Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

UN approves military action to oust al-Qaida in Mali, but not before political progress

The U.N. Security Council on Thursday approved an African-led military operation to oust al-Qaida-linked extremists from northern Mali, but not before the training of the country’s security forces and progress on political reconciliation and elections.
The resolution, passed unanimously, stresses that there must be a two-track plan, political and military, to wrest control of the turbulent north —an area the size of Texas — and successfully reunite the west African nation.

Προς τα τέλη του 2013 τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο, Κρήτη, λέει η PGS

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διεξάγονται στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νορβηγική εταιρεία PGS, που έχει αναλάβει μετά από διαγωνισμό τις σχετικές έρευνες.
Η PGS διαψεύδει επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διαθέτει δεδομένα από σεισμικές έρευνες που έγιναν χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα» και λανθασμένες αναφορές.

Η τρομοκρατία των εποίκων

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, μια ομάδα Ισραηλινών εποίκων βεβήλωσε και έβαλε φωτιά σε ένα τζαμί του μικρού χωριού Τζαμπάα στη Δυτική Όχθη. Τα συνθήματα που έγραψαν οι βάνδαλοι στους τοίχους προειδοποιούσαν για «πόλεμο» αν υλοποιηθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ για εκκένωση μιας χούφτας παράνομα χτισμένων σπιτιών σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη κοντά στον ισραηλινό οικισμό Μπέιτ Ελ. Η πυρπόληση του τζαμιού ήταν η τέταρτη παρόμοια επίθεση μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η έκφραση μιας ευρύτερης τάσης εγκαθίδρυσης βίας ρουτίνας, προερχόμενης από φανατικούς εποίκους σε βάρος αθώων Παλαιστινίων, ανδρών των σωμάτων ασφαλείας του Ισραήλ και των παραδοσιακών αρχηγών των εποίκων, με στόχο τον εκφοβισμό αυτών που θεωρούνται εχθροί του εποικιστικού προγράμματος.
Η βία δεν μάστιζε ανέκαθεν την κοινότητα των εποίκων. Αν και πολλοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν συλλήβδην τους Ισραηλινούς εποίκους ως εξτρεμιστές (συνδέοντάς τους με τη συχνά δικαιολογημένη κριτική κατά της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη), η μεγάλη πλειοψηφία των εποίκων αντιτίθεται στις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων πολιτών ή Ισραηλινών κρατικών υπαλλήλων. Στο παρελθόν, οι ισραηλινές αρχές και οι ηγέτες των εποίκων συνεργάστηκαν για ν’ αποτρέψουν τέτοιες επιθέσεις και να κρατήσουν τον φανατισμό υπό έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια, εντούτοις, το εποικιστικό κίνημα υπέστη ένα βαθύ ρήγμα στην πειθαρχία, με αποτέλεσμα οι εξτρεμιστές να έχουν ξεφύγει από τα όρια τόσο της νομιμότητας που θέτει το κράτος όσο και της πειθαρχίας που ζητούν οι αρχηγοί τους.

Τα αλλιώτικα Χριστούγεννα των Άγγλων


Τα Χριστούγεννα στο νησί αποτελούν μεγάλο γεγονός.

Όχι τόσο από θρησκευτικής άποψης, αλλά επειδή είναι η καλύτερη τους ευκαιρία για να ξεσαλώσουν, να πιουν, να παρτάρουν και γενικά να περάσουν καλά.

Μια και οι περισσότεροι είναι άθεοι, πολλές φορές δεν θα δεις να αναγράφονται οι λέξεις Merry Christmas, αλλά κάτι τύπου καλές γιορτές – festive season.

Διπλωματική ηττοπάθεια


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η δοκιμασία την οποία υπέστη η ελληνική διπλωματία από τα Τίρανα και την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε λύπη και ανησυχία. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης και στα εθνικά θέματα. Η αντίδραση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας σε δύο γεγονότα που προσέβαλαν την Ελλάδα και το λαό της δεν ήταν η αρμόζουσα. Ήταν ορθή μεν η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών να ακυρώσει την επίσκεψη του στην Αλβανία, αλλά ήταν λάθος να μην αντιμετωπιστεί η πρόκληση του Σαλί Μπερίσα με σκληρό τρόπο. Και αφέθηκε να αιωρείται η απειλή του εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας με μισές κουβέντες και υπό καθεστώς διπλωματικής …ευγένειας, η οποία προκαλείται προφανώς από τηνηττοπάθεια. Στον κ. Μπερίσα έπρεπε να υπενθυμιστεί ότι η οικονομία της χώρας του στηρίχθηκε από την Ελλάδα, η οποία ακόμα και τώρα – εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης – επιτρέπει την εκροή εκατομμυρίων ευρώ στην Αλβανία, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να επιβάλει «οροφή» στην εξαγωγή συναλλάγματος. 

