Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

U.S. Is Preparing for a Long Siege of Arab Unrest


WASHINGTON — After days of anti-American violence across the Muslim world, the White House is girding itself for an extended period of turmoil that will test the security of American diplomatic missions and President Obama’s ability to shape the forces of change in the Arab world. 
Although the tumult subsided Saturday, senior administration officials said they had concluded that the sometimes violent protests in Muslim countries may presage a sustained crisis with unpredictable diplomatic and political consequences. While pressing Arab leaders to tamp down the unrest, Mr. Obama and his advisers are left to consider whether to scale back diplomatic activities in the region.

Tax 'traitors' widen divisions in belt-tightening France


Dining at night, Left Bank, Paris
Parisians dining on the Left Bank. Many believe the wealthy should pay more tax but not so much as to drive them abroad. Photograph: Stuart Dee/Corbis
The narrow streets around the Rue de Grenelle in Paris, a short stroll from the Boulevard St Germain, are dotted with familiar waystations of the internationally monied. There are smart restaurants, art galleries and designer clothes shops, among them Moschino and Dolce & Gabbana.
Above and between these places are townhouses and mansion apartments with grilled gates or with smoked-glass doors guarding the entrances – foyers hushed to the kind of silence that only serious money can buy. How serious the money is can be confirmed by a scan of the property pages online – in one case, almost €2m for a two-bedroom flat with three bathrooms.

Modus Vivendi στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις


grdrw1Vasileios Stathopoulos Realpolitik

Μέσα από μία ρεαλιστική θεώρηση του διεθνούς περιβάλλοντος, η Ελλάδα είναι μια χώρα υπέρμαχος του status quo και η Τουρκία μια αναθεωρητική χώρα. Στο ελληνικό στρατηγικό δόγμα «δε διεκδικούμε τίποτα, δεν εκχωρούμε τίποτα»[1], η Τουρκία αντιπαραβάλλει αστείρευτες πηγές γεωπολιτικής ενέργειας – ακμαία δημογραφία, παραγωγική οικονομία, στρατιωτική δύναμη, ενεργειακή διπλωματία – που κινητοποιούνται στα πλαίσια ενός επεκτατικού και σαφώς καθορισμένου στρατηγικού σχεδίου (master plan).
Για τον Παναγιώτη Κονδύλη «αφότου το έθνος συνέπεσε ουσιαστικά με το κράτος, [η Ελλάδα] δεν έχει ζωτικούς ιστορικούς και πολιτικούς στόχους έξω από τα σύνορά της», την ίδια ώρα που η Τουρκία «κοιτάζει αδιάκοπα πέρα από τα σύνορά της μέσα σε ευρύτερους χώρους, προς τους οποίους την ωθούν πολύ νωπές και ενεργές ηγεμονικές μνήμες καθώς και ζωντανές ακόμα φυλετικές, γλωσσικές και ιστορικές συγγένειες»[2]Πέραν όμως των ευνοϊκών συσχετισμών ισχύος, ακόμα και οι εσωτερικές αντιφάσεις της τουρκικής κοινωνίας – ιδίως το δισεπίλυτο κουρδικό πρόβλημα και η διαμάχη μεταξύ κεμαλικών και ισλαμιστών – αποδεσμεύουν επεκτατικές ορμές στη γειτονική χώρα.

Αναλυση Σύγκρουση πολιτισμών



Αν ο Καντάφι βρισκόταν ακόμα εν ζωή, θα γελούσε πικρόχολα στην είδηση της δολοφονίας του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη. Ο Μουμπάρακ ίσως να αναφώνησε «σας είχα προειδοποιήσει», όταν θα ενημερώθηκε για τις επιθέσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο. Τα δύο περιστατικά στις δύο πόλεις που πρωτοστάτησαν στο ιστορικό δράμα της Αραβικής Aνοιξης, δεν συνεπάγονται απαραίτητα τον ερχομό ενός ισλαμικού χειμώνα. Υπογραμμίζουν, εντούτοις, τους κινδύνους που απορρέουν από τη δράση των μέχρι πρότινος περιορισμένων από τα αυταρχικά καθεστώτα φονταμενταλιστών μουσουλμάνων. Oχι τυχαία, στην έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), η οποία συντάχτηκε πριν από τα γεγονότα σε Βεγγάζη και Κάιρο, υπογραμμίζεται ότι «το κλίμα αισιοδοξίας για τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο έχει ήδη μετεξελιχθεί σε απογοήτευση για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων με τον φόβο πως οι ισλαμιστές θα εκμεταλλευτούν το κενό εξουσίας να κυριαρχεί». Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σ’ ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά την εξωτερική τους πολιτική, τα αραβικά κράτη παύουν σταδιακά να στρέφονται προς την Ουάσιγκτον για καθοδήγηση.

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν μπαίνει «πακέτο» φοροαπαλλαγών, που απολαμβάνουν ναυτιλιακές εταιρείες


stock photo : Tug boat taking out the ship from the harbor




Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν μπαίνει «πακέτο» φοροαπαλλαγών, που απολαμβάνουν ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και ο φορολογικός «παράδεισος» των σκαφών αναψυχής, με τον «μανδύα» των περίφημων ΝΕΠΑ (Ναυτιλιακές Εταιρείες Πλοίων Αναψυχής).

Ήδη, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) έχει στείλει έγγραφο- βόμβα  με ημερομηνία 17 Αυγούστου και θέτει συνολικά 35 κρίσιμα ερωτήματα, με στόχο:

«Να διερευνήσουμε την ύπαρξη τέτοιου είδους μέτρων στην Ελλάδα (σ.σ. κρατικών μέτρων προς όφελος των ναυτιλιακών εταιρειών) και στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων μέτρων να ελέγξουμε κατά πόσο τα μέτρα αυτά είναι συμβατά με την εσωτερική αγορά».

