Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2013 Ανάκαμψη από τον τουρισμό

Εφικτός ο στόχος για 17 εκατ. αφίξεων το 2013, υπογράμισε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. Όπως επισήμανε ο ρυθμός των προκρατήσεων από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, δεν επηρεάστηκε από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα.
Ανάκαμψη από τον τουρισμό
«Για φέτος, στόχος είναι η αύξηση των αφίξεων κατά 1 εκατ. τουρίστες και των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ»,, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης.
«Από Βρετανία και Γερμανία οι προκρατήσεις είναι αυξημένες σε διψήφιο ποσοστό, ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν και προκρατήσεις από τη Ρωσία. Τα μηνύματα είναι θετικά και από τις αγορές Τουρκίας, Ισραήλ και Βαλκανίων», σημείωσε.

Central bank survey shows continuing weak demand for credit; but bank finances steadier

The European Central Bank says demand from businesses for bank loans remains weak.
The ECB’s lending survey, released Wednesday, showed a “pronounced net decline” in business loan demand in the fourth quarter. The main reason: Companies are not seeing a need to finance new fixed investment such as buildings and machinery, a key component of any recovery.

Η Ρωσία κατήργησε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την επιβολή του νόμου

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως τερματίζει μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον για συνεργασία στην επιβολή του νόμου και τον έλεγχο των ναρκωτικών, σε μια ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των πρώην αντιπάλων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου από πέρυσι που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστρεψε στο Κρεμλίνο.
Η απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ιστότοπο της κυβέρνησης, αναφέρει πως η συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2002, «δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της».

Στον Λιγνίτη Στρέφεται η Τουρκία για την Ηλεκτροπαραγωγή

Η Τουρκία στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τον λιγνίτη αντί για το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, οι αιτήσεις για κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν μειωθεί, ενώ αντιθέτως έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για λιγνιτικές. Σε αυτό συμβάλει και το άνοιγμα των ορυχείων λιγνίτη σε ιδιώτες από την πλευρά της κυβέρνησης, που διευρύνει τα περιθώρια κέρδους.

Hellastat: Η Κρίση και τα Μέτρα του Μνημονίου Επέφεραν Μεγάλη Πτώση της Εγχώριας Ναυπηγικής Δραστηριότητας

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια η εγχώρια ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, όπως δείχνει πρόσφατη σχετική μελέτη της Hellastat. Η μελέτη αποδίδει την πτώση της δραστηριότητας των ναυπηγείων στην οικονομική κρίση και στα μέτρα που ελήφθησαν στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσιονομικής Εξυγίανσης (Μνημόνιο), τα οποία δεν επιτρέπουν τη διάθεση πιστώσεων για νέα ναυπηγικά και εξοπλιστικά προγράμματα.
Ειδικότερα, η μελέτη της Hellastat Α.Ε. για τον κλάδο των ναυπηγείων τονίζει ότι τα έργα σταδιακά μειώνονται ενώ η ανάθεση γίνεται με σημαντικές καθυστερήσεις, με συνέπεια, πλέον, οι εργασίες των ελληνικών ναυπηγείων να περιορίζονται κυρίως σε επισκευαστικά και εξοπλιστικά έργα για το Πολεμικό Ναυτικό, δραστηριότητα η οποία δεικνύει επίσης φθίνουσα πορεία.

Μπορεί η Άγκυρα να κλείσει την πόρτα στις Βρυξέλλες;

