Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Λιτότητα.. και στην αγορά όπλων

Οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής όπλων –τις Top SIPRI 100- ανήλθαν σε 410 δισ. δολάρια το 2011 σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για τη διεθνή παραγωγή όπλων που έδωσε στη δημοσιότητα το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Σε σύγκριση με τις εταιρείες του Top 100 για το 2010, τα στοιχεία αυτά συνιστούν μείωση 5% σε σταθερές τιμές δολαρίου. Στη διάρκεια της περιόδου από το 2002, οι πωλήσεις όπλων από τις Top 100 έχουν παρόλα αυτά αυξηθεί κατά 51% σε πραγματικούς όρους.

Aeroscraft: «Ολική επαναφορά» των αερόπλοιων

Η αμερικανική εταιρεία Aeros υπόσχεται με το Aeroscraft την «ολική επαναφορά» των αερόπλοιων, ένα εναέριο όχημα με «υβριδικό» τρόπο λειτουργίας, το οποίο θα αιωρείται σαν αερόστατο και θα προωθείται σαν αεροπλάνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Aeroscraft θα φέρει την επανάσταση στις αερομεταφορές, αφού προορίζεται για μεταγωγικό.

 Μάλιστα, η Aeros ετοιμάζει ήδη ένα πρωτότυπο μοντέλο του αερόπλοιου, μήκους 70 μέτρων και ύψους όσο ένα 10ώροφο κτίριο, σε αεροπορική βάση στην πόλη Τάστιν στην Καλιφόρνια. Η μικρογραφία του εναέριου οχήματος αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι δοκιμές.

Το πρόβλημα με την πολιτική Ομπάμα για την Ασία


Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, μετασκευή μεταχειρισμένου σκάφους από την Ουκρανία. CDIC / Reuters

Από τότε που ο Κινέζος ηγέτης Ντενγκ Ξιαοπίνγκ προχώρησε σε άνοιγμα της οικονομίας της χώρας του, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η Κίνα κατόρθωσε να δυναμώσει, να πλουτίσει και ν’ αποκτήσει στρατιωτική ισχύ, ενώ παράλληλα συνέχισε να διατηρεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτά συνέβαιναν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν το Πεκίνο φάνηκε ν’ αλλάζει ρότα και να συμπεριφέρεται με τρόπο που αποξενώνει τους γείτονές του και δημιουργεί καχυποψία στο εξωτερικό. Τον Δεκέμβριο του 2009, για παράδειγμα, το Πεκίνο αρνήθηκε να υποχωρήσει στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να εξοργίσει τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Κατόπιν, μετά την πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο του 2010, η κινεζική κυβέρνηση ανέστειλε για πρώτη φορά συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ για θέματα ασφαλείας και εξήγγειλε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο για τις αμερικανικές εταιρείες που διατηρούσαν σχέσεις με την Ταϊβάν (αν και δεν είναι βέβαιον ότι οι κυρώσεις προκάλεσαν ουσιαστική ζημιά). Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε με οργή κατά των σχεδίων για διενέργεια κοινής ναυτικής άσκησης ΗΠΑ-Ν. Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα, και τον Σεπτέμβριο κατήγγειλε την Ιαπωνία επειδή συνέλαβε τον πλοίαρχο ενός κινεζικού αλιευτικού που εμβόλισε σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής σε αμφισβητούμενα ύδατα. Και για να ολοκληρώσει αυτήν τη σειρά ανησυχητικών επεισοδίων, το Πεκίνο εκδήλωσε υπερβολική εχθρότητα σε βάρος δημοκρατικών χωρών και επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Νορβηγία, μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να απονείμει τον Οκτώβριο το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στον Κινέζο δημοκράτη ακτιβιστή Λιου Σιαομπό. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, η Κίνα κατάφερε να ακυρώσει πολλά από όσα είχε κερδίσει ύστερα από χρόνια συζητήσεων σχετικά με την «ειρηνική άνοδό» της.

Berlin Warns Italians against Berlusconi

Berlin is afraid that Berlusconi might return to the helm in Rome.
Zoom
REUTERS
Berlin is afraid that Berlusconi might return to the helm in Rome.
Top politicians tend to remain silent on elections being held abroad. But German Foreign Minister Guido Westerwelle this week has issued a barely concealed warning to Italians against voting for Silvio Berlusconi. And he isn't the only one in Berlin who is nervous about a possible return of "Il Cavaliere."

