Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πλουσιότερο κράτος η Ελβετία, πλουσιότερη ήπειρος η Ασία


image
Η Ασία είναι πλέον η πλουσιότερη ήπειρος του πλανήτη, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια Παγκόσμια Εκθεση Πλούτου της Credit Suisse. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο πλούτος των νοικοκυριών είναι φέτος 5,2% χαμηλότερος από πέρσι, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχεται η Ευρώπη, όπου μειώθηκε 14%, υποχωρώντας κάτω στα 69,3 τρισ. δολ. (περί τα 53 τρισ. ευρώ). Στην Ασία, αντίθετα, ο πλούτος μειώθηκε μόλις 1,9%, στα 74,1 δισ. δολ. Ο πλούτος στην ασιατική ήπειρο εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 70% την επόμενη πενταετία, φθάνοντας τα 11,7 εκατ. άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων θα κατοικούν στην Κίνα και την Ιαπωνία. Πλουσιότερο κράτος του κόσμου παραμένει η Ελβετία, με κατά κεφαλήν πλούτο 468.000 δολ., ακολουθεί η Αυστραλία, με 355.000 δολ. ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 8η θέση, με 262.000 δολ.

«Η Ελλάδα δεν σώζεται χωρίς νέο "κούρεμα" χρέους»




Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, σημειώνουν τα πέντε κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών μελετών της Γερμανίας, σε έκθεσή τους η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί» χωρίς ένα νέο "κούρεμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου του Κιέλου Γιοάχιμ Σάιντε. 

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών δημιουργεί κίνδυνο πληθωρισμού, ενώ σηματοδοτεί το τέλος της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: http://www.amna.gr/articleview.php?id=21592

Πως θα φορολογηθούν ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια


image
Την επιβολή ενιαίου φόρου για κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα ακόμα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Επίσης σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.

Στόχος είναι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας να αποφέρει στο δημόσιο έσοδα ύψους 3 δις. ευρώ όσα δηλαδή αποδίδουν και οι δύο φόροι μαζί.
Το σχέδιο που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά) προβλέπει:

Κι άλλη έκτακτη εισφορά για χάρη των τραπεζιτών ζητά η Τρόικα!


Μια νέα «μαύρη τρύπα», ύψους 555 εκατ. ευρώ, ανέκυψε ξαφνικά στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικας,
με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν να καλυφθεί αυτή είτε με νέα έκτακτη εισφορά είτε με την περικοπή από φέτος των δώρων στους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υποχρέωση των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων να επιστρέψουν στο Δημόσιο, έως το τέλος του 2012, το ποσό των 555 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί με τη μορφή μερίσματος και αφορά στην κρατική ενίσχυση, με προνομιούχες μετοχές, που είχαν λάβει οι τράπεζες το 2008, βάσει του «νόμου Αλογοσκούφη».

Foreign Affairs: Πώς κάνει μπίζνες ο Τσάβες Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα και το Χρηματιστήριο της Βενεζουέλας που απογειώνεται


Μετά από σχεδόν 14 χρόνια στην εξουσία, και με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ από εκλογικές νίκες πίσω του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες αντιμετωπίζει την πιο προκλητική καμπάνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Η οικονομία της Βενεζουέλας είναι αδύναμη, και, για πρώτη φορά από το 1998, ο Τσάβες, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, θα μπορούσε να υποστεί μια ήττα, στις εθνικές εκλογές στις 7 Οκτωβρίου.
Η κοινή λογική λέει ότι οι προοπτικές του Τσάβες εξαρτώνται, όπως και στο παρελθόν, από τη σθεναρή υποστήριξη προς αυτόν από τους φτωχούς της χώρας. Έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων που διανέμουν μικρές δόσεις κρατικών κονδυλίων σε όσους έχουν ανάγκη, και η τακτική αυτή τον έχει κάνει ευρέως δημοφιλή. Αλλά μόνη της αυτή η στρατηγική μπορεί να μην λειτουργήσει αυτή τη φορά. Η εκλογική «περιουσία» του Τσάβες σήμερα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τις διασυνδέσεις του με τους φτωχούς, αλλά από την προσέγγισή του στον ιδιωτικό τομέα της Βενεζουέλας.