Η πιο πρόσφατη ρητορική βόμβα που έριξε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Tayyip Erdogan, ένας ηγέτης που είναι γνωστό ότι δε μασάει τα λόγια του, είναι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) αντί να συνεχίσει τις μακροχρόνιες προσπάθειές της για να ενταχθεί στην ΕΕ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Kanal 24, ο Erdogan μοιράστηκε με ένα στοργικό χαμόγελο τα λόγια του προς τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin: «Πηγαίνετε μας στους Πέντε της Σαγκάης, κάντε το κι εμείς θα πούμε αντίο στην ΕΕ, θα την εγκαταλείψουμε ολοκληρωτικά. Προς τι όλη αυτή καθυστέρηση;» 
Είναι εύκολο να πάρει κανείς τα παραπάνω ως μια απλή απόπειρα εκβιασμού. Έτσι κι αλλιώς, αυτού του είδους οι αθυρόστομες δηλώσεις είναι συγχρονισμένες με την πολιτική διάθεση της Τουρκίας αυτή τη στιγμή. Η εναλλαγή της ποταπής ΕΕ με ένα τέτοιο φόρουμ θα τοποθετήσει την Τουρκία δίπλα στις ανερχόμενες δυνάμεις της Κεντρικής Ασίας, καθώς και σε ένα κομβικό σημείο αυξανόμενης σημασίας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή. Θα ήταν πολύ πιο καθησυχαστικό να βρίσκεται στην ίδια λέσχη με την Κίνα, ή ακόμη και με τη Ρωσία (ομολογουμένως σε μια μετα-BRIC περίοδο). Η Κίνα θα έδινε κάλλιστα το πράσινο φώς για την ένταξη της Τουρκίας στην SCO. Και οι ενεργειακά πλούσιες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι οποίες αποτελούσαν πρωταρχικό στόχο για την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θα σήμαινε την εγκατάλειψη των παλιών ημερών της υποταγής στον κάθετο και κακοκρυμμένο ρατσισμό της Ευρώπης για ένα μέλλον με πολλές δυνάμεις και πολλή επιρροή σε διάφορες γειτονικές περιοχές. 

Η Αίγυπτος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση

Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που δεν λέει να κοπάσει βρίσκεται η Αίγυπτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατού και υπουργό Άμυνας της χώρας Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος χθες ξύπνησε φόβους για παρεμβάσεις του στρατού στην πολιτική με τις δηλώσεις του, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τις 6 μέρες διαδηλώσεων έφτανε τους 52.
Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες στην περιοχή της πλατείας Ταχρίρ
Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες στην περιοχή της πλατείας Ταχρίρ
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι ακύρωσε την τριήμερη επίσκεψή του σε Γαλλία και Γερμανία, ανακοινώνοντας ότι εξαιτίας της κατάστασης στην Αίγυπτο θα περιοριστεί απλώς σε μία συνάντηση-αστραπή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Τα φαντάσματα των Σκοπιανών

ΟΥΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

«Οι Έλληνες χρηματοδοτούν ιδιωτικά φροντιστήρια του Μοναστηρίου(Bitola) της FYROM και όχι μόνο με αποκλειστικό σκοπό την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και όλα αυτά με κονδύλια υπόπτου προέλευσης από Μ.Κ.Ο που οι ελληνικές αρχές ουδέποτε αποκαλύπτουν».
«Οι Έλληνες προσφέρουν δωρεάν διακοπές σε κατοίκους από διάφορες περιοχές της FYROM,  αλλά και τους παρέχουν διάφορες διευκολύνσεις όπως πρόσβαση σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, υποτροφίες κ.α.».

Το Μερκαντιλιστικό Μοντέλο Ανάπτυξης της Κίνας Διαταράσσει την Παγκόσμια Τάξη


Η ανάπτυξη της Κίνας διαταράσσει την παγκόσμια τάξη. Δεν είναι μόνο το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας, η οποία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει την αντίστοιχη της Ευρωζώνης γύρω στο 2017, σύμφωνα με την Axa Investment Management. Ούτε είναι η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας. Είναι περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα κατάφερε να κάνει τρεις αποδεκτές ιδέες περί ανάπτυξης να φαντάζουν λανθασμένες. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι προσωρινές ή καταστροφικές.
Οπως τονίζει ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Ντάνι Ρόντρικ, η Κίνα αποκατέστησε ορισμένες από τις βασικές αρχές του μερκαντιλισμού, της σχολής της οικονομίας σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν το εμπόριο, να υποστηρίζουν την εγχώρια βιομηχανία και να επιτυγχάνουν εμπορικά πλεονάσματα. Η Κίνα ευημερεί ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τη μερκαντιλιστική συνταγή και, μεταξύ άλλων, έχει συσσωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους περίπου 3 τρισ. δολαρίων. 

Social impact bond: philanthropy is trying to tap new pools of funding to produce measurable social results

THE seven teenagers sit with their feet tucked under tan desks in a classroom in New York City’s Rikers Island jail, taking turns answering “icebreaker” questions they’ve fished from an envelope.

The philanthropist Ronald Cordes with a microfinance borrower in Uganda.
“What’s your favorite thing to do with your time?” asks one young man, the rowdiest of the group. He answers himself: “Reading.”
“Really?” says Joyce Gendler, their peppy 22-year-old instructor, with just a hint of incredulity. “Good.” A few minutes later, she begins to engage them in the day’s activity, making sympathy cards for people who are sick.
The adolescents are part of a new program aimed at building personal responsibility and life skills, with the goal that fewer of them will re-offend. 

