Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Turkey's New Year Surprise


Interviewee: Steven A.Cook, Hasib J. Sabbagh Senior Fellow for Middle Eastern Studies
Author: Bernard Gwertzman


Marking the Kurdish New Year, Abdullah Ocalan, the imprisoned leader of the Kurdistan Workers Party (PKK), called for a truce between his rebels and the Turkish government. His written remarks, which were read aloud to thousands of cheering Kurds, are the culmination of months of negotiations between Ankara and the insurgent group. CFR's Steven A. Cook says this is "a major development" that bodes well for the attempt to bring nearly thirty years of bloodshed to an end. 

As Cyprus Collapses, It's A Race To The Mediterranean Gas Finish Line

Cyprus is preparing for total financial collapse as the European Central Bank turns its back on the island after its parliament rejected a scheme to make Cypriot citizens pay a levy on savings deposits in return for a share in potential gas futures to fund a bailout.

Is Spain Preparing For Its Own Deposit "Levy"?



While Spain's economy minister Luis De Guindos proclaimed in the Senate today that bank deposits under EUR100,000 are "sacred"and that "Spanish savers should stay calm," Spain, it would appear, has changed constitutional rules to enable a so-called 'moderate' levy on deposits - as under previous Spanish law this was prohibited. 

Κλέμενς Φουστ - σύμβουλος του Σόιμπλε: «Η απόφαση για την Κύπρο είναι ένα ηλίθιο πείραμα»


image

Ο Κλέμενς Φουστ, κορυφαίος σύμβουλος του Σόιμπλε, τα λέει… αλλιώς

Καταστροφική για την αξιοπιστία της ευρωζώνης χαρακτηρίζει, με συνέντευξή του στη Real News, την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ο Κλέμενς Φουστ, κορυφαίος σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών μελετών ZWE.

Καθημερινή Κύπρου: Η Αγκυρα θα συζητήσει με το Ισραήλ την ΑΟΖ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την επικείμενη επιστροφή του Τούρκου Πρέσβη στο Τελ Αβίβ
Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι «Trt Haber», ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλυσε την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ.
Στα πλαίσια των τοποθετήσεων του, ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι στα πλαίσια των μελλοντικών συνομιλιών με την ισραηλινή πλευρά, η Άγκυρα θα θέσει επί τάπητος όλες τις εξελίξεις, οι οποίες αφορούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτακτη εισφορά 3 τοις χιλίοις στις ισπανικές καταθέσεις


Εκτακτη εισφορά 3 τοις χιλίοις στις ισπανικές καταθέσεις
Η ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της El Pais και του Reuters,  θα ζητήσει από τις υγιείς τράπεζες της χώρας να συνεισφέρουν εκτάκτως το ποσό των 2 δισ. ευρώ, μέσω των καταθέσεων σε αυτές,  στο Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων με σκοπό να βοηθηθούν περί τους 300.000 επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν χρήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

ΥπΕξ Λουξεμβούργου: Στο Βερολίνο να προσέχουν τις εκφράσεις τους γιατί θίγουν τις μικρές χώρες


Αντιδράσεις προκαλούν οι οξείες εκφράσεις που χρησιμοποιούν τις τελευταίες ημέρες για την Κύπρο διάφορα κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη της Γερμανίας, όπως επίσης και η απαίτηση για συρρίκνωση του τραπεζικού της τομέα.
Ζαν Άσελμπορν
Ζαν Άσελμπορν
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σε δηλώσεις του χθες Παρασκευή στο Δουβλίνο, στα πλαίσια του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισήμανε ότι “προέρχομαι από μια πολύ μικρή χώρα, η οποία έχει όχι μόνο τον τραπεζικό της τομέα διογκωμένο αλλά και τον τομέα των δορυφορικών τηλεοπτικών σταθμών για παράδειγμα. Διάφορα κράτη, όπως η χώρα μου και η Κύπρος, κατάφεραν να κτίσουν κάτι τις τελευταίες δεκαετίες με εντελώς νόμιμο τρόπο.  Αυτό δεν μπορεί να έρθει τώρα κάποιος ξαφνικά και να το αποδομήσει.”

