Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Προς οριστική ρήξη οι σχέσεις Μόσχας - Λευκωσίας;

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας τόνισε εμμέσως πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ρισκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία, για να συμμετέχει στην άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Picture 0 for Προς οριστική ρήξη οι σχέσεις Μόσχας - Λευκωσίας;
Η Κύπρος φαίνεται πλέον να αποτελεί ένα γεωπολιτικά καμμένο χαρτί για τηνΜόσχα. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται, σύμφωνα με το newsit Κύπρου, από τις τελευταίες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Hurriyet, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατέστησε σαφές πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ρισκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία, προκειμένου να συμμετέχει στο εταιρικό κονσόρτσιουμ άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αβραμόπουλος: Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έκλεισε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο

«Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έκλεισε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Καμία κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις. Ό,τι μας αρνήθηκαν, το διεκδικούμε. Η εκκρεμότητα των πολεμικών αποζημιώσεων υφίσταται», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικής επερώτησης 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αβραμόπουλος: Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έκλεισε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ζήτημα είναι σύνθετο. Υπάρχει όμως και η άλλη ιδιαίτερη διάστασή του, η ιστορική», είπε ο υπουργός Εξωτερικών που δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «είναι αλήθεια ότι το ζήτημα θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί νωρίτερα, αλλά καμία φορά η Ιστορία δεν κρίνει με τον χρόνο αλλά με τις πράξεις».

H Moody's υποβαθμίζει δυο γερμανικές τράπεζες

Συγκεκριμένα, υποβάθμισε την αξιολόγηση της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Commerzbank σε Baa1 από A3-, και της Hypothekenbank Frankfurt σε Baa3/P-3 από Baa2/P-2 αρνητικό, με σταθερή προοπτική (outlook).
Σημειώνεται ότι η Moody's διατηρεί την αξιολόγηση "Aaa" για την Γερμανία, αν και με αρνητική προοπτική. 

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ έχει... γράμμα

Η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ) γίνεται, ίσως, μία δύσκολη υπόθεση, καθώς συμπίπτει χρονικά με την υποχρέωση του δημοσίου να πραγματοποιεί διεθνείς ανοιχτούς διαγωνισμούς για την αποστολή του ταχυδρομείου του.
Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ έχει... γράμμα
Τα ΕΛΤΑ κινδυνεύουν πλέον με απώλεια του μεριδίου αγοράς τους από ιδιωτικές επιχειρήσεις [Πηγή: ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ/EUROKINISSI]

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να εισέλθουν στην αγορά και νέοι «παίκτες» που θα διεκδικήσουν μερίδιο από το παραδοσιακό μονοπώλιο των ΕΛΤΑ στην επιστολική αλληλογραφία.

China’s navy says it plans for more aircraft carriers

A top navy commander says China plans to operate more aircraft carriers in the future that will be even larger and carry more aircraft than the initial one launched last year.
China to build second, larger carrier for fighter jets: report
The comments from deputy navy chief Song Xue reported Wednesday by the official Xinhua News Agency marked the clearest indication yet that China plans to expand its carrier program. Song didn’t give a specific number, saying only, “We won’t have just one.”

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ Θέλουν 100 εκατ. για την ΕΥΑΘ

Σε αναβρασμό είναι αυτές τις μέρες τα μέλη της «Κίνησης 136» κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Η «Κίνηση 136» είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.
Στις 29 Απριλίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό εξαγοράς της ΕΥΑΘ που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Οσοι ενδιαφερόμενοι προεπιλεγούν θα ενημερωθούν από την ΕΥΑΘ για την κατάσταση της εταιρείας και την αξία της μετοχής της και θα κληθούν να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Τι σημαίνει ο γερμανο-πολωνικός "εναγκαλισμός";

 Αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ερωτήματα της Ενωμένης Ευρώπης: πότε πρόκειται η Πολωνία να υιοθετήσει το ευρώ; Σε αυτό, η απάντηση του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk, όπως τη διατύπωσε για άλλη μία φορά σε εκδήλωση της Deutsche Bank τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ήταν: “το συντομότερο δυνατό”.

Η παρακαθήμενη Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη – καθώς ο όλο και μεγαλύτερος πολιτικός και οικονομικός συντονισμός με την Πολωνία αποτελεί το κλειδί για τη νέα “ανατολική πολιτική” του Βερολίνου, που προορίζεται να αλλάξει τις ευρωπαϊκές ισορροπίες, μειώνοντας περαιτέρω το ειδικό βάρος της Γαλλίας και του Μεσογειακού Νότου και βάζοντας τα θεμέλια μιας περισσότερο ανταγωνιστικής σχέσης με τη Μόσχα. 

Τουρκία: Επίσκεψη του Ιάπωνα Πρωθυπουργού τον Μάιο για την Κατασκευή Πυρηνικού Σταθμού

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε θα επισκεφθεί την Τουρκία στις αρχές του Μαΐου, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, με αντικείμενο την συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με τον ιαπωνικό όμιλο Mitsubishi Heavy Industries και τον γαλλικό Areva για την ανάθεση της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο ιάπωνας πρωυθυπουργός θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα έχουν συνομιλίες για τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Bloomberg: Οι Ελληνες εφοπλιστές αγοράζουν νέα πλοία

Σε νέες αγορές πλοίων προχωρούν οι Έλληνες εφοπλιστές μπροστά στο ενδεχόμενο φορολόγησης καταθέσεων αλλά και λόγω πτώσης της αξίας των πλοίων.
Bloomberg: Οι Ελληνες εφοπλιστές αγοράζουν νέα πλοία
Σύμφωνα με ανταπόκριση από το Λονδίνο, που προβάλλει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, Έλληνες εφοπλιστές προβαίνουν ολοένα περισσότερο στην αύξηση του στόλου τους για να επωφεληθούν από την πτώση στις τιμές των πλοίων, αλλά και για να αποφύγουν ενδεχόμενη φορολόγηση των καταθέσεων, ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε στην Κύπρο.