Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Hurriyet: "Έλληνας συνελήφθη ως υποκινητής των διαδηλώσεων στην Τουρκία"

Ένας Ελληνας είναι μεταξύ των έντεκα ξένων υπηκοόων που ανακρίνονται αυτή την ώρα από τις τουρκικές αρχές για το ρόλο τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία. 

Never Mind Inequality: Silicon Valley Enriches All of Our Lives


130529-silicon-valley-tease
Silicon Valley (Bob Sacha/Corbis)

In the near future, most Americans will have their own private robotic chauffeur. Self-driving cars will save roughly 32,000 lives lost every year to auto fatalities, reduce dependence on foreign oil, and free up valuable leisure time otherwise spent cursing in stalled traffic. Like steamboat captains and horse-drawn carriage drivers, innovation will wipe out cabbies, and concentrate income in a smaller workforce of higher-skilled workers.

Where the global 1 percent are

working paper by World Bank economist and global inequality expert Branko Milanovic (viaSalon) describes the composition of the world's one percenters:
Who are the people in the global top 1%? Despite its name, it is a less "exclusive" club than the US top 1 percent: the global top 1% consists of more than 60 million people, the US top 1% of only 3 million. Thus, among the global top percent, we find the richest 12 percent of Americans (more than 30 million people) and between 3 and 6 percent of the richest Britons, Japanese, Germans, and French. It is a "club" still overwhelmingly composed of the "old rich" world of western Europe, northern America and Japan. The richest 1% of the embattled Euro countries of Italy, Spain, Portugal and Greece are all part of the global top 1 percentile. However, the richest 1% of Brazilians, Russians and South Africans belong there, too.

IMF 'to admit mistakes' in handling Greek debt crisis and bailout

Communist-affiliated trade union PAME marches against labour reforms in Athens 23 May 2013
Protesters from communist-affiliated trade union PAME march during a rally against labour reforms in Athens 23 May 2013. The IMF is to admit mistakes in handling the Greek bailout. Photograph: John Kolesidis/REUTERS
The International Monetary Fund is to admit that it has made serious mistakes in the handling of the sovereign debt crisis in Greece, according to internal reports due to be published later on Wednesday.

Τι γύρευε η Deutsche Bank στο Μαξίμου;

 Τι γύρευε η Deutsche Bank στο Μαξίμου;
Την πόρτα του Μαξίμου πέρασε τις τελευταίες ημέρες το επιτελείο της Deutsche Bank και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Anshu Jain, αντικαταστάτης του Josef Ackermann, είχε εκτενή συνομιλία με τον πρωθυπουργό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας. Εξέφρασε το άμεσο ενδιαφέρον του για την επένδυση της θυγατρικής Deutsche Aiolia στην Πελοπόννησο, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει “κολλήσει”. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Οι Αγωγοί της Τουρκικής Ειρήνης

του Μάριου Ευρυβιάδη*

Η καταναγκαστική διπλωματία που η Τουρκία εξασκεί συνεχώς κατά της Κύπρου είναι πολυεπίπεδη και εκφράζεται με διάφορους τρόπους,  μέσω του τύπου και σε διάφορα φόρα από εκπροσώπους και ενεργούμενους του ισλαμο-κεμαλικού πλέον καθεστώτος της Άγκυρας.  Στην ουσία η διπλωματία αυτή στοχεύει και απευθύνεται σε δύο κέντρα αποφάσεων, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Θεωρητικά θα έπρεπε να προσθέσουμε και δύο ακόμη τέτοια κέντρα, το Λονδίνο και τα Ηνωμένα Έθνη. Για το Λονδίνο δεν χρειάζονται σχόλια. Ως προς τον ΟΗΕ, τη Γραμματεία του δηλαδή, αυτή έχει πλέον καταντήσει ανδράποδο που  λογοδοτεί και ελέγχεται από το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα. Η δε παρουσία του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στη Κύπρο, αποτελεί προσωποποίηση και ζωντανή μαρτυρία για την κατάντια της Γραμματείας του ΟΗΕ αλλά, δυστυχώς, και της κυπριακή πλευρά  που τον ανέχεται.

