Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

US reassures Israel it won’t fall for Rouhani’s charms

The United States is making a behind-the-scenes effort to convince Israel it won’t fall for Iranian President Hassan Rouhani’s charm offensive and prematurely ease pressure on Tehran on the nuclear issue, Israeli and American media reported at the weekend.
US President Barack Obama gestures during a news conference with South African President Jacob Zuma, not pictured, at the Union Building on Saturday, June 29 (photo credit: AP/Evan Vucci)
US President Barack Obama gestures during a news conference with South African President Jacob Zuma, not pictured, at the Union Building on Saturday, June 29 (photo credit: AP/Evan Vucci)



Even as President Barack Obama and Iranian President Hasan Rouhani exchanged letters and Obama indicated a readiness to engage with the new president, mulling a possible meeting at the UN General Assembly in New York next week, US administration officials were staying in close contact with their counterparts in Jerusalem on less visible diplomatic channels.

Ξέσπασε και Εμφύλιος Μεταξύ των Σύρων ανταρτών

Η κλιμάκωση αυτού του ιδιόρρυθμου «εμφυλίου μέσα στον εμφύλιο» υπογραμμίζει τις αγεφύρωτες αντιθέσεις στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίες δυσκολεύουν τις προσπάθειές της να εμφανιστεί, στα μάτια της Δύσης, ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ενοπλοι του Μετώπου Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), δύο ισλαμικών οργανώσεων οι οποίες συνδέονται, κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Αλ Κάιντα, κατέλαβαν την κωμόπολη Αζάζ, αφού προηγουμένως εκπόρθησαν την Ταξιαρχία Βόρεια Θύελλα η οποία ακολουθεί περισσότερο μετριοπαθή πολιτική και ανήκει στον υποστηριζόμενο από τη Δύση Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Τουλάχιστον πέντε μέλη της Ταξιαρχίας σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ναϊρόμπι: 39 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση σε εμπορικό κέντρο - Σφοδρά πυρά το πρωί της Κυριακής

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου δύο Κενυάτες στρατιώτες τραυματίστηκαν και με τη βοήθεια συναδέλφων τους απομακρύνθηκαν από το συγκρότημα και οδηγήθηκαν σε ασθενοφόρα.

Μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ο υπνοβάτης γίγαντας: Οι βαρετές γερμανικές εκλογές αποτελούν κακή είδηση για την Ευρώπη

Η Γερμανία έχει ονομαστεί ως η πιο ισχυρή χώρα τής Ευρώπης, το «απαραίτητο έθνος» τής ΕΕ, αλλά θα ήταν δύσκολο να το πει αυτό κανείς κρίνοντας από την τρέχουσα εκλογική περίοδο. Οι κορυφαίοι πολιτικοί τής χώρας έχουν επικεντρωθεί σε τέτοια σπουδαία θέματα, όπως το αν οι αλλοδαποί θα πρέπει να χρεώνονται για το προνόμιο της οδήγησης στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους ή πώς να ρυθμίσουν τα όρια συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στα μάτια των παρατηρητών εντός και εκτός της χώρας, η εκλογική μάχη δεν είναι απλώς βαρετή - είναι επίσης βαθιά ανεύθυνη, καταπιέζοντας ηθελημένα τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας (Jürgen Habermas), ο πιο εξέχων διανοούμενος της Γερμανίας, έχει κατηγορήσει τις ελίτ για «συλλογική αποτυχία».
Η σκιά τής Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. (Hannibal Hanschke / Reuters)

Αξίζει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι για το τι είδος αποτυχίας είναι αυτό. Το ότι το γερμανικό κοινό έχει στερηθεί μια συζήτηση για την ηγεσία τής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι ιδιαίτερα τραγικό. Από κάθε άποψη, η πολιτική της να προχωράει κουτσά-στραβά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Γερμανών. Ακόμα και αν στους Γερμανούς παρουσιαστεί μια πιο ξεκάθαρη εναλλακτική έναντί της από όσο εκείνη του Πέερ Στάινμπρουκ, του υποψηφίου τού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε με την Μέρκελ. Η πραγματική αποτυχία είναι ότι, στις πρώτες ομοσπονδιακές εκλογές τής Γερμανίας μετά το ξέσπασμα της ευρωκρίσης το 2010, η μοίρα τού ευρωπαϊκού σχεδίου δεν έχει παρουσιαστεί καθόλου. Μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να έχουν ξυπνήσει για το γεγονός τής βαθιάς οικονομικής και πολιτικής αλληλεξάρτησης στην ευρωζώνη – παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να διεξάγουν εκλογές, σαν να ήταν αμιγώς εθνικές υποθέσεις.

«ΑΠΕΣΥΡΘΗ» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ «GUARDIAN» Σε αδιέξοδο ο Ασαντ. Ηξεις αφήξεις για εκεχειρία...

Αντικρουόμενες δηλώσεις από το καθεστώς Ασαντ σε ό,τι αφορά στην «εκεχειρία» την οποία είχε "προαναγγείλει" με συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» o αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, αρμόδιος για την Οικονομία Κάντρι Τζαμίλ.

Κατά τον αντιπρόεδρο, η εμφύλια σύρραξη είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, αφού καμία πλευρά δεν υπερισχύει της άλλης
Κατά τον αντιπρόεδρο, η εμφύλια σύρραξη είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, αφού καμία πλευρά δεν υπερισχύει της άλλης
Ο Τζαμίλ μίλησε για σύρραξη που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς καμία πλευρά δεν φαίνεται ικανή να κερδίσει, λέγοντας πως το καθεστώς σκοπεύει να ζητήσει εκεχειρία η οποία θα τελούσε υπό διεθνή επιτήρηση.