Hellfire, Morality and Strategy. MQ-1 Predator and the MQ-9 Reaper: The media call them drones


By George Friedman
Founder and Chairman
Airstrikes by unmanned aerial vehicles have become a matter of serious dispute lately. The controversy focuses on the United States, which has the biggest fleet of these weapons and which employs them more frequently than any other country. On one side of this dispute are those who regard them simply as another weapon of war whose virtue is the precision with which they strike targets. On the other side are those who argue that in general, unmanned aerial vehicles are used to kill specific individuals, frequently civilians, thus denying the targeted individuals their basic right to some form of legal due process.

Merkel Cites East German Lessons for EU’s Problem States


German Chancellor Angela Merkel
Joseph de Weck
Chancellor Angela Merkel said that European countries burdened by the fallout of the euro-area debt crisis can learn from East Germany’s experiences of economic overhaul after the fall of the Berlin Wall.
Merkel, Germany’s first chancellor from the former ccommunist east, said in a speech to regional professionals and trade-chambers representatives yesterday that her East German background had taught her there is no way around enacting reforms to become more competitive.

Associated Press: Masked intruders raid Greek gold mining company, set machinery on fire

trakter
By Associated Press, Sunday,via Washington Post

THESSALONIKI, Greece — About 40 masked attackers raided the facilities of a prospective gold mine in northern Greece overnight Sunday, setting machinery and offices alight, authorities said.
There has long been vehement opposition to the prospect of a gold mine and processing plant being built at Skouries in the Halkidiki peninsula, with residents objecting to what they say will be the destruction of the environment and of pristine forest in the area, leading to the loss of tourism and other local activities such as farming, the rearing of livestock and fishing.

ΣΑΜΑΡΑΣ: “Ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες εξέφρασε ο Φ.Ολάντ

holsam

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κορυφαίους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

«Με τη Γαλλία μας συνδέουν στενοί δεσμοί. Βρεθήκαμε πολλές φορές να πολέμαμε πολλές φορές ολοκληρωτισμούς. Η σταθεροποίηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως και η ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη ευρώπη βρήκε συμπαράστατη τη Γαλλία. Για το κοινωνικό και το αναπτυξιακό πρόσωπο της ευρώπης συζητήσαμε με τον γάλλο πρόεδρο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντηση στο μέγαρο Μαξιμου με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Σημαντική η Παρουσία της Ελληνικής Ναυτιλίας στις Πλατφόρμες Εξόρυξης

Αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του Γιώργου Οικονόμου να μεταφέρει την έδρα του κολοσσού των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων, Ocean Rig, στην Αθήνα. Η κίνηση αυτή είναι μεγάλης σπουδαιότητας αφού έως σήμερα ο τομέας των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων ήταν και παραμένει, σε μεγάλο ποσοστό, υπόθεση των βορειοευρωπαίων. 

Μετά την ανάπτυξη της αγοράς στις βόρειες θάλασσες, οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων στις υποθαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής συνέβαλαν στην εξάπλωση του συγκεκριμένου κλάδου σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης.

Τα Καύσιμα του Μέλλοντος Θα Είναι Made in Greece

Πόσο συχνά ακούμε για ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις που «γεννήθηκαν» στο πανεπιστήμιο και δεν έχουν ακόμη καν προλάβει να φτιάξουν κανονική γραμμή παραγωγής για τα προϊόντα τους να λαμβάνουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό, και μάλιστα από αμερικανική Πολιτεία; Σπάνια ή σχεδόν ποτέ. Και όμως η Advent, η οποία σχεδιάζει από την Ελλάδα τεχνολογία πρώτης γραμμής για κυψελίδες καυσίμου, έλαβε πριν από λίγες ημέρες 1 εκατ. δολάρια από το ημιδημόσιο venture capital του Κονέκτικατ, Connecticut Innovations, στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης 2,3 εκατ. δολαρίων, στην οποία συμμετέχουν οι Piraeus Capital Management/ΤΑΝΕΟ, Systems Sunlight, Velti, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Έτσι η Advent θα μεταφέρει το αρχηγείο της στο Κονέκτικατ, διατηρώντας όμως την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) στην Ελλάδα.
Η κύρια τεχνολογία της εταιρείας Advent είναι οι κυψελίδες καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, οι οποίες επιτρέπουν την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από την ίδια πηγή. Η τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμη φάση, ήδη έχουν παραχθεί τα πρώτα αποτελέσματα στο ερευνητικό επίπεδο και πλέον η Advent κάνει ένα βήμα παραπέρα για την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων της, με στόχο την παγκόσμια αγορά.