Μεγάλο το κόστος του κινεζικού εμπάργκο στην ιαπωνική οικονομία


image
Πλήττονται οι εξαγωγές και διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα σε επίπεδα ρεκόρ
Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν για έκτο μήνα τον Νοέμβριο, ενώ το εμπορικό έλλειμμα διογκώθηκε εξαιτίας της μεγάλης μείωσης εξαγωγών προς την Κίνα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί στα 11,3 δισ. δολάρια, το τρίτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί.

ΦΩΣ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Θερμό επεισόδιο στις Φέρρες Έβρου: Ένας Έλληνας και δύο Τούρκοι νεκροί


Εικοσιέξι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τελευταίο επιβεβαιωμένο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (και λέμε «επιβεβαιωμένο» γιατί δεν θεωρούμε ότι  έχουν διαλευκανθεί οι συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ 21 και του θανάτου των τριών μελών του πληρώματός του) το οποίο κατέληξε στο θάνατο ενός Έλληνα στρατιώτη και τουλάχιστον 2 Τούρκων εκ των οποίων ο ένας υπολοχαγός.
Tο defencenet.gr προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη έρευνα στα αρχεία του ΕΣ προκειμένου να αναδειχθεί όλη η ιστορική αλήθεια και να αποδοθεί τιμή στον Έλληνα στρατιώτη που έχασε τη ζώη του από τουρκικά πυρά εν καιρώ ειρήνης.
Το παγερό εκείνο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου 1986 ο στρατιώτης ΠΖ Ζήσης Καταγώγος βρήκε τραγικό θάνατο στον Έβρο κτυπημένος άνανδρα από τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ Καρατομήθηκαν 165 εφοριακοί

Καρατομήθηκαν 165 εφοριακοί
Σάλο στο κλάδο των εφοριακών προκάλεσε η αιφνίδια απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για αλλαγές περίπου 165 διευθυντών και υποδιευθυντών των Δ.Ο.Υ. και του ΣΔΟΕ.
Από το ΣΔΟΕ «ξηλώθηκαν» οι κ.κ. Λέκκας, Μαιτός και Τσόλκας οι οποίοι αντικαθίστανται από τους κ.κ. Κυριαζόπουλο, Κοτσαλά και Χαρίτονος.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι αλλαγές γίνονται λόγω μειωμένης αποδοτικότητας. Από την πλευρά τους στελέχη των εφοριακών κάνουν λόγο για «πογκρόμ» διώξεων με πολιτικά κριτήρια αναφέροντας μάλιστα ότι πρόκειται για παράνομη απόφαση, δεδομένου ότι δεν έχουν αξιολογηθεί οι προϊστάμενοι που μετακινούνται.

ΧΛΙΔΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ. ΣΤΑ 500.000$ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Το ΔΝΤ κάνει πάρτι με χαβιάρι

Μπουφέδες που θα ζήλευε ακόμη και ο... Λούκουλλος, στρωμένοι με χαβιάρια, καπνιστούς σολομούς, τρούφες, στρείδια και γαρίδες δελεάζουν τον ουρανίσκο, ενώ το αλκοόλ ρέει άφθονο σε μοναδικούς συνδυασμούς κοκτέιλ φτιαγμένους από εξειδικευμένους σομελιέ ειδικά για τη βραδιά. Πώς λέμε λιτότητα; Ε, καμία σχέση.
Το ΔΝΤ κάνει πάρτι με χαβιάρι
Ολα αυτά τα γκουρμέ και πανάκριβα που θα απουσιάζουν φέτος λόγω κρίσης από το γιορτινό τραπέζι εκατοντάδων εκατομμυρίων μισθωτών σε Ευρώπη και Αμερική, προσφέρονταν προ ημερών πληθωρικά και υπερπολυτελώς στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προφανώς εντός των τειχών του, δεν εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας ανάλογες με εκείνες που ευαγγελίζεται στο εξωτερικό. Κάθε άλλο μάλιστα. 

«ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ» Süddeutsche Zeitung: Κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι η Ελλάδα σώθηκε

Με αφορμή το θέμα των υπέρογκων κερδών των hedgefunds από την Ελλάδα, οι γερμανικές εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Zeit, βρίσκουν την ευκαιρία να επαναλάβουν ότι «παρά τις όλες ρυθμίσεις η χώρα είναι μαθηματικά χρεοκοπημένη» και ότι «δεν τα έχει ακόμη καταφέρει».

Süddeutsche Zeitung: Κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι η Ελλάδα σώθηκε
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Süddeutsche Zeitungγράφει: «Κανένας διευθυντής hedgefonds και κανένας επενδυτής ομολόγων δεν πιστεύει σοβαρά ότι η Ελλάδα 'σώθηκε'. Σε αυτούς τους κύκλους είναι κοινό μυστικό ότι παρά τις όλες ρυθμίσεις η χώρα είναι μαθηματικά χρεοκοπημένη. Και εκεί δεν βοηθάει ούτε η επιτυχημένη επαναγορά ομολόγων, η οποία μειώνει το χρέος κατά 20 δισ. ευρώ και ανοίγει το δρόμο για νέα οικονομική βοήθεια. Με τα λεφτά αυτά θα αποπληρωθούν παλιές απαιτήσεις και τόκοι. Ακόμα και η τρόικα εξέφρασε τις αμφιβολίες της εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Για τους κερδοσκόπους, όμως, όλα αυτά είναι αδιάφορα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφεραν να κερδίσουν πάρα πολλά».