Για την αποστολή απαντήσεων τέθηκε προθεσμία 20 ημερών και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχουν σταλεί ώστε να ελεγχθούν και να διαπιστωθεί εάν θα κινηθεί νομική διαδικασία σε βάρος της χώρας μας.

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ

Το ρωσικό ναυτικό σχεδιάζει την αγορά πάνω από 100 νέων βοηθητικών πλοίων μέχρι το 2020 για να ικανοποιήσει την ανάγκη για υλικοτεχνική υποστήριξη του αυξανόμενου μαχητικού του στόλου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, στρατηγός, Dmitry Bulgakov.


« Έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά  πέντε νέων βοηθητικών πλοίων, δήλωσε ο Bulgakov στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, στη ναυτική βάση του Novorossiisk.

Η στάση της Τουρκίας δείχνει ασέβεια προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

markouli_avramopoulosΤη στάση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, με την αφορμή της Κυπριακής Προεδρίας, επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της συνάντησής του με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή. «Ήταν λάθος της Τουρκίας το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας. Η Άγκυρα έχασε μια σημαντική ευκαιρία υπονομεύοντας τελικά τη δική της ευρωπαϊκή πορεία» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας, εξάλλου, πως η στάση της Τουρκίας «είναι δηλωτική ασέβειας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», οι οποίοι αποτελούν τον «θεματοφύλακα» της ΕΕ.

Κατά την επίσκεψή της στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - «το σπίτι σου», όπως χαρακτηριστικά της είπε ο Έλληνας οικοδεσπότης - η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε θερμά την ελληνική κυβέρνηση για την ιδιαίτερη βοήθειά της στην Κυπριακή Προεδρία, δεδομένου ότι έχουν αποσπαστεί εμπειρογνώμονες και άλλοι υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας.

Το Κατάρ και η πολυεπίπεδη στρατηγική του «πεφωτισμένου» σεΐχη Αλ Θάνι



al_thani
Στο σημερινό πολυπολικό διεθνές σκηνικό, με τις ΗΠΑ να χάνουν διαρκώς έδαφος έναντι των αναδυόμενων BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής), μια ιδιαίτερη περίπτωση κράτους κάνει αισθητή την παρουσία του, κινούμενο περίτεχνα ανάμεσα σε λεπτές γεωστρατηγικές ισορροπίες και τεράστιες οικονομικές επενδύσεις. Οι τελευταίες μάλιστα στην υπηρεσία ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου διπλωματικού παιχνιδιού.
Πρόκειται για το Κατάρ που από το 1995, όταν ο σημερινός σείχης Χαμάντ Μπεν Καλίφα Αλ Θάνι, απομάκρυνε από την εξουσία, με μια «βελούδινη» ανατροπή τον μονάρχη πατέρα του, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εκσυγχρονισμού της μικροσκοπικής χώρας, η οποία ασκεί πλέον, στο διεθνές στερέωμα, έναν ρόλο αντιστρόφως ανάλογο της έκτασής της…

Πυροβολισμοί εναντίον οχημάτων της Eulex στο Κόσσοβο



Άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον οχημάτων της αστυνομίας του Κοσόβου και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) στην περιοχή του δήμου Ζούμπιν Πότοκ, στο βόρειο Κόσοβο. Από την επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά μέλος της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου και προκλήθηκαν ζημιές στα οχήματα της αστυνομίας και της Eulex.

Την επίθεση καταδίκασαν ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο Ξαβιέ ντε Μαρνιάκ και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο Σάμουελ Ζμπόγκαρ, τονίζοντας ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eulex, ομάδα μασκοφόρων εμφανίστηκε στον οδικό άξονα Ζούπατς - Ζούμπιν Πότοκ και άνοιξε πυρ εναντίων των οχημάτων της αστυνομίας του Κοσόβου και της Eulex.

As Arab world evolves, U.S. pursues uneasy alignments


The anti-American demonstrations raging in the Middle East and North Africa extend beyond the violence of the day, providing a broad diplomatic challenge to President Obama’s attempts to forge relationships with new regimes across the Arab world.


The immediate crisis involves a pair of post-revolutionary Arab countries — Egypt and Libya — that Obama has worked to ensure will be supporters of the United States as they endure difficult transitions from autocracies to self-government.

Η μετανάστευση ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης - Η περίπτωση των ΗΠΑ



Τον αντίκτυπο που είχαν -και έχουν μέχρι σήμερα- για την αμερικανική οικονομία οι μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ αναλύουν δύο επιστήμονες του London School of Economics. Τη σχετική έκθεση συνυπογράφουν ο καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας Andrés Rodríguez-Pose, και η Viola von Berlepsch.

Αναφερόμενοι αρχικά σε ιστορικά στοιχεία, οι Rodríguez-Pose και von Berlepsch σημειώνουν ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το 1860 μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότεροι από 40 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ευρώπη, με τη βόρειο Αμερική -και ειδικότερα τις ΗΠΑ- να αποτελεί τον προορισμό για τα 2/3 εξ αυτών. 

Ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων λόγω των ταραχών στο μουσουλμανικό κόσμο


Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν δυνάμεις τους για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ταραχές ταυτόχρονα σε 17 ή 18 σημεία του ισλαμικού κόσμου, ανακοίνωσε αργά χθες ο Αμερικανός υπουργός 'Αμυνας Λίον Πανέτα.


«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση διαδηλώσεων, οι οποίες θα προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις», δήλωσε ο Πανέτα στην επιθεώρηση Foreign Policy.