Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Aλλάζουν τα μέτρα για την Κύπρο- Κλιμακωτή η επιβάρυνση



















Το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων για τον εφάπαξ φόρο των καταθέσεων φαίνεται πως εξετάζουν οι δανειστές και η Λευκωσία προκειμένου να μειώσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο και να προστατέψουν τους μικροκαταθέτες.

Κρούγκμαν: Αδιανόητος πόνος περιμένει την Κύπρο!

Δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας από τον νομπελίστα οικονομολόγο
Paul-KrugmanΤο άμεσο οικονομικό μέλλον της Κύπρου θα έχει … «αδιανόητο πόνο» και χωρίς μάλιστα να μπορεί να εγγυηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή την εκτίμηση κάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πώλ Κρούγκμαν, γνωστός για τις φιλο-κεϋνσιανές του προσεγγίσεις στην οικονομία σε άρθρο  του στους N.Y TIMES.

Αναλυτές: «Οι Ευρωπαίοι έσπασαν το βασικό κώδικα εμπιστοσύνης με το κούρεμα στην Κύπρο»



Λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές αναλυτές επενδυτικών οίκων και τραπεζών σπεύδουν με έκτακτα σημειώματα και εκθέσεις τους να τοποθετηθούν πάνω στις εξελίξεις στην Κύπρο. Όλοι συμφωνούν ότι προκλήθηκε ένα άσχημο προηγούμενο που υπονομεύει την εμπιστοσύνη. Η Barclays από την άλλη εμφανίζεται πιο ψύχραιμη τουλάχιστον στο πως θα αντιδράσουν οι αγορές αύριο.

Ετοιμάζουν νέο «κούρεμα» του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου Πηγή: Ετοιμάζουν νέο «κούρεμα» του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου


Της Μαίρης Λαμπαδίτη
 
Με περαιτέρω «κούρεμα» απειλείται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου αφού θα καθορίζεται με βάση τα αυστηρά κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας και οικονομικούς δείκτες οι οποίοι ολοένα και θα επιδεινώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτές της παρατεταμένης ύφεσης. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο των αλλαγών που παραδόθηκε τις προηγούμενες μέρες από τον υπουργό Εργασίας για έγκριση στην τρόικα, ο νέος μηχανισμός καθορισμού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου (Ν.4093/2012) θα προβλέπει διαβούλευση διάρκειας δύο μηνών με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας εντός 15 ημερών θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει το ύψος του μισθού. Βάσει του κειμένου οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση (η ΓΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θα απέχει από τη διαδικασία) θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα μεγέθη της οικονομίας, τη δυνατότητα βιοπορισμού των ευάλωτων ομάδων, αλλά και τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στις οποίες επισημαίνεται:

Όχι των κυπριακών διοικήσεων στη μεταβίβαση των ελληνικών υποκαταστημάτων τους σε ελληνικές τράπεζες


"Plan Β" από την ελληνική πλευρά για αναγκαστική απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, εάν κριθεί απαραίτητο


Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη

"Όχι" στη μεταβίβαση του δικτύου των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα στις ελληνικές τράπεζες είπαν οι διοικήσεις των Κυπρίων, στη σύσκεψη που είχαν με την κεντρική τράπεζα, σήμερα το πρωί. Επιλέγουν να κρατήσουν τα δίκτυα αυτά, και να κάνουν χρήση της βοήθειας για να ανακεφαλαιοποιήσουν και το τμήμα των ομίλων τους που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Βέρνερ Φάιμαν – ΑΥΣΤΡΙΑ: Φωνή λογικής στον παραλογισμό της ευρωζώνης


Ο  καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, επισημαίνει πως «είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει απαντήσεις, οι οποίες θα προστατεύουν τους απλούς ανθρώπους και τα μέσα εισοδήματα».

Μεντβιέντεφ: Η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισαγάγει «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο


ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, μαζί με τις αγορές που αντέδρασαν αρνητικά, τρόμαξαν τους ευρωπαίους. Ενδεικτικό: “MORGAN STANLEY: Η Ρωσία θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την συμφωνία στην Κύπρο”
Πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επικοινώνησε ήδη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο φέρεται να επέπληξε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

Reuters: Putin hits out at "dangerous" Cyprus bank deposit levy


Lidia Kelly and Alexei Anishchuk

(Reuters) - Russian President Vladimir Putin criticized on Monday a levy imposed by the European Union on bank deposits in Cyprus as unfair and setting a dangerous precedent.

Terror Haven in Mali Feared After French Leave

With France planning to start withdrawing its troops from Mali next month, Western and African officials are increasingly concerned that the African soldiers who will be relied on to continue the campaign against militants linked to Al Qaeda there do not have the training or equipment for the job.


Kenzo Tribouillard/Agence France-Presse — Getty Images
A helicopter arrived Sunday while French troops waited in the Adrar des Ifoghas mountains near Mali’s border with Algeria.