Natural gas as the game-changer: implications for, and actions from, Turkey(3)


18-09-11_406888_1
No matter what the political or economic problems are, Turkey should continue maintaining its credibility as a country over which energy flows will not be disrupted due to political disputes. Any misuse of Turkey’s energy transit and hub role could diminish its value. Overplaying Ankara’s hand could, moreover, backfire and cast doubt on Turkey’s reliability from a business perspective.
The big risk to power investment is that Turkish consumers could revolt and not pay for all of the decarbonization costs or that the costs could make Turkey uncompetitive. The establishment of a $50 billion “Turkey Energy Investment Fund” should be considered, with political support from the government

Το τουρκικό προξενείο και τα ελληνικά μεγάλα λάθη


Σάββας Καλεντερίδης

Εχουμε αναφερθεί από την παρούσα στήλη στα ζητήματα που προκύπτουν από την παράνομη και αποσταθεροποιητική δράση του γενικού προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, που συντονίζεται από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, αλλά και απευθείας από το ΤΥΠΕΞ, την τουρκική κυβέρνηση, την τουρκική προεδρεία της δημοκρατίας και το τουρκικό γενικό επιτελείο, αφού αποτελεί μείζονα εθνικό στόχο για την Τουρκία η μετατροπή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, και εσχάτως στη Ρόδο και την Κω, σε στρατηγικό όπλο πίεσης και αποσταθεροποίησης της Ελλάδας όποτε αυτό χρειαστεί!

Συμπαιγμόνων αντιμαχία



yannaras
 Χ. Γιανναράς
Kάθε συνεδρία του Kοινοβουλίου παρέχει (υποθέτουμε οι εκτός) άφθονο υλικό για τη μελέτη και αξιολόγηση της ποιότητας των ανθρώπων που διαχειρίζονται τη ζωή μας, τις τύχες μας. Yπάρχουν όμως κατά καιρούς και κάποιες συνεδρίες ξεχωριστά αποκαλυπτικές: Για λίγες ώρες ή για λίγα λεπτά όλα φανερώνονται γυμνά και τετραχηλισμένα – αποβάλλονται τα προσωπεία, ακυρώνονται οι συμβατικές συμπεριφορές, μειώνονται στο ελάχιστο οι λογικές αντιστάσεις του ναρκισσιστικού εγώ. Ξεγυμνώνεται τότε ανεπίγνωστα ο πραγματικός ανθρώπινος χαρακτήρας και ψυχισμός, το πραγματικό επίπεδο καλλιέργειας, ωριμότητας, ευφυΐας. Kαταρρέουν οι προσχηματικές άμυνες και προβάλλει απροκάλυπτα η ειλικρίνεια ή ο καιροσκοπισμός, η ανιδιοτέλεια και η μεγαθυμία ή η εγωπάθεια και εξουσιολαγνεία.

Ακύρωση της ρύθμισης για τους ιμάμηδες ζήτησε ο Ερντογάν από τον Σαμαρά

Συνάντηση στην Ντόχα

Από την συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν.
Από την συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν.
Ντόχα: Σαραντάλεπτη -αν και άτυπη- συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν είχε στην Ντόχα, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κατά την συνάντηση ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιεροδιδάσκαλους της Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί.

Ετσι είδαν οι Αμερικανοί την επίσκεψη Τσίπρα

ΘΟΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ

Με έντονο σκεπτικισμό για τα επόμενα βήματά του και ελάχιστα διαυγέστερη εικόνα για την πραγματική του ατζέντα στο μέτωπο της οικονομίας άφησε το ακροατήριό του στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας.
Ετσι είδαν οι Αμερικανοί την επίσκεψη Τσίπρα
Η υπογραφόμενη από τον διευθυντή του Ινστιτούτου William Anthoilis «αποτίμηση» της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ έχει ως εξής:

Greece: How Long Until Junta?

junta
It is often said that to get a glimpse of our future we should study the lessons of the past. Or we can observe the fate of those marching a few steps ahead of us down a road we seem determined to travel. Take Greece. 

Long hailed as the birthplace of democracy, it is now a poster child for excessive government spending, bloated public sector unions, unfunded entitlements, and stultifying regulations. What happens when the politicians frantically trying to stave off economic collapse finally run out of other people’s money?