Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Turkey and its neighbours A reset?

A new tone in Turkey’s foreign policy

 Turkey and its neighbours: A reset?                         
IT WAS widely expected to spark a fresh burst of anti-Israeli vitriol from Recep Tayyip Erdogan, Turkey’s increasingly paranoid prime minister. Last month an article in theWashington Post claimed that Hakan Fidan, the head of MIT, Turkey’s national spy agency, had outed ten Iranians working for Israel to his colleagues in Iran. In the eyes of Mr Erdogan’s ruling Justice and Development (AK) party the allegations were part of a purported Zionist conspiracy to topple their government. Yet when Israel denied involvement in the leak, Mr Erdogan declared that Turkey must accept Israel’s words.

Germany is being savaged in Europe for its export surplus

A container ship in Hamburg: German goods for the worldZoom
DPA
A container ship in Hamburg: German goods for the world
The European Commission is taking a closer look at Germany's export surplus and might punish the country. Economic leaders and politicians in Berlin are incensed, but Germany cannot dictate rules to the rest of Europe and then fail to stick to them itself.
If you listen to German politicians or economic leaders these days, Germany is being unjustly savaged in Europe for its export surplus. These German leaders largely argue the same thing: Germany is being punished for its success! Germany's performance must be rewarded!






But now -- in a move that was foreseen for some time-- the European Commission announced on Wednesday that it will put Germany'sexport surplus under the microscope.


Arab Spring fallout fuels rise in Mediterranean smuggling

By Peter Apps
Reuters
File - The U.S. Navy helps rescue 128 men adrift in an inflatable raft in the Mediterranean Sea on Oct. 16.
File - The U.S. Navy helps rescue 128 men adrift in an inflatable raft in the Mediterranean Sea on Oct. 16.

LONDON: The chaotic fallout of the “Arab Spring” is fueling a surge in the smuggling of drugs, weapons and people across the Mediterranean, and cash-strapped regional powers are struggling to respond.
Last month, European leaders in Brussels turned down calls from southern European states already hard hit by the eurzone crisis for additional support to tackle record numbers of migrants attempting to cross to the continent in frequently perilous journeys arranged by people smugglers.

Είναι λύση το παράλληλο νόμισμα ή προθάλαμος για έξοδο από το ευρώ;

Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την Ελλάδα; Είναι δυνατόν να βγει η χώρα από την κρίση, να σταματήσει η οικονομική και κοινωνική καταστροφή που είναι σε εξέλιξη με πολιτικές διαφορετικές από αυτές που εφαρμόζουμε;

Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν διερευνηθεί ουσιαστικά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας και λογικά θα έπρεπε να έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης σε βάθος και εκτεταμένης συζήτησης.

Σημαντικό δώρο στο Μαυροβούνιο από τις ελληνικές ΕΔ (ΦΩΤΟ)

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Golubovci της Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) η τελετή παράδοσης της Αίθουσας Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας «Όμηρος» στις Ένοπλες Δυνάμεις του Μαυροβουνίου.
Η εν λόγω αίθουσα, η οποία είναι μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα διδασκαλίας ξένων γλωσσών, διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε από το ΓΕΕΘΑ το 2007, έτος ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες «ταχύρυθμου σχολείου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας» για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, ώστε εν συνεχεία να μπορούν να φοιτήσουν σε Ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές.
Έχοντας ολοκληρωθεί ο σκοπός ίδρυσης του ανωτέρω σχολείου και στο πλαίσιο της άριστης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αποφασίστηκε η δωρεά της αίθουσας, το Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής της οποίας υπέγραψαν ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Μαυροβούνιο, Πλοίαρχος Λ. Τσιαντούλας ΠΝ και ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Μαυροβουνίου, Σμήναρχος Zivko Pejovic.

ΗΠΑ: «Η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας αφορά την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ»

H υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη διαδικασία.
Μιλώντας χθες το βράδυ στο «Ατλαντικό Συμβούλιο», στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να βρουν μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο, όπως ανέφερε, αυτό εναπόκειται στις δύο χώρες, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Η κ. Νούλαντ, η οποία είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ την περίοδο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι το 2008 και είχε τότε αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, δήλωσε:

Spiegel: «Βασίλειο» του κιτς τα Σκόπια

Με τη φράση «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς» το γερμανικό περιοδικό Spiegel περιγράφει με ιδιαίτερα σαρκαστική διάθεση τα Σκόπια και την «υπερβολική» αρχιτεκτονική του.