Reuters: Special Report: Greece's other debt problem


The then Greek conservative party leader Antonis Samaras addresses supporters during a pre-election rally in Athens in this May 3, 2012 file photo. The two main political parties in Greece are facing their own financial crisis. New Democracy and Pasok, the key members of the country's coalition government, are close to being overwhelmed by debts of more than 200 million euros, say rivals, as the big parties head for a slump in state funding because of falling public support. To match Special Report GREECE-POLITICS-PARTIES REUTERS-Yannis Behrakis-Files
(Reuters) - The two main political parties in Greeceare facing their own financial crisis. New Democracy and Pasok, the key members of the country's coalition government, are close to being overwhelmed by debts of more than 200 million euros, say rivals, as the big parties head for a slump in state funding because of falling public support.
In Greece's state-financed political system, parties that receive more votes get more funding. Relying on past good results, the big political parties have pledged future state funding as collateral for bank loans. But in the most recent poll their support collapsed, leaving them with big loans and facing much smaller incomes.

Με συμβολαιογραφική πράξη γάμοι, διαζύγια και κηδείες από το 2013


Αν ετοιμάζεστε να παντρευτείτε περάστε πρώτα από τον συμβολαιογράφο σας...
Αθήνα

Υποχρεωμένοι να επικυρώνουν με συμβολαιογραφική πράξη κάθε αλλαγή της οικογενειακής τους κατάστασης θα είναι από το νέο έτος οι ασφαλισμένοι. Με το σύστημα «Αριάδνη» που επιδιώκει να ελέγξει όλες τις «μαϊμού» συντάξεις, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν περίπου 50 ευρώ στον συμβολαιογράφο για να δηλώσουν το γάμο, το διαζύγιο και τον θάνατο.

Το υπουργείο Εργασίας επιστρατεύει τους συμβολαιογράφους για να ελέγξει τις συντάξεις που λαμβάνουν οι μη δικαιούχοι και που όπως εκτιμάται κοστίζουν 370 εκατ.ευρώ το χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης των ασφαλισμένων, δηλαδή γάμος, διαζύγιο, θα πρέπει να επικυρώνεται με συμβολαιογραφική πράξη, ενώ και η άδεια ταφής θα εκδίδεται μετά από συμβολαιογραφική πράξη, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Πως κατέστρεψε τη διπλωματία της Τουρκίας ο επικίνδυνός της ΥΠΕΞ


Δεν είναι μόνο…. μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας (κατά τον Έντουαρντ Λούτβακ και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου), αλλά και άκρως επικίνδυνος… εκτός από «φίλος» του δικού μας υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο λόγος για τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού μέσα στο μικρό σχετικά διάστημα κατά το οποίο έχει τα ινία της τουρκικής διπλωματίας κατάφερε το ακατόρθωτο, να προκαλέσει την εχθρότητα σε ΟΛΕΣ τις γειτονικές με την Τουρκία χώρες.
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Για του λόγου του αληθές ας κάνουμε έναν σύντομο αλλά αρκετά διαφωτιστικό απολογισμό των «επιτυχιών» του Νταβούτογλου, μέσα από έναν γύρο στα σύνορα της Τουρκίας, ξεκινώντας από τον Καύκασο:

CHINA CRASH 2012: Here's Why It's Finally Happening

chinese students poster

For decades, experts have been predicting a crash in China.

They warned that the centrally planned, export-dependent economy, could not sustain itself year after year.
But through multiple crises, China has motored along, lifting hundreds of millions of people out of poverty in the process.
But things appear to be different this time. Corporate profits are tanking, and the Shanghai Composite is at the same levels it was during the depths of the 2008-2009 crash. A hard landing has hit the corporate sector.

Αν δεις τον Καλλικράτη, πες του να πάει να…


Photo: Rafid Suhail


Αναφέρομαι στον Καλλικράτη της δημόσιας διοίκησης. Όλοι έχουμε εξοργιστικές, αστείες, περίεργες ιστορίες να διηγηθούμε για το τι αντιμετωπίσαμε με το δημόσιο. Αυτή που ακολουθεί όμως είναι σουρεαλιστική.

