Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ukraine: On the Edge of Empires

The name "Ukraine" literally translates as "on the edge." It is a country on the edge of other countries, sometimes part of one, sometimes part of another and more frequently divided. In the 17th and 18th centuries, it was divided between Russia, Poland and the Ottoman Empire. In the 19th century, it was divided between Russia and Austria-Hungary. And in the 20th century, save for a short period of independence after World War I, it became part of the Soviet Union. Ukraine has been on the edge of empires for centuries.
My father was born in Ukraine in 1912, in a town in the Carpathians now called Uzhgorod. It was part of Austria-Hungary when he was born, and by the time he was 10 the border had moved a few miles east, so his family moved a few miles west. My father claimed to speak seven languages (Hungarian, Romanian, Slovak, Polish, Ukrainian, Russian and Yiddish). As a child, I was deeply impressed by his learning. It was only later that I discovered that his linguistic skills extended only to such phrases as "What do you want for that scrawny chicken?" and "Please don't shoot."

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τους τζιχαντιστές για βασανιστήρια και φόνους

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Πέμπτη την τζιχαντιστική οργάνωση που συνδέεται με την αλ-Κάιντα, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, για απαγωγές, βασανιστήρια και φόνους κρατουμένων σε μυστικές φυλακές που έχει εγκαταστήσει στα εδάφη τα οποία ελέγχει στη Συρία.
Τζιχαντιστές μαχητές. Φωτογραφία: ALICE MARTINS / AFPΤζιχαντιστές μαχητές. Φωτογραφία: ALICE MARTINS / AFP
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζει πως μεταξύ των ανθρώπων που κρατούνται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) περιλαμβάνονται παιδιά, μερικά από τα οποία είναι ηλικίας μόλις 8 ετών, και πως οι ανήλικοι μαστιγώνονται και φυλακίζονται μαζί με τους ενηλίκους σε "απάνθρωπες" συνθήκες.

Ελπίδες για μια Αραβική Άνοιξη;

Πριν από δύο ημέρες ήταν η τρίτη επέτειος της εικονικής αυτοθυσίας του Mohamed Bouazizi, της διαμαρτυρίας του φρουτέμπορα που προκάλεσε μια επανάσταση στην Τυνησία και ενέπνευσε μαζική αναταραχή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.




Η αισιοδοξία εκείνων των πρώτων ημερών της κάποτε αδιανόητης επανάστασης σε όλο τον αραβικό κόσμο, υποχώρησε μήνες πριν. Η τραγωδία στη Συρία, η αναταραχή στη Λιβύη και η επιστροφή του στρατιωτικού καθεστώτος στην Αίγυπτο μετά από ένα ταραχώδες πείραμα με την κυβέρνηση υπό την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αντιπροσωπεύει τρία καρφιά στο φέρετρο της αραβικής δημοκρατίας. Οι επικριτές λένε ότι οι Άραβες απλώς δεν είναι έτοιμοι για τις ευθύνες της δημοκρατίας. Για τους πραγματιστές, δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικό εκείνες οι επαναστάσεις να παράγουν δημοκρατικές πρακτικές και θεσμούς εν μία νυκτί, ιδιαίτερα μέσα σε πολωμένες κοινωνίες που υπέστησαν βάναυσο απολυταρχικό παρελθόν. Η δημοκρατία απαιτεί σκληρή δουλειά για γενιές.

Mέτρα για μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων από Κομισιόν

Ετι αυστηρότερη πρόκειται να γίνει η κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει στόχους μείωσης συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών ρύπων το 20202030, νέα ανώτατα εθνικά όρια εκπομπών ρύπων και μια νέα πρόταση για τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα τεθούν στόχοι για τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5.

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Τα δολάρια του Μπαγίς

Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση Ερντογάν, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς σύμφωνα με διαρροές η Εισαγγελία έχει στα χέρια της οπτικό υλικό στο οποίο εμφανίζεται ο αρμόδιος υπουργός για θέματα της ΕΕ της κυβέρνησης του AKP, Εγκεμέν Μπαγίς, να χρηματίζεται με 1,5 εκατομμύριο δολάρια από γνωστό επιχειρηματία.

Σε δυσχερή θέση έχει βρεθεί ο Τ. Ερντογάν μετά τις αποκαλύψεις για τις μίζες σε στελέχη της κυβέρνησής του
Σε δυσχερή θέση έχει βρεθεί ο Τ. Ερντογάν μετά τις αποκαλύψεις για τις μίζες σε στελέχη της κυβέρνησής του
Παράλληλα φωτογραφίες από την αστυνομική επιχείρηση στα σπίτια των γιων τριών υπουργών, του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και του υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, διέρρευσαν στην εφημερίδα «Ραντικάλ».

Η πολιτική για το φυσικό αέριο μετά την Ουκρανία

Στον απόηχο της αποτυχίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνάψει συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί ότι η ΕΕ χάνει την επαφή της με την πρώην Σοβιετική Ένωση. Δεν είναι έτσι. Αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες τής ΕΕ υπέγραψαν μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την κατασκευή ενός αγωγού που θα εισάγει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στη νότια Ευρώπη και, στην φάση τής κατασκευής και μόνο, θα δημιουργήσει περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας στις χώρες που θα συνδέσει τελικά ο αγωγός: το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ιταλία.
Πετρελαιοπηγές στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. (David Mdzinarishvili / Courtesy Reuters)
Η συγκυρία για το «Έργο Shah Deniz», όπως λέγεται, δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Μέχρι τώρα, είναι γνωστές σε όλους οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποτρέψει πρώην σοβιετικά κράτη από το να επεκτείνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με την Ευρώπη. Στην Ουκρανία, οι ρωσικές πιέσεις φαίνεται να έχουν λειτουργήσει. Στο Αζερμπαϊτζάν, επίσης, η Ρωσία έχει παρέμβει στην εσωτερική πολιτική (υποστήριξε έναν Ρώσο πολίτη στις τελευταίες εθνικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν), εξόρισε Αζέρους εργαζόμενους από την Ρωσία και καλλιέργησε αντιαζερικά αισθήματα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σε αντίθεση με την Ουκρανία, ωστόσο, η ανάμιξη της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη συμφωνία.