Newfound 'super-Earth' could support life

This artist’s impression shows the newfound potentially habitable alien planet HD40307g in the foreground. (Image from space.com by J. Pinfield, for the RoPACS network at the University of Hertfordshire)

This artist’s impression shows the newfound potentially habitable alien planet HD40307g in the foreground. (Image from space.com by J. Pinfield, for the RoPACS network at the University of Hertfordshire)
Astronomers have discovered another potentially habitable planet – and it’s at least seven times the mass of Earth. Dwarf star HD 40307g hosts a system of six planets, and one of those is believed have the potential to support human life.
The newfound exoplanet was discovered by a team of astronomers from the University of Hertfordshire and the University of Goettingen.

Madrid threatens to block Barcelona’s ‘illegal’ independence bid


Madrid has warned Catalonia that it has the sufficient means to block the fugitive region’s “illegal” plans for a self-determination referendum, as two Catalan political giants unite to pursue their battle for independence.
Deputy Prime Minister Soraya Saenz de Santamaria announced Wednesday that the country's central government believes the vote would be unconstitutional, saying, “our legislation has many mechanisms to stop any illegality."

Το Κογκρέσο στέκει εμπόδιο στο φλερτ Obama-Putin

Η “επανεκκίνηση”(reset) των ρωσο-αμερικανικών που εξήγγειλε το 2009 οBarack Obama με τον τότε ομόλογό του Dmitri Medvedev χρειάζεται επειγόντως να “επανεκκινήσει” η ίδια. Οι έως τώρα καρποί δεν υπήρξαν βέβαια πενιχροί, καθώς περιλαμβάνουν την σύναψη της νέας συμφωνίας START για τα πυρηνικά, τη συνεργασία των δύο πλευρών στα θέματα του Ιράν και του Αφγανιστάν και κυρίως την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. 
Όμως οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις βυθίζονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα στην καχυποψία και τις αμοιβαίες κατηγορίες – λ.χ. για τα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κρίση της Συρίας ή αντιστρόφως για την προώθηση της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Η σκληρή στάση, μετά την επιστροφή τουVadimir Putin στην προεδρία, απέναντι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στη Ρωσία ή οι αιχμές ότι οι διαδηλώσεις της ρωσικής αντιπολίτευσης αποτελούν το “μακρύ χέρι” ξένων δυνάμεων δίνουν την εικόνα μαις “επιστροφής στα παλιά” (με την Μόσχα αποφασισμένη να ακυρώσει την αμερικανική soft power την ίδια στιγμή που αναζητά τις αμερικανικές επενδύσεις), ενώ τα φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία μιας Ευρασιατικής Ένωσης με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οδήγησαν πρόσφατα την Hillary Clinton να καταγγείλει ότι επιχειρείται “επανασοβιετοποίηση” του ευρασιατικού χώρου. (“Οι καιροί, και ιδίως το οικονομικό σύστημα, έχουν αλλάξει” ήταν η απάντηση από ρωσικής πλευράς). 

ΕΚΤ Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα

Δεκτά γίνονται και πάλι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ανοίγει ο δρόμος για άντληση φτηνότερου χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες.
Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα
Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's, θα δέχεται και πάλι ως ενέχυρο ομόλογα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

«Νέα εποχή» στις σχέσεις με τη Β.Κορέα υποσχέθηκε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Ν.Κορέας

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν-Χίε, υποσχέθηκε σήμερα μια «νέα εποχή» στην πολιτική της Σεούλ απέναντι στη Βόρεια Κορέα, η οποία θα στηρίζεται σε «μια ισχυρή ασφάλεια και σε μια διπλωματία βασισμένη στην εμπιστοσύνη».
"Η εκτόξευση του βορειοκορεατικού μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου μαρτυρά τη σοβαρότητα της κατάστασης ασφαλείας στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε η Παρκ Γκεούν-Χίε, μια ημέρα μετά τη νίκη της στην προεδρία.

Ένας Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε και τρεις απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους

Ένας Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε και άλλοι τρεις απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους μετά την δημοσιοποίηση επίσημης έκθεσης που επιρρίπτει ευθύνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα προβλήματα στην ασφάλεια του προξενείου της Βεγγάζης, το οποίο δέχτηκε επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο Αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις άνθρωποι.
Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον «αποδέχτηκε την απόφαση του Ερικ Μπόσγουελ να παραιτηθεί από υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την διπλωματική ασφάλεια», μια υπηρεσία που εγγυάται την ασφάλεια όλων των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών και δικτύων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.