Spiegel: «Βασίλειο» του κιτς τα Σκόπια
«Μπροστά από τους πολεμιστές εκτοξεύονται πίδακες νερού στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, βιολετί. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό. Από τα μεγάφωνα ακούγονται συνθέσεις του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι », σημειώνει το ρεπορτάζ.

Το report της Κομισιόν για τις ανισορροπίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την ανάλυση του μακροοικονομικού πίνακα στις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους δείκτες είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της Eurostat. Σε αυτό το άρθρο συζητάμε τις ευρείες μακροοικονομικές τάσεις που είναι πιθανό να ανιχνεύονται από τη διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης.



Η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΜΙΡ) εισήχθη το φθινόπωρο του 2011 ως απάντηση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Ως μέρος του «six pack», η ΜΙΡ στόχο έχει να ενισχύσει την εποπτεία των εθνικών μακροοικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Η ΜΙΡ διαρθρώνεται σε τρία στάδια: 1. Στον έγκαιρο προσδιορισμό των χωρών που παρουσιάζουν δυνητικά σοβαρές ανισορροπίες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω οικονομική ανάλυση 2. Η σε βάθος ανάλυση (IDR) των χωρών που έχουν προσδιοριστεί και 3.  Όταν επιβεβαιωθούν υπερβολικές ανισορροπίες, η απόφαση να ανοίξει μια διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών, υποδηλώνοντας διορθωτικά σχέδια δράσης και πιθανές κυρώσεις.

Η τελευταία ευκαιρία τής Ιαπωνίας

Αντιμέτωπες με την οικονομική στασιμότητα στα τέλη τής δεκαετίας τού 1970 και στις αρχές τής δεκαετίας τού 1980, οι περισσότερες από τις πλούσιες χώρες του κόσμου έκαναν μια μοιραία επιλογή. Μείωσαν τους φόρους. Περιέστειλαν τις κυβερνητικές ρυθμίσεις στον τομέα τής εργασίας, στον χρηματοοικονομικό τομέα, και σε άλλες αγορές. Άνοιξαν τις οικονομίες τους στο παγκόσμιο εμπόριο και την χρηματοδότηση. Και ιδιωτικοποίησαν λειτουργίες τής κυβέρνησης. Οι ιστορικοί τής οικονομίας πιθανώς ποτέ δεν θα συμφωνήσουν πλήρως σχετικά με το μέγεθος των συνεπειών τού νεοφιλελευθερισμού, όπως είναι γνωστός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον συνέβαλαν στην αύξηση των ανισοτήτων, την αύξηση της οικονομικής ανασφάλειας, και, τουλάχιστον προσωρινά, ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Ένας άνδρας ανεβαίνει τα σκαλιά στο επιχειρηματικό κέντρο του Τόκυο. (Courtesy Reuters)

Οι ρέκτες των δεδομένων θα περάσουν σίγουρα τις επόμενες δεκαετίες εξετάζοντας όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα είναι να κοιτάξουμε σε μια χώρα που έχασε το πλοίο τού νεοφιλελευθερισμού: την Ιαπωνία. Ευημερώντας με την τελευταία έξαρση της μεταπολεμικής αναπτυξιακής προσαρμογής της, η Ιαπωνία κατάφερε να πλεύσει μέσα από την δεκαετία τού 1980 χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσει δύσκολες επιλογές σχετικά με την δομή τής οικονομίας της. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές εργασίας της εφαρμόζουν ακόμα σφικτές ρυθμίσεις, με αυστηρή προστασία για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών κανονισμών για την απόλυση των εργαζομένων. Οι εταιρικοί φόροι της παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και πολλές από τις εγχώριες αγορές εξακολουθούν να προστατεύονται από τις εισαγωγές πίσω από ένα ευρύ δάσος μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών. Το χρηματοπιστωτικό της σύστημα παραμένει επικεντρωμένο στις μεγάλες τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος αντί από τις κεφαλαιαγορές, και οι επιθετικές εξαγορές εξακολουθούν να εμποδίζονται από τα δικαστήρια. Δεν υπάρχουν «Gordon Gekko» στην Ιαπωνία.