Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Όταν εισάγουμε χαμομήλι από την Αίγυπτο....

Οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα που μέσα σε 10 μόλις ημέρες αρχίζουν να γίνονται εμφανείς λόγω και των capital controls, φανερώνουν με το χειρότερο τρόπο το επί δεκαετίες λανθασμένο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας.  
Αποτέλεσμα εικόνας για χαμομήλι απο αιγυπτο
Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή άνθηση νέων εξαγωγικών αγροτικών δραστηριοτήτων σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, η διάρθρωση της αγροτικής παραγωγής αναδεικνύει το μέγεθος των ευκαιριών που έχασε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τα τεράστια ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς και η ευνοϊκή μεταχείριση από φορολογικής πλευράς του κλάδου δεν αξιοποιήθηκαν για μια αναδιάρθρωση της παραγωγής. 

Euro, Envisioned as Force for Unity, Becomes Weapon in Greek Crisis

As the Greek crisis escalated in recent days, Europe’s common currency crossed a line that could taint it forever.

Αποτέλεσμα εικόνας για Euro, Envisioned as Force for Unity, Becomes Weapon in Greek Crisis

A nut and herbs seller in a market in central Athens.
EIRINI VOURLOUMIS FOR THE NEW YORK TIMES

The crucial moment occurred when Greece’s debt dispute with other European countries became a fight to stay in the euro. The prospect of a country leaving the currency was once unthinkable. Europe’s goal is to form an “ever closer union” — and the euro’s creators expected the currency to play a driving role in that process.

The Troika’s secret agenda: Not saving Greece, but saving the capital of multinationals

On a daily basis Greece is being accused of a lack of willingness to reform, including tackling tax evasion and avoidance. In March, however, Greece introduced several measures to improve tax collection and to counter tax evasion and avoidance in a structural manner. But the Troika itself has asked the Greek government to repeal these same measures. In doing so it is practicing the opposite of what it is preaching.
In other words, the Troika and several European leaders are guilty of doublespeak. They are criticizing the Greek taxpaying ethic, meanwhile opposing any Greek measure aiming to restrict tax evasion by multinational enterprises and capital flight.

Ραμαζάνι στην Συρία: Πώς χρησιμοποιούν τον ιερό μήνα ο Άσαντ, το ISIS και άλλοι

Μια νεαρή Σύρια Μουσουλμάνα στην κορυφή του βουνού Qassioun, πάνω από την Δαμασκό, προσεύχεται πριν φάει το ιφτάρ της κατά το μήνα του Ραμαζανιού, 22 Αυγούστου 2010. KHALED AL-HARIRI / REUTERS

Το Ραμαζάνι υποτίθεται ότι είναι μια εποχή ειρήνης. Στην Συρία, αυτό εκλαμβάνεται σχεδόν ως απάνθρωπο αστείο. Υπάρχουν κάποιες ομάδες, όπως η Jabhat al-Nusra, που έχουν χρησιμοποιήσει τον ιερό μήνα ως μια ευκαιρία για να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά μέσω των τελετουργιών. Άλλοι, δηλαδή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ ανησυχούν λιγότερο για την τήρηση του θρησκευτικού τυπικού από όσο να ανατινάξουν ο ένας τον άλλον. Τέλος, το Ισλαμικό Κράτος που βασίζεται στο Ιράκ και την Συρία (το αποκαλούμενο και ISIS) έχει χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να διευρύνει τον έλεγχό του πάνω στον άμαχο πληθυσμό και να υποδαυλίσει την παγκόσμια τζιχάντ. Με άλλα λόγια, το Ραμαζάνι στην Συρία μοιάζει πολύ με τους υπόλοιπους μήνες εκεί -αλλά χειρότερα. Είναι ένας ακόμη μακρύτερος μήνας, πιο αιματηρός και πιο απελπιστικός.

Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός και η αλήθεια

Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της ΓερμανίαςΟ οικονομικός ιμπεριαλισμός της Γερμανίας είναι εξίσου ωμός και επεκτατικός με τον στρατιωτικό ιμπεριαλισμό των αποικιοκρατικών χωρών | bundesbank.de
Η σχέση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με την αλήθεια είναι ανύπαρκτη. Γι αυτές αλήθεια είναι ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους κι ας είναι σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα, κι ας σκοντάφτει στη λογική, κι ας χλευάζει διεθνώς αναγνωρισμένες συνθήκες και συμφωνίες που έχουν και οι ίδιες υπογράψει. Πλήθος τα παραδείγματα από την ιστορία. Ας αρκεστούμε σε δύο πρόσφατα που αφορούν τη σύγχρονη Γερμανία, ο οικονομικός ιμπεριαλισμός της οποίας είναι εξίσου ωμός και επεκτατικός με τον στρατιωτικό ιμπεριαλισμό των αποικιοκρατικών χωρών την εποχή της ακμής τους. Απλώς εκδηλώνεται με άλλα μέσα.