The heaviest fighting so far, which has driven the militants out of the towns and cities of northeastern Mali, has been borne by French and Chadian forces, more or less alone. Those forces are now mostly conducting patrols in the north, while troops sent by Mali’s other regional allies, including Nigeria and Senegal, have been slow to arrive and have focused on peacekeeping rather than combat, prompting grumbles from Chad’s president, Idriss Déby Itno.

Αναμονή στην Αθήνα έως την ψηφοφορία στην Κύπρο, φρένο στην απορρόφηση κυπριακών τραπεζών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξεύρεσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο θα μεταφερθούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το Σάββατο το Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο.Αναμονή στην Αθήνα έως την ψηφοφορία στην Κύπρο, φρένο στην απορρόφηση κυπριακών τραπεζών
Για τον σκοπό αυτό συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς όμως να δοθεί πληροφορία για τις αποφάσεις, που ελήφθησαν, καθώς αναμένονται πρώτα οι εξελίξεις από την κρίσιμη σύνοδο της κυπριακής Βουλής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα και θα κληθεί να εγκρίνει το επίμαχο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε υπό την μορφή του κατεπείγοντος, για τη δασμολόγηση των καταθέσεων με βάση την απόφαση του Eurogroup.

Saddam’s specter lives on in Iraqi landmarks; Iraqis mull whether to reinvent or destroy them

The soaring half domes of the Martyr Monument stand out against the drabness of eastern Baghdad, not far from where Saddam Hussein’s feared eldest son was said to torture underperforming athletes.
Saddam built the split teardrop-shaped sculpture in the middle of a manmade lake in the early 1980s to commemorate Iraqis killed in the Iran-Iraq War. The names of hundreds of thousands of fallen Iraqi soldiers are inscribed in simple Arabic script around the base.

Οι Γερμανοί παίζουν με τα "πυρηνικά"...

Η αγορά μετοχών εμπεριέχει το ρίσκο της απώλειας μιας  λάθος επιλογής ή μιας απρόβλεπτης διακύμανσης των τιμών. Η επένδυση σε ομόλογα εμπεριέχει το ρίσκο μια χρεοκοπίας του εκδότη.
Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και αποδεκτά στους μετέχοντες των αγορών ή τουλάχιστον οφείλουν να τα γνωρίζουν όλοι, όπως ο κολυμβητής πρέπει να γνωρίζει πως εισπνέει όταν του ρουθούνια βρίσκονται έκτος του νερού.

Από την άλλη πλευρά οι τραπεζικές καταθέσεις με βάση μια ηθική θεώρηση των πραγμάτων κινδυνεύουν από την επιλογή από το καταθέτη να εμπιστευτεί τη λάθος τράπεζα.

«Μία ανάσα» από τα κατεχόμενα του Ισραήλ οι Σύροι ισλαμιστές αντάρτες

Οι σύροι αντάρτες κατέλαβαν σήμερα εγκαταστάσεις της συριακής στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας κοντά στα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν, ανακοίνωσαν οι διοικητές των ανταρτών.
«Μία ανάσα» από τα κατεχόμενα του Ισραήλ οι Σύροι ισλαμιστές αντάρτες
Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην πόλη Σαγκάρ, οκτώ χιλιόμετρα από την γραμμή κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, και τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ανταρτών ύστερα από πέντε ημέρες πολιορκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΚΡΕΤΥΚ: Στα 40 tcf Υπολογίζονται τα Αποθέματα ΦΑ στα Έξι Τεμάχια της ΑΟΖ

Τα έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν μέχρι στιγμής αδειοδοτηθεί (2, 3, 9, 10, 11 και 12) μπορεί να περιέχουν αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 40 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf), δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι με την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών, η Κύπρος θα μπορούσε το 2020 να εξάγει υγροποιημένο ΦΑ της τάξης των 2 tcf ετησίως.
Σε ομιλία του στο 2ο ενεργειακό συμπόσιο υπέδειξε εκ νέου την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των σχεδιασμών εκμετάλλευσης του ΦΑ για να μην μείνει η Κύπρος εκτός εξελίξεων.

Καμιά απόφαση από Ρωσία για επέκταση του δανείου στη Κύπρο

Η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία απόφαση ακόμα για την επέκταση του κυπριακού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο ή σε σχέση με τη συμμετοχή Ρώσων επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών του νησιού, σύμφωνα με ρωσική κυβερνητική που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
 Καμιά απόφαση από Ρωσία για επέκταση του δανείου στη Κύπρο
«Δεν υπήρξε καμία απόφαση ακόμα», ανέφερε η πηγή.

Επενδύσεις στην αεροδιαστημική ανακοινώνει η κυβέρνηση Κάμερον

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανακοινώσει μια σημαντική επένδυση στον τομέα της αεροδιαστημικής βιομηχανία ως μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης που θα κρατήσει τη βιομηχανία ενεργή στον διεθνή ανταγωνισμό.


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλέγκ, αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις τη Δευτέρα, και πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις για τον προϋπολογισμό που θα γίνουν την Τετάρτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου η επένδυση αναμένεται να είναι ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών, προγραμματίζεται να διαρκέσει για 10 χρόνια και θα είναι ανεξάρτητη από τη διάρκεια ζωής του κυβερνητικού συνασπισμού.