Τρίτη 9 Απριλίου 2013

SIS II ΕΕ: Σε λειτουργία το σύστημα Σένγκεν δεύτερης γενιάς

Την έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II) ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του νέου συστήματος είναι, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «να ενισχύσει την ασφάλεια και να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν».
ΕΕ: Σε λειτουργία το σύστημα Σένγκεν δεύτερης γενιάς
Στην ανακοίνωση της Επιτροπή επισημαίνεται πως το SIS II επιτρέπει την εύκολη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών ελέγχων στα σύνορα, των τελωνειακών και των αστυνομικών Αρχών «όσον αφορά πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται σε σοβαρό έγκλημα».

Οι Κινέζοι απειλούν την ελληνική πρωτιά στον εφοπλισμό

Σύγκρουση με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές επιφυλάσσει το μέλλον για τους Έλληνες εφοπλιστές, καθώς το Πεκίνο εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα μερίδιά του στην ποντοπόρο ναυτιλία από 15% σήμερα στα επίπεδα του 19%-24% το 2030. 
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της εκτενούς μελέτης για τις παγκόσμιες τάσεις στις μεταφορές του ναυτιλιακού συμβουλευτικού οίκου Lloyd’s Register, του πανεπιστημίου Strathclyde University και του οίκου αξιολόγησης αμυντικών κινδύνων Qineti Q, «Global Marine Trends 2030» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Νέα πρόταση Νίμιτς για ονομασία – Πιέσεις από Ε.Ε. (upd)

Νέα πρόταση επέδωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη σημερινή κοινή συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι «είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά». Χθες, είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και πΓΔΜ.