Πρώτα πρώτα όμως να σας εξηγήσω τον τίτλο. Λοιπόν, ο γνωστός μύθος του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα κυκλοφορεί πρόσφατα ως ανέκδοτο με αλλαγμένο τέλος. Ενώ το καλοκαίρι ο μέρμηγκας αποταμιεύει για το χειμώνα, ο τζίτζικας γλεντάει με παρέα, με κορίτσια, ποτά κλπ. Την κρύα νύχτα του χειμώνα ο μέρμηγκας απολαμβάνει μπροστά στο τζάκι του τη θαλπωρή, όταν ακούει την πόρτα να χτυπά. «Αχά, θα είναι το ρεμάλι ο τζίτζικας να μου ζητήσει τροφή και ζεστασιά». Ανοίγει και μένει κόκκαλο. Ο τζίτζικας με το τζιπ εξοπλισμένο, με τρία κορίτσια μέσα, του φωνάζει. «Έλα ρε μούχλα, πάμε Αράχωβα να περάσουμε τζάμι». Ο μέρμηγκας αρνείται, αλλά πριν κλείσει την πόρτα του λέει: «Τζίτζικα, αν δεις τον Αίσωπο, πες του να πάει να…»

Ούγκο Τσάβες: Χτυπά τις ΗΠΑ, στηρίζει τον Ασαντ, θρηνεί για τον Καντάφι


Πιστός στις πεποιθήσεις του παραμένει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Μπορεί να εξελέγη για τέταρτη φορά πρόεδρος της χώρας, εμμένει όμως στον «παλιό καλό» αντιιμπεριαλιστικό και αντιαμερικανικό του προσανατολισμό, όπως φάνηκε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές και την ανανέωση της προεδρικής του θητείας για άλλα έξι χρόνια.


Χτυπώντας τις ΗΠΑ, στηρίζοντας τον Μπασάρ Αλ Ασαντ και κατηγορώντας την Ευρώπη ότι εκμεταλλεύθηκε οικονομικά το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, ο Τσάβες πανηγύρισε τη νίκη του.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΑΓΕ Mεταφέρει την έδρα της και η Coca - Cola

Δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Coca Cola 3E υπέβαλε η Coca-Cola HBC AG. Στόχος είναι να διευκολύνει την εισαγωγή της Coca-Cola Hellenic στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης, μέσω μίας νέας ελβετικής εταιρείας συμμετοχών.

Mεταφέρει την έδρα της και η Coca - Cola
Η Coca-Cola Hellenic η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία βάσει κεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε ότι θα εισαχθεί στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπου προβλέπει σε αύξηση της ρευστότητας. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είπε ότι οι μέτοχοι θα ανταλλάξουν όλες τις μετοχές που κατέχουν με τίτλους της ελβετικής Coca-Cola HBC AG.

Το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού και το 54,2% των νέων είναι άνεργοι Νέο ρεκόρ ανεργίας 25,1% τον Ιούλιο


Στο 25,1% ανήλθε η ανεργία τον Ιούλιο, από 24,4%, που ήταν τον Ιούνιο, με τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό να μην αντιστρέφουν την δυναμική των ανέργων. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2012 ανήλθε στο 25,1% έναντι 17,8% τον Ιούλιο του 2011 και 24,8% τον Ιούνιο του 2012.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.763.142 άτομα. 

Στο Τόκιο "παίζεται" η τύχη της Αθήνας


«Κάτι κινείται...». Την εκτίμηση αυτή για τα όσα πρόκειται να συμβούν στην Αθήνα μεταφέρουν διπλωματικές πηγές από το Τόκιο, όπου το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει η αφορμή για πολλές συζητήσεις στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Τόσο η κα Λαγκάρντ με την επισήμανση ότι η Ελλάδα όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, θα μπορούσε να χρειασθεί περισσότερο χρόνο, όσο και η αξιοπρόσεκτη επισήμανση του κ. Σόιμπλε ότι «έχει γίνει πρόοδος που δεν γνωρίζουν οι εξωτερικοί παρατηρητές» δημιουργούν  περιθώρια για προσδοκίες έστω και προσωρινής «πολιτικής λύσης» για το άμεσο οικονομικό πρόβλημα της Αθήνας.

Evolution and Trends in Terrorism Tradecraft


The terrorist tradecraft discussed in last week's Security Weekly does not happen in isolation. The practitioners of terrorist tradecraft conduct their activities in the midst of other people -- the authorities attempting to identify them and thwart their plans as well as civilians. Terrorist tradecraft also does not remain static. It is constantly evolving. These changes are prompted not only by countermeasures put in place to prevent terrorist attacks but also by advances in technology -- a powerful force that can serve to either nullify old tradecraft practices or to provide new tools to the purveyors of terror.

Terrorism is an enduring reality. While geopolitical changes may cause a shift in the actors who employ terrorism as a tactic, terrorism will continue to be used no matter what the next geopolitical cycle brings. It is, and will continue to be, a tactic used by militant actors who want to confront a militarily superior enemy. Focusing on the tradecraft used in attacks and charting its changes and trends not only permits observers to understand what is happening and why but also provides an opportunity to forecast what is coming next.