Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

The 41 Most Unusual Economic Indicators

With the government shutdown showing no sign of abating, it looks like we could be left without some of our favorite economic indicators for some time.

For example, economists and market watchers won't get their hands on the Bureau of Labor Statistics' jobs report — the oft-hyped monthly indicator — until Congress can produce a budget.
The good news is there are other economic indicators to supplement our view of the economy.
Though some, like Tylenol usage and the Mosquito Bite Indicator, are stranger than others.

The First Date Indicator

The First Date Indicator

Fox Sports

Φωνή της Ρωσίας: Σύστημα Pantsir, η ασπίδα των S-300

Η διαδρομή προς την επιτυχία ενός τέλειου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος σε ξηρά και θάλασσα. Θεωρείται το πιο προωθημένο σύστημα σε σχέση με τους «Δυτικούς ανταγωνιστές» του.
Τη δεκαετία του 1980, ο κλάδος της Αντιαεροπορικής Άμυνας της τότε ΕΣΣΔ, έκανε ένα ποιοτικό άλμα στους εξοπλισμούς: Ενέταξε σε ενεργό υπηρεσία τα πιο εξελιγμένα για την εποχή εκείνη όπλα. Τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, που αντικατέστησαν τα παλαιότερα S-75 και S-200 της αεράμυνας.

U.S., Afghanistan reach agreement on outline of post-2014 security deal

The United States and Afghanistan agreed Saturday on a draft deal that would keep some U.S. forces in Afghanistan past next year, but only if Afghan political and tribal leaders agree to a key U.S. demand that American troops not be subject to Afghan law, Secretary of State John F. Kerry said.
MOHAMMAD ISMAIL/REUTERS - Afghanistan's President Hamid Karzai talks with U.S. Secretary of State John F. Kerry after a news conference in Kabul on Saturday.
Afghan President Hamid Karzai said the framework security agreement meets his demands regarding counterterrorism operations on Afghan soil and respects Afghan sovereignty. The U.S. demand to retain legal jurisdiction over all remaining U.S. forces will be put before a loya jirga, Karzai said. He plans to convene the Afghan tribal consultation body next month.

Central Asia: The Complexities of the Fergana Valley

A recent border dispute in the Fergana Valley, the core of Central Asia, highlights the growing tensions in the strategic and contested region. Kyrgyz and Uzbek border patrol units were removed from the Ungar-Too area in Kyrgyzstan's Jalal-Abad region Oct. 2, after a two-week standoff over an alleged Uzbek border incursion into the area. Such incursions, coupled with ethnic tensions and sporadic violence, have become increasingly common in the Fergana Valley region, which is split between Kyrgyzstan, Uzbekistan and Tajikistan.
Central Asia: The Complexities of the Fergana Valley
The valley has long been the population and agricultural heartland of Central Asia. It has also been one of the most unstable areas in the region since the collapse of the Soviet Union due to several factors, including diverse and interspersed populations, complex borders, dwindling resources and religious extremism.

Η παρακαταθήκη της λιτότητας στην ευρωζώνη

Η πρόσφατη μικρή βελτίωση στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη (που στην πραγματικότητα είναι μικροσκοπικών διαστάσεων) έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής να διακηρύξουν τη νίκη και να διαβεβαιώσουν ότι τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλονται στην ευρωζώνη αποδίδουν. Αυτοί οι ίδιοι φορείς χάραξης πολιτικής σαφώς αισθάνονται δικαιωμένοι και εκλαμβάνουν την μικρή ανάκαμψη στους δείκτες ανάκαμψης ως ένδειξη ότι η λιτότητα, αν και επώδυνη, έχει αποτέλεσμα μέσω της δημιουργίας εμπιστοσύνης στο μέλλον.
Αλλά αλήθεια αυτό συμβαίνει; Σε αυτό το άρθρο υποστηρίζουμε πρώτον ότι η βελτίωση στον επιχειρηματικό κύκλο της ευρωζώνης είναι το αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ΟΜΤ και δεύτερον ότι η λιτότητα έχει αφήσει μια κληρονομιά μη βιώσιμων χρεών που θα δοκιμάσει την πολιτική αντοχή των οφειλετριών χωρών.

ΓΚΑΛΟΠ - ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ: Το «λουκέτο» γύρισε μπούμερανγκ

Ιχνη... λευκού καπνού αρχίζουν να φαίνονται από τον Λευκό Οίκο, καθώς ύστερα από 11 ημέρες, κατά τις οποίες και στις δύο πλευρές επικρατούσε σιγή ασυρμάτου, «άρχισαν ξανά να δουλεύουν μαζί», όπως δήλωσε και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από το Τέξας, Πιτ Σέσιονς, την Πέμπτη το βράδυ, οπότε κι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με ομάδα Ρεπουμπλικάνων βουλευτών.