Κρίση στα Κατεχόμενα


Η πολιτική κρίση που σοβούσε εδώ και καιρό στα Κατεχόμενα, οδήγησε τελικά στην πτώση της «κυβέρνησης».
Η πρόταση μομφής κατά της «κυβέρνησης» του Ιρσέν Κιουτσούκ υπερψηφίστηκε από τη «βουλή» και τα Κατεχόμενα οδηγούνται σε πρόωρες «εκλογές», που θα διεξαχθούν στις 28 Ιουλίου.

Μεσούτ Μπαρζανί: Μετά την λύση του Κουρδικού, η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν!!!

kurdistan haritasi 4 parcaΟ Μεσούτ Μπαρζανί, πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, στο Ιράκ, αναφερόμενος στη συγκέντρωση των ανταρτών που αποχωρούν από τις βάσεις τους στην Τουρκία, στο όρος Κανδήλι, που ανήκει στην επικράτεια του ομόσπονδου κράτους, δήλωσε ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα για την κυβέρνησή του.
Ο Μπαρζανί, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι περιμένει την “ειρήνευση στην Τουρκία, για να ακολουθήσει η επιστροφή των ανταρτών στα σπίτια τους”.

Το ΥΠΟΙΚ Ξεκινά Προκαταρκτικές Διαπραγματεύσεις για τον ΤΑP

Το υπουργείο Οικονομικών άρχισε, προχθές Τρίτη, τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για το θέμα του αγωγού TAP που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου (Southern Energy Corridor).

Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα που άρχισαν την Τρίτη, πραγματοποιούνται με εκπροσώπους των Αζέρων, της BP και με επενδυτές από την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.

Προς συμφωνία για την Κεσόνγκ Β. και Ν. Κορέα

Διατεθειμένες φαίνονται η Βόρεια και η Νότια Κορέα να αρχίσουν συνομιλίες για την κοινή βιομηχανική ζώνη της Κεσόνγκ, η οποία έκλεισε τον Απρίλιο, όταν κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Στα όρια της βιομηχανικής ζώνης Κεσόνγκ. Φωτογραφία: REUTERS/Park Se-Yon/News1Στα όρια της βιομηχανικής ζώνης Κεσόνγκ. Φωτογραφία: REUTERS/Park Se-Yon/News1
Η Νότια Κορέα αποδέχθηκε την πρόταση της Βόρειας Κορέας για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για θέματα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενοποίησης αναφέρεται πως η νοτιοκορεατική κυβέρνηση "αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα". Διευκρινίζεται ότι ο τόπος και ο χρόνος των συνομιλιών θα ανακοινωθούν αργότερα.

[ANAΛΥΣΗ] Διαζύγιο συμφερόντων ΗΠΑ-Τουρκίας

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών Κέρι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν παρεμβαίνει χωρίς προσχήματα υπέρ των διαδηλωτών στην Τουρκία, σε μια ασυνήθιστη στα διπλωματικά χρονικά δημόσια μομφή σε κυβέρνηση που είναι εταίρος των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.


Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι διαδηλωτές, που χθες επανέλαβαν τα αιτήματά τους για απομάκρυνση των αρχηγών της αστυνομίας και των κυβερνητών των μεγάλων πόλεων
Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι διαδηλωτές, που χθες επανέλαβαν τα αιτήματά τους για απομάκρυνση των αρχηγών της αστυνομίας και των κυβερνητών των μεγάλων πόλεων
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον δεν ερμηνεύθηκε σε όλο της το βάθος: Αποτυπώθηκε ως απόρριψη του αιτήματος της τουρκικής πλευράς για στρατιωτική παρέμβαση κατά του Ασαντ, ενώ οι δηλώσεις Κέρι και Μπάιντεν τη φωτίζουν ως μετωπική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Αγκυρας όχι μόνον για τη Συρία αλλά για την Ευρύτερη Μέση Ανατολή συνολικά.

Ρουκέτες από τη Συρία έπληξαν το Μπααλμπέκ

Τουλάχιστον πέντε ρουκέτες που ερρίφθησαν από την Συρία έπεσαν χθες στο Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο, το οποίο είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της λιβανικής ασφάλειας.
Ρουκέτες από τη Συρία έπληξαν τον Λίβανο
Τρεις ρουκέτες έπεσαν στο κέντρο του Μπααλμπέκ και άλλες δύο κοντά σε αρχαιολογικό χώρο της πόλης, ο οποίος προσελκύει πολλούς επισκέπτες, διευκρίνισε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.