Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Πρόκληση για τον έλεγχο των όπλων ο κυβερνοχώρος

Όταν οι αποκαλύψεις για το Stuxnet, έναν ιό υπολογιστών που σχεδιάστηκε ειδικά για να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, βγήκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον Ιούνιο του 2010, το θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο εκτινάχθηκε στην κορυφή της ατζέντας εθνικής ασφάλειας πολλών χωρών. Αρκετές χώρες ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τις επιθετικές ικανότητές τους στον κυβερνοχώρο, δημιουργώντας νέα συζήτηση για την εξέλιξη, τη χρήση και τον έλεγχο των κυβερνό-όπλων και την εποπτεία των τεχνολογιών στον κυβερνοχώρο. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών για την παραγωγή όπλων και των έλεγχο αυτών; Πόσο ρεαλιστικό είναι να προσπαθήσει κανείς να τα ελέγχει μέσω  των παραδοσιακών μηχανισμών ελέγχου όπλων;
Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τους παραγωγούς όπλων

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτέλεσαν καλά νέα για τους παραγωγούς παραδοσιακών όπλων και τις εταιρείες στρατιωτικών υπηρεσιών. Οι BAE Systems, EADS, Finmeccanica, General Dynamics, Raytheon και Thales, έχουν όλες επεκταθεί στην αγορά του κυβερνοχώρου τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να επωφεληθούν από τη ραγδαία ανάπτυξη σε μια στιγμή όπου τα κράτη προχωρούν ή απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών σε κάποιες βασικές αγορές όπλων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα αγοράς από τη Visiongain, όλες οι εταιρείες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ήταν στις κορυφαίες 20 εταιρείες στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως, μαζί με παραδοσιακές εταιρείες παροχής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως οι Symantec, Intel Corporation και ΙΒΜ.

China Growth Limited by Struggling Small Manufacturers: Economy

China Growth Limited by Struggling Small Manufacturers
Chinese manufacturing indexes showed small businesses struggling, sapping momentum in the economy and underscoring the need for the government to shift support away from larger, state-backed companies.

Γιατί η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στην Ελλάδα έχει πολιτική και οικονομική σημασία

Γιατί η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στην Ελλάδα έχει πολιτική και οικονομική σημασία


Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουνίου και συνοδεύεται και από επιχειρηματίες
Είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θα βρεθεί στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη αυτή τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Μέτρα από την ΕΚΤ ζητά το ΔΝΤ

ShafiK-IMF01
Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ Νέματ Σαφίκ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λάβει μέτρα για να εναρμονιστούν τα κόστη δανεισμού των επιχειρήσεων σε όλη την ευρωζώνη και να αρχίσουν να ρέουν εκ νέου πιστώσεις στις επιχειρήσεις.
“Θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα από την ΕΚΤ, διότι είναι σαφές ότι το πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού (στην ευρωζώνη) δεν έχει επιλυθεί ακόμη”, δήλωσε η Νέματ Σαφίκ σε μια ετήσια εκδήλωση για οικονομολόγους και διαμορφωτές πολιτικής στην πόλη Τρέντο της βόρειας Ιταλίας.

Υπέκυψαν Άγκελα Μέρκελ και Γερμανοί στους Βρετανούς;

Συναρπαστικές είναι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πόκερ που παίζεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις πρωτεύουσες, αναφορικά με το αν και κατά πόσον θα προκριθεί η «περισσότερη Ευρώπη», η μετεξέλιξη δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ομοσπονδιακό κράτος, ή θα «επαναπατριστούν» αρμοδιότητες σε κράτη-μέλη…

Μην παραμυθιάζεστε (με τις διαδηλώσεις στην Τουρκία)…


Κάποιοι έχουν αναγάγει τη διαχείριση της λαϊκής οργής σε επιστήμη. Η εμπειρία τους από ανάλογες περιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι τεράστια. 

Η συνταγή είναι απλή: Απαιτείται να υπάρχει όντως υποβόσκουσα λαϊκή αντίδραση για διάφορα θέματα, η κυβέρνηση της συγκεκριμένης χώρας να έχει πιστέψει ότι κανένας και τίποτα δε μπορεί να την απειλήσει, να υπάρχει αντίδραση εκ μέρους της σε βασικά ζητήματα που θέλει να προωθήσει ο παγκόσμιος ηγεμόνας και να υπάρχουν επίσης στο εσωτερικό ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που δέχθηκαν πλήγματα υπό την παρούσα κατάσταση (και βεβαίως κηδεμονεύουν επίδοξους διαχειριστές της εξουσίας).

   Ο Ερντογάν άλλαξε πολλά στην Τουρκία.

