Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

The Asian Status Quo

Arguably the greatest book on political realism in the 20th century was University of Chicago Professor Hans J. Morgenthau's Politics Among Nations: The Struggle for Power and Peace, published in 1948. In that seminal work, Morgenthau defines the status quo as "the maintenance of the distribution of power that exists at a particular moment in history." In other words, things shall stay as they are. But it is not quite that clear. For as Morgenthau also explains, "the concept of the 'status quo' derives from status quo ante bellum," which, in turn, implies a return to the distribution of power before a war. The war's aggressor shall give up his conquered territory, and everything will return to how it was.
The status quo also connotes the victors' peace: a peace that may be unfair, or even oppressive, but at the same time stands for stability. For a change in the distribution of power, while at times just in a moral sense, simply introduces a measure of instability into the geopolitical equation. And because stability has a moral value all its own, the status quo is sanctified in the international system.

Η αυταρέσκεια είναι το μεγαλύτερο ρίσκο του

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2014 η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τις χειμερινές της προβλέψεις για το 2014. Όπως αναμενόταν ευρέως, οι υπηρεσίες της Κομισιόν αναθεώρησαν (ελαφρώς) ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, στη βάση των θετικών κυκλικών δεικτών, μιας ηπιότερης συνολικά δημοσιονομικής στάσης και της προσδοκίας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς. 



Από το Νοέμβριο, όταν εκδόθηκε η τελευταία πρόβλεψη, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης αναθεωρήθηκε κατά 0,1% τόσο για το 2014 όσο και για το 2015, στο 1,2% και 1,8% αντιστοίχως. Μετά από την διπλή ύφεση και τα δύο συνεχόμενα έτη αρνητικής ανάπτυξης, η Κομισιόν φαίνεται ότι βλέπει το περίφημο «φως στην άκρη του τούνελ».

Ουκρανία: Βγάζουν εκτός νόμου το ΚΚ - απαγορεύουν τις μειονοτικές γλώσσες

Δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα η νέα, μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία, και προχωρά στην ψήφιση ρατσιστικών νόμων, όπως η απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, η υποβάθμιση και η απαγόρευση χρήσης μειονοτικών γλωσσών, ακόμη και η αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας.
Φιλορώσοι διαδηλωτές. Φωτογραφία: ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFPΦιλορώσοι διαδηλωτές. Φωτογραφία: ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFPΠαρά το γεγονός ότι η χώρα είναι τραυματισμένη από τα τελευταία αιματηρά γεγονότα μιας κατάστασης εμφυλίου, και παρά την πτώση του Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, η μεταβατική κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊστών, αντί να προσπαθήσει για την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών, στοχοποιεί όποιον δεν είναι γνήσιος Ουκρανός Τάταρος. Παράλληλα η νεοναζιστική οργάνωση "Δεξιός Τομέας" η οποία διαθέτει βαρύ οπλισμό, συμμετέχει στο φιλοΕΕ συμβούλιο «Euromaidan» και πρωτοστατούσε στην ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Γ. Προβόπουλος: Εξοδος απο την ύφεση το 2014

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η ελληνική οικονομία και έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση το 2014, αλλά η μεγάλη πρόσκληση είναι η μετατροπή της σταθεροποίησης σε δυναμική ανάπτυξη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, μέσω της ετήσιας έκθεσής του για το 2013.
Παρά την εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων που οδήγησαν στην κρίση (έλλειμμα προϋπολογισμού και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) «η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί» κατά τον κ. Προβόπουλο. «Τώρα που καταφέραμε να μετατρέψουμε τα θηριώδη δίδυμα ελλείμματα σε πρωτογενές δημοσιονομικό και εξωτερικό πλεόνασμα, οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και να επιταχύνουμε το βηματισμό στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. Στο πεδίο δηλαδή εκείνο που δεν έχουμε δράσει στο απαιτούμενο εύρος και βάθος, ώστε οι διαρθρωτικές αλλαγές να αποτελούν σταθερό τροφοδότη υγιούς ανάπτυξης», σύμφωνα με τον διοικητή.

Το βρώμικο χρήμα τής Τουρκίας

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, χρηματιστές, τραπεζίτες και επενδυτές περίμεναν με αγωνία να δουν εάν η Τουρκία, έχοντας περάσει ένα νόμο το 2013 για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, θα έβγαινε από την λίστα τής Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force, FATF) για τις υψηλού κινδύνου και μη-συνεργάσιμες χώρες.
Χαρτονόμισμα 20 τουρκικών λιρών. (Murad Sezer / Courtesy Reuters)

Το αποτέλεσμα; Απογοητευτικό. Η Τουρκία θα παραμείνουν με άβολη συντροφιά στην «γκρίζα λίστα» των χωρών τις οποίες η FATF (το σώμα που ίδρυσε το G7 και το επιφόρτισε με την ανάπτυξη και την εφαρμογή των διεθνών προτύπων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρηματοδότησης) θεωρεί ότι έχουν ελλείψεις στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Το σώμα ανησυχούσε περισσότερο σχετικά με το αδύναμο πλαίσιο της Τουρκίας για τον εντοπισμό και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατών - για παράδειγμα, ο ορισμός τής «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» είναι πολύ στενός και η διαδικασία δέσμευσης των περιουσιακών της στοιχείων είναι πολύ αργή - και παρότρυνε τους επενδυτές και άλλες χώρες να σκεφτούν δύο φορές πριν ενσκήψουν.