Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ο εξαγωγικός χάρτης των 16 ομίλων του χρηματιστηρίου


H πέμπτη χρονιά ύφεσης που βιώνει η ελληνική οικονομία έχει ωθήσει τους 16 εξαγωγικούς ομίλους που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών να έχουν αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των εξαγωγών τους που κατά μέσο όρο ξεπερνά το 60% με 65% επί των συνολικών πωλήσεων.

Μετά τα προγράμματα περιορισμού του κόστους λειτουργίας που περιελάμβαναν από απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών, αναστολή επενδύσεων, οι εξαγωγικές-εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν ρίξει όλο το βάρος στην αύξηση των διεθνών πελατών. Δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντέξουν και για την έκτη χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα.

Ύφεση 7% και χρέος στο 164,9% του ΑΕΠ προβλέπει η Fitch για το 2012


Ύφεση 7% και χρέος στο 164,9% του ΑΕΠ προβλέπει η Fitch για το 2012

Αύξηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος στο 180,2% του ΑΕΠ το 2014 προβλέπει ο οίκος αξιολογήσεως Fitch, ο οποίος αναμένει ότι η ύφεση το 2012 θα ανέλθει στο 7%.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου Fitch το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος έχει εκτροχιαστεί και σημειώνει πως απαιτούνται επείγουσες αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013 - 2014.
Για το χρέος η Fitch προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 164,9% του ΑΕΠ, το 2013 θα αυξηθεί στο 176,2% και θα ανέλθει στο 180,2% του ΑΕΠ το 2014.Ο οίκος αναμένει ύφεση 7% εφέτος, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% το 2013 και μηδενική αύξηση του ΑΕΠ το 2014.

Αναγκαστική προσγείωση ενός ελικοπτέρου UH-1H της Αεροπορίας Στρατού




Απόλυτα ασφαλείς όλοι οι επιβαίνοντες

«Άγιο» είχε το προσωπικό και οι επιβαίνοντες ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου UH-1H Huey της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη Μυτιλήνη στις 09:00 το πρωί και ακόμα – ως αυτήν την ώρα – δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη του από τους τεχνικούς που έφτασαν εκεί μετά το συμβάν και έχουν επιληφθεί για την αποκατάστασή της.

When Draghi Speaks, Sell Bunds; When He Shuts Up, Buy 'Em Back


Via Bill Blain of MINT Partners,
The markets mood is shifting from certainty to uncertainty.I've noticed over the last few days clients are less and less sure of their ground. Too much attention on 'end of the world' analyst reports and press drivel. Much of the wibble seems due to doubts whether QE3 will work and what hope is there for global economies, but we're also getting more concern about coming trials like 'The US Fiscal Cliff' as the 'Next Insurmountable' market threat, and the combination of recent Bundesbank snapping at the ECB plus Spain et al. triggering another round of Euro-wobble.
Just to add a seasoning of my own doubts even the mighty new issue market seems to be stalling. If a safe names like the EIB only got a slightly oversubscribed deal done, while a new Deutsch Hypothek struggled over the start line too tight even for domestic buyers then you have to worry. If the mighty new issue stream is drying up (unlike the British weather).. then heaven help us all
Get over it... Uncertainty and greedy borrowers are fact. I would simply point out that volatility looks awfully low, and its maybe time to take a view going long increased vol. The final quarter of 2012 never promised anything except likely excitement.

Διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ προς την Άγκυρα σχετικά με επεισόδιο στο Φαρμακονήσι



Άμεση αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το πρωινό σοβαρό επεισόδιο που έγινε στα ανοικτά του Φαρμακονησίου από την προσπάθεια του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής να παρεμποδίσει την αποστολή του σκάφους της FRONTEX και να εμβολίσει το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς δόθηκε εντολή στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα να προχωρήσει στη διενέργεια διαβήματος προς το Τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύγκρουση σκαφών τουρκικής και ελληνικής Ακτοφυλακής στο Φαρμακονήσι


Επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Φαρμακονήσι μεταξύ σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 03.00, ένα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής ζήτησε από σλοβενικό σκάφος της FRONTEX που περιπολούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων «να απομακρυνθεί, γιατί βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα».

Οι Σλοβένοι ενημέρωσαν σχετικά το κέντρο επιχειρήσεων της Ακτοφυλακής, το οποίο έστειλε ένα δικό μας σκάφος. Το τουρκικό ζήτησε και από το ελληνικό να απομακρυνθεί, αλλά φυσικά έλαβε την απάντηση ότι «Εδώ είναι Ελλάδα και πρέπει άμεσα να αποχωρήσετε».

Η Ελλάδα εξήντα πέντε χρόνια πίσω




Του ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΛΕΚΚΑ, Οικονομολόγου 

Αρχές του 1947 η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει τον ρόλο που είχε αναλάβει, δηλαδή τον ρόλο της ενίσχυσης της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στέλνει το πρώτο τρίμηνο του 1947 τον Paul A. Porter ως επικεφαλής αμερικανικής αποστολής.
Η αποστολή έμεινε στην Ελλάδα από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 1947 επισκεπτόμενη περίπου όλη τη χώρα.
Στις 14 Φεβρουαρίου μετά από έναν περίπου μήνα παραμονής στην Ελλάδα ο Paul A. Porter στέλνει επιστολή προς τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ W.L. Clayton με τις πρώτες εντυπώσεις του, γράφοντας μεταξύ των άλλων: «Εδώ δεν υπάρχει κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ’ αυτού υπάρχει μία χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα».