Νόμο για το "πάγωμα" καταθέσεων και περιορισμούς στις αναλήψεις ψήφισε η Κύπρος


(upd) Περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και μετατροπή όλων των καταθέσεων σε προθεσμιακούς προβλέπει ο νόμος που πέρασε από την κυπριακή Βουλή για τον περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί  αντιτίθενται όχι μόνο στους κανόνες αλλά και στην ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά κρίνονται αναγκαίοι για τον περιορισμό της εξόδου των καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Το τουρκο-ισραηλινό Kazan-kazan

Τη στιγμή που θα έλεγε κανείς ότι οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις δεν θα μπορούσαν να φθάσουν σε χαμηλότερο σημείο, μετά το ρητορικό ξέσπασμα του Tayyip Erdoganεναντίον του σιωνισμού, η απεμπλοκή ήρθε υπό μορφήν μιας 30λεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Binyamin Netanyahu με τον Τούρκο ομόλογό του. Η συνδιάλεξη έλαβε χώρα, με πρωτοβουλία του Netanyahu, από... το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, παρόντος και του Αμερικανού προέδρου Barack Obama, ο οποίος ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί στο Air Force One, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Και μόνο η “σκηνοθεσία” της επικοινωνίας λέει τα πάντα...
Πριν από τον Obama, πάντως, αυτός που λειτούργησε καταλυτικά για την επίτευξη της τουρκο-ισραηλινής προσέγγισης ήταν με τον τρόπο του ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, ο οποίος απαγγέλλοντας τον Δεκέμβριο κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Avigdor Lieberman, υποχρέωσε σε παραίτηση από το υπουργείο Εξωτερικών και την αντιπροεδρία της ισραηλινής κυβέρνησης τον υπερεθνικιστή πολιτικό (και επικεφαλής του “ρωσικού κόμματος”), ο οποίος απειλούσε με ανατροπή τον Netanyahu εάν ανταποκρινόταν στην τουρκική απαίτηση για υποβολή συγγνώμης σχετικά με την αιματηρή επιδρομή στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara το 2010. Μία εβδομάδα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, όπου το κόμμα του εκπροσωπείται επαρκώς, ο Lieberman δεν είχε το κίνητρο ή τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απειλές του.

Could Cyprus reignite the eurozone crisis?

Each of the crisis-hit eurozone countries shares some responsibility for its predicament. Italy used membership of the single currency as an excuse to go slow on pushing through much-needed structural reforms of its economy. The Irish and Spanish were excessively relaxed about their booming housing markets. Greece and Portugal were simply not sufficiently converged with the rest of the eurozone to be able to flourish within it; they should not have applied to join or been allowed in. At the same time, all were to a greater or lesser extent victims of the structure of the currency union and the tardy response of its member-states.Could little Cyprus blow-up the eurozone?
But Cyprus is different. The country really is the architect of its own misfortune. This makes finding a workable solution to the crisis even more difficult, and explains why a country with a population of around 1 million could pose a systemic threat to a currency union of 400 million.

Οι Ρώσοι επαναπατρίζουν περιουσιακά τους στοιχεία

Ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Rosneft ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επαναπατρίσει περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της TNK-BP που είναι εγγεγραμμένα σε αρκετούς φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.
Φωτογραφία αρχείουΦωτογραφία αρχείου«Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους σε υπεράκτιες ζώνες, θα εγγράψουμε εκ νέου όλα τα περιουσιακά στοιχεία μας στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν στους δημοσιογράφους.

ΙΤΑΛΙΑ Στον Μπερσάνι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Ιταλίας ο ηγέτης της κεντροαριστερής συμμαχίας, Πιερλουΐτζι Μπερσάνι.
Στον Μπερσάνι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον ηγέτη της κεντροαριστερής συμμαχίας, αποφάσισε να του αναθέσει τελικώς την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Αποφάσισα να δώσω εντολή στον Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι για να εξακριβώσει εάν υφίσταται κοινοβουλευτική στήριξη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Συγνώμη Νετανιάχου, συγχώρεση Ερντογάν για Μαβί Μαρμαρά

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε «εξ ονόματος του τουρκικού λαού» τη συγγνώμη του Ισραηλινού ομολόγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου για το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, το 2010.

"Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρωθεί η συμφωνία» για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Ερντογάν στην Άγκυρα.

Κύπρος: Eγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών

Με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα. Νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Κύπρου φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.