Geopolitical Journey: The Search for Belonging and Ballistic Missile Defense in Romania

During the Cold War, Romania confused all of us. Long after brutality in other communist countries declined, Romania remained a state that employed levels of violence best compared to North Korea today. Nicolae Ceausescu, referred to by admirers as the Genius of the Carpathians, ruled Romania with a ruthless irrationality. Government policies left the country cold and dark, and everyday items readily available just a few kilometers south in Bulgaria were rarities in Romania. At the same time -- and this was the paradox -- Romania was hostile and uncooperative with the Soviets. Bucharest refused to submit to Moscow, and this did not compute for many of us. Resistance to Soviet power, in our minds, meant liberalization, like what we saw in Hungary and Czechoslovakia. But not in Romania; Romania played a different game.
Romania is an inward-looking country that longs to be better integrated into the international system -- a difficult posture to maintain. Each time I return to Romania, I watch this struggle unfold. If Bucharest was an exception in the Soviet bloc, it is now finding it much harder than countries such as Poland to adapt to Europe. For Romania, becoming normal means becoming part of Europe, and that means joining the European Union and NATO. The idea of not being fully accepted in Brussels creates real angst in Bucharest. When I point out the obvious difficulties affecting both institutions and suggest that membership may not be the best solution for Romania, I am firmly rebuffed. They remember something I sometimes forget: After the insanity of Ceausescu, they need to be European. No matter how flawed Europe is today, the thought of being isolated as they once were is unbearable.

Social media and opposition to blame for protests, says Turkish PM

Turkey protest update: Turkey protest update
Thousands of protesters have controlled Istanbul's main square once more after two days of violent clashes with rampaging riot police, asTurkey's prime minister vowed to press on with the controversial redevelopment that provoked the clashes.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ ECONOMIST O «Σουλτάνος» τους ένωσε όλους εναντίον του

Πίσω από την «Επανάσταση των Δέντρων» κρύβεται μια εδώ και καιρό διογκούμενη δυσαρέσκεια απέναντι στον άνθρωπο που έβαλε την Τουρκία στην Ευρώπη αλλά σιγά σιγά αρχίζει να τη βγάζει από το παράθυρο, επισημαίνει στην ανάλυσή του το βρετανικό περιοδικό Economist.

O «Σουλτάνος» τους ένωσε όλους εναντίον του
«Όλα ξεκίνησαν», αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, «για λίγα πλατάνια». Επί μήνες μια ομάδα περιβαλλοντολόγων διαδήλωναν εναντίον της πρόθεσης της κυβέρνησης να κόψουν τα δέντρα με σκοπό να δημιουργηθεί χώρος για ένα εμπορικό κέντρο και ένα συγκρότημα κατοικιών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Την περασμένη εβδομάδα είχαν οργανώσει μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία: θα κατασκήνωναν, θα τραγουδούσαν και θα χόρευαν γύρω από τα απειλούμενα δέντρα.

Ιράκ: Θα υποστεί συνέπειες το Ισραήλ αν παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας

Το Ιράκ προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι θα αντιμετωπίσει "συνέπειες", αν κάνει χρήση του ιρακινού εναέριου χώρου για να πλήξει το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ιράκ: Θα υποστεί συνέπειες το Ισραήλ αν παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας
"Οι ΗΠΑ μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα παραβιάσουν ποτέ τον ιρακινό εναέριο χώρο ή την ιρακινή κυριαρχία κάνοντας χρήση του εναερίου χώρου μας προκειμένου να επιτεθούν σε έναν από τους γείτονές μας", δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χουσέιν Σαχριστάνι, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Προειδοποιήσαμε επίσης το Ισραήλ ότι αν παραβιάσει τον ιρακινό εναέριο χώρο, θα έχει να υποστεί και τις συνέπειες".

«Ταγίπ παραιτήσου» ζητά το κίνημα της κατσαρόλας

Έναν πρωτότυπο και θορυβώδη τρόπο βρήκαν οι κάτοικοι της Άγκυρας για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία. Από τις 9 το βράδυ, οπλισμένοι με κουζινικά, οργάνωσαν ένα «κοντσέρτο για κατσαρόλες» σε πολλές συνοικίες, καταγγέλοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια.

Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά «Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε».

«Μετριοπαθής» ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, λένε τα ΜΜΕ στο Ισραήλ

«Ο ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Ράμι Χαμντάλα είναι ένας μετριοπαθής και πραγματιστής που θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική γραμμή με τον προκάτοχό του Σαλάμ Φαγιάντ», μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Ο Ράμι Χαμντάλα είναι στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς και δεν αναμένεται να τον υποσκιάσει. Πρόκειται μάλλον για έναν διαχειριστή και όχι πραγματικά για έναν πολιτικό άνδρα με ανάστημα ηγέτη, ενώ ο Φαγιάντ ύστερα από έξι χρόνια στη θέση αυτή εμφανιζόταν όλο και πιο ανταγωνιστικός προς τον Μαχμούντ Αμπάς», πρόσθεσε το ραδιόφωνο.