Εξετάζεται νέο haircut 30%-50% και θα αφορά το δάνειο των 109 δισ και υπό όρους την ΕΚΤ - Η 2ετής παράταση κρύβει κεφαλαιακό έλλειμμα έως 15 δισ – Τα μέτρα θα περάσουν, τεχνηέντως θα υπάρξουν θετικές ειδήσεις αλλά η Ελλάδα δεν θα έχει διασωθεί


Εξετάζεται νέο haircut 30%-50% και θα αφορά το δάνειο των 109 δισ  και υπό όρους την ΕΚΤ - Η 2ετής παράταση κρύβει κεφαλαιακό έλλειμμα έως 15 δισ – Τα  μέτρα θα περάσουν, τεχνηέντως θα υπάρξουν θετικές ειδήσεις  αλλά η Ελλάδα δεν θα έχει διασωθεί
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από ότι εμφανίζεται.
Οι αναφορές για νέα αναδιάρθρωση χρέους από ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς και η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος Γ Στουρνάρα ότι η 2ετής επιμήκυνση θα προκαλέσει κεφαλαιακό έλλειμμα έως 15 δις ευρώ όταν ακόμη συζητώνται τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Παρά τις διαψεύσεις εξετάζεται νέα αναδιάρθρωση του χρέους 30-50% και θα αφορά το δάνειο των 109 δις ευρώ που χορήγησε η Τρόικα στην Ελλάδα.
Haircut 30% με 50% σημαίνει 32 με 54 δις ευρώ αντίστοιχα.
Δηλαδή εξετάζεται να υπάρξει haircut κούρεμα στα δάνεια που χορήγησε η Τρόικα στην Ελλάδα και ειδικά στο πρώτο δάνειο των 109 δις ευρώ. 

Το Κόστος της Δημοκρατίας: Έκδοση ειδικής μελέτης από το Σύλλογο


image
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Μέρος 1ο: Η Χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων
Έκδοση του Συλλόγου "Έλληνες Φορολογούμενοι"

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτωνέρχεται συχνά στην επικαιρότητα, επειδή είναι απ’ αυτά που προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ με τον τρόπο που προβάλλεται, προσφέρεται για εύκολη και ανέξοδη διαμαρτυρία, που συχνά φθάνει στα όρια του λαϊκισμού.

Όμως, η κύρια αδυναμία των διαλόγων που διεξάγονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και των άρθρων που γράφονται στον Τύπο, συνήθως είναι η απουσία στοιχείων. Στοιχείων για τα ποσά και τους όρους της χρηματοδότησης των κομμάτων στην Ελλάδα και κυρίως, στοιχείων για το πώς έχουν τα μεγέθη αυτά στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Άνοιγμα στον ανταγωνισμό ζητούν οι Ευρωπαίοι για τα τρένα τους


Tο 46% των Ευρωπαίων είναι «ικανοποιημένο» από το σιδηροδρομικό του δίκτυο, το 55% χρησιμοποιεί συχνά τα τρένα του εθνικού δικτύου, ενώ το 71% υποστηρίζει το άνοιγμα στον ανταγωνισμό. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που εξετάζει την παρούσα χρήση των σιδηροδρόμων, αλλά και τις προοπτικές του συγκεκριμένου μέσου, εν όψει των νέων μέτρων που σχεδιάζει να υιοθετήσει σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 4ο σιδηροδρομικό πακέτο.


Σχεδόν καθημερινά παίρνουν το τρένο οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Αυστρίας, ενώ χαμηλά ποσοστά επιβίβασης παρουσιάζουν οι κάτοικοι της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, Σλοβενίας, Βουλγαρίας, Ιρλανδίας και Φινλανδίας.

Πάνω από 100.000.000 νεκροί ως το 2030 αν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή


Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 3,2% του ΑΕΠ έως το 2030 αν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, αναφέρει έκθεση που διεξήχθη για λογαριασμό των κυβερνήσεων 20 χωρών και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Καθώς αυξάνεται η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως, εξαιτίας των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι επιπτώσεις για τον πλανήτη--όπως το λιώσιμο των πάγων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων-- θα θέσουν σε κίνδυνο πληθυσμούς και νοικοκυριά, αναφέρει η έκθεση που διεξήχθη από την ανθρωπιστική οργάνωση DARA.

Hollande, the Germans and political union


Before becoming French president, Franҫois Hollande did not appear to take much interest in the EU. However, in his youth he was a protégé of Jacques Delors, the French left’s great European, and his instincts seem to be broadly pro-EU. Hollande’s arrival in the Elysée has not led to dramatic changes in France’s EU policy, but a new approach is emerging. Compared with Nicolas Sarkozy, Hollande is less hostile to EU institutions, more willing to work closely with the southern European member-states and, most crucial of all, keener to demonstrate that France does not slavishly follow German wishes.

Hollande knows very well that a strong Franco-German relationship is indispensable to sorting out the problems of the eurozone in particular and the EU in general. But, as officials in the Elysée, the finance ministry and the foreign ministry made clear during recent conversations, Hollande wants a more balanced Franco-German relationship.

Germans, Dutch and Finns reopen tricky EU banking deal


By Luke Baker
BRUSSELS, Sept 25 (Reuters) - Germany, the Netherlands and Finland issued a joint declaration on Tuesday that appeared to unravel much of what was agreed at the last European summit in June, when EU leaders paved the way for the direct recapitalisation of problem banks.
In a statement issued after a meeting of their finance ministers in Helsinki, the three AAA-rated countries set out the terms under which they would be willing to allow the euro zone's permanent rescue fund, the ESM, to recapitalise at-risk banks.