Οι τεχνοκράτες σε θέσεις οικονομικής ευθύνης

Οι διορισμοί του Λ. Παπαδήμου στην Ελλάδα και του M. Monti στην Ιταλία το 2011, αποτελούν παραδείγματα αλλαγών στην ηγεσία που σκοπό έχουν να φέρουν πιο ικανούς ανθρώπους στην κυβέρνηση. Αυτό το άρθρο έχει στόχο την κατανόηση του γιατί οι κυβερνήσεις κάποιες φορές διορίζουν φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής με οικονομική κατάρτιση, και κάποιες όχι. Υποδηλώνει ότι τα επίπεδα οικονομικής κατάρτισης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών είναι σημαντικά υψηλότερα στις νέες δημοκρατίες από ό,τι στις παλαιές, και ότι ο διορισμός ενός οικονομολόγου με PhD ως διοικητή κεντρικής τράπεζας είναι 22% πιο πιθανός στη διάρκεια μιας τραπεζικής κρίσης.

Τα παρακάτω αποσπάσματα υποδεικνύουν ότι οι υπουργοί χωρίς τεχνική κατάρτιση λαμβάνουν κακές αποφάσεις.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει ουσιαστικές αλλαγές στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) (2014-2020) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), παρουσία των Προέδρων της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι), ζήτησαν ουσιαστικές αλλαγές και ρήτρα αναθεώρησης σε δύο χρόνια, απειλώντας να καταψηφίσουν το νέο «προϋπολογισμό λιτότητας».


Ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής πριν από δύο εβδομάδες. Ο Ρομπάι έκανε λόγο για μία «καλή συμφωνία», που ικανοποιεί τη βασική προτεραιότητα που είναι οι μελλοντικές επενδύσεις και τόνισε ότι όλοι προσπάθησαν να πετύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά πλεονεκτήματα για τους ευρωπαίους πολίτες. Σύμφωνα με τον Ρομπάι η συμφωνία βασίστηκε σε τρεις σημαντικές παραμέτρους: στο μέγεθος του προϋπολογισμού, στις προτεραιότητες των δαπανών και στις πηγές εσόδων.

Χρηματοδότηση από την Ευρωπαοκή Επιτροπή του πλωτού νοσοκομείου «Ιπποκράτης»

Το πλωτό νοσοκομείο «Ιπποκράτης» (πρώην «ΠΑΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ») το οποίο σχεδιαζόταν να τεθεί σε λειτουργία αφού θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες μετασκευής του, βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και σαπίζει ανεκμετάλλευτο. Το έργο της τροποποίησης του επιβατηγού αυτού πλοίου σε πλωτό εξεταστικό κέντρο με ελικοδρόμιο, που θα εξυπηρετούσε τα απομονωμένα νησιά του Αιγαίου, έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 580 εκατομμύρια δραχμές (σε σημερινές τιμές σχεδόν 1 δισ.), χωρίς να έχει καταστεί λειτουργικό, ώστε να εξυπηρετήσει έκτακτα περιστατικά και ανάγκες προληπτικής ιατρικής των κατοίκων της άγονης γραμμής των νησιών του Αιγαίου, των οποίων η ζωή καθημερινά κινδυνεύει από την έλλειψη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το έργο είχε ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Βορείου Αιγαίου 1989-1993, και υποτίθεται ότι θα έλυνε τα παραπάνω καυτά προβλήματα, ώστε να σταματήσουν τα περιστατικά τραγικών θανάτων κατοίκων των νησιών αυτής της περιοχής.