Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Η τρομοκρατία και η συμφωνία της Τουρκίας με το Ισραήλ



Τουρκικές σημαίες, με τον πύργο ελέγχου στο βάθος, μεσίστιες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, μετά την έκρηξη εκεί, στις 29 Ιουνίου 2016. MURAD SEZER / REUTERS
Την Τρίτη, τρεις οπλοφόροι βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σκοτώνοντας 42 άτομα και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλα. Τα νέα για την επίθεση επισκίασαν γρήγορα άλλες μεγάλες εξελίξεις της εβδομάδας στην χώρα: Μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά από έναν εξαετή εκτροχιασμό. Αν και τα δύο γεγονότα μπορεί να φαίνονται άσχετα, είναι συνδεδεμένα στο ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησε στην συμφιλίωση ήταν η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το αν η συμφωνία θα επιζήσει αρκετό καιρό για να υλοποιηθούν αυτά τα ωφελήματα είναι ένα ερώτημα που γίνεται μόνο πιο επιτακτικό μετά την τρομακτική τρομοκρατική επίθεση.

Social risk: An underexposed source of disruption

Social risk is real.  It impacts our lives daily but often goes unnoticed. It is often attributed to globalisation, climate change, pandemics, migration, and social media. However, these phenomena only increase its likelihood. A guest post by ENODO Global, Inc.
Social risk: An underexposed source of disruption
Social risk is found within a population’s underlying tensions and its struggle to acquire basic needs. When grievances and needs are not addressed, social risk increases and seemingly “insignificant” events can trigger protest, strikes, litigation, looting, work stoppages, and violence. Social risk is amplified by communications technologies that enable angry citizens, communities, activist groups, political movements, and terrorist groups to take advantage of identity, fear, and anger to achieve their agendas.

Brexit: Με ποιον και σε τι έχει εμπόριο το Ηνωμένο Βασίλειο

Αποτέλεσμα εικόνας για brexit
Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της πρόσφατης απόφασης των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου να αφήσουν την ΕΕ, θα είναι οι επιπτώσεις από την άποψη του διεθνούς εμπορίου. Έχουμε ήδη αναδείξει τις προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, αλλά τώρα που η απόφαση έχει ληφθεί, είναι πιθανώς πιο χρήσιμο να υπάρχει μια σαφή κατανόηση των λεπτομερών διμερών εμπορικών θέσεων των υπολοίπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.