Ο Τζον Μπένερ θα χρειαστεί κάποιο αντάλλαγμα από τον Ομπάμα για να περάσει τη συμφωνία από τις συμπληγάδες του tea party. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι εισπράττουν ήδη τη λαϊκή οργή για το «λουκέτο» στην
Ο Τζον Μπένερ θα χρειαστεί κάποιο αντάλλαγμα από τον Ομπάμα για να περάσει τη συμφωνία από τις συμπληγάδες του tea party. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι εισπράττουν ήδη τη λαϊκή οργή για το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση
Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν την πρότασή τους, η οποία προβλέπει μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους για διάστημα έξι εβδομάδων και ζητούν ως αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά προϋπολογισμό και φόρους, έτσι ώστε να ξεκλειδώσει το «λουκέτο» που έχει παραλύσει μερικώς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Την πρόταση κατέθεσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων και αγαπημένο παιδί του tea party, Πολ Ράιαν.

Η Ελλάδα θύμα τής λιτότητας ή της «ολλανδικής ασθένειας»;

Ο μεθοδολογικός διαχωρισμός των αγαθών και των υπηρεσιών σε διεθνώς εμπορεύσιμα και διεθνώς μη-εμπορεύσιμα χρησιμοποιείται στην οικονομική φιλολογία για δύο κυρίως λόγους: είτε για να εκτιμηθεί η «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» (real exchange rate) με την οποία λειτουργεί μια οικονομία, είτε για να υπολογισθεί η πραγματική καταναλωτική δυνατότητα του πληθυσμού της, με την θεωρία της «ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης» (purchasing power parity). Εν τούτοις, υπάρχει μια, λιγότερο γνωστή και αναφερόμενη, τρίτη όψη της μεθοδολογικής αυτής διακρίσεως η οποία σχετίζεται με την επίδραση που τα δύο είδη αγαθών και υπηρεσιών εξασκούν επί της μακροχρόνιας τάσης μεγέθυνσης των εθνικών οικονομιών. Είναι ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα που η εν λόγω διάκριση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά την τρέχουσα -διαρθρωτικού χαρακτήρα- οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Έκθεση «Ζωγραφίζοντας για το ευρώ» στο Ζάππειο, στις 14 Νοεμβρίου 2001, όταν η ευφορία για το κοινό νόμισμα έκανε το μέλλον να μοιάζει ανέφελο. Yiorgos Karahalis/Reuters

Όπως έχει αξιόπιστα δειχθεί από τους Kuznets (1966), Balassa (1964), Samuelson (1964) και Baumol (1967) [1], όσο χαμηλότερη είναι η μέση παραγωγικότητα μιας οικονομίας, τόσο μεγαλύτερος πρέπει να είναι σε αυτήν ο τομέας των διεθνώς εμπορευσίμων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες είναι εκείνα τα οποία μπορούν να μεταφερθούν και να καταναλωθούν μακρυά από το σημείο της παραγωγής τους. Συνεπώς η τιμή τους διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον «νόμο της ενιαίας τιμής» (one price law). Ένας εγχώριος παραγωγός ο οποίος δεν είναι σε θέση να προσφέρει το προϊόν του σε ίση ή καλύτερη τιμή από τον ξένο ανταγωνιστή του είναι αναπόφευκτο να εξοβελισθεί ακόμη και από την αγορά της ίδιας του της χώρας. Τα διεθνώς εμπορεύσιμα, συνεπώς, παράγονται για μια παγκόσμια ανταγωνιστική αγορά, σύμφωνα με το πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα της κάθε χώρας. Όσον αφορά το πλεονέκτημα αυτό, υπάρχουν δύο πλευρές του: είτε στηρίζεται στην φυσική προικοδότηση της χώρας (φυσικό αέριο για την Νορβηγία, ήλιος και θάλασσα για τις Μπαχάμες), είτε στην δυνατότητά της να παράγει πλησίον τού «συνόρου» οικονομικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή κατά μήκος της καμπύλης προσφοράς της διεθνούς οικονομίας (πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι παράγει με την ελάχιστη δυνατή δαπάνη, όπως μια υφαντουργία στο Μπανγκλαντές, ή ότι μπορεί να παράγει στο «τεχνολογικό σύνορο», όπως συμβαίνει με τις εταιρείες των ΗΠΑ στον τομέα της πληροφορικής και του διαδικτύου).