW YORK TIMES ένα πρώτο βήμα έγινε ήδη στην πρόσφατη συνάντηση των G8 όπου ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δεν έφερε αντιρρήσεις στην αλλαγή καθεστώτος στην Υεμένη.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σε καθημερινή βάση δραματικά λόγω των βίαιων συγκρούσεων στη Συρία, το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στη διεθνή σκηνή, με τις Ρωσικές εταιρίες να ζημιώνονται σημαντικά από οικονομικής άποψης. Μόνο το 2009 οι Ρωσικές επενδύσεις στη Συρία αποτιμήθηκαν στα 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2010 οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Συρία έφτασαν τα 1,1 δισ. δολάρια. Πόσο μάλλον σήμερα…