Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

As E.U. parliamentary election kicks off, voters are in an anti-establishment mood

Millions of Europeans still feeling the hangover of a prolonged economic slump began voting Thursday in a four-day, 16,000-candidate election that is intended to draw the continent together — but is likely to strengthen those seeking to pull it apart.
Although parties on the center-right and the center-left are expected to hold on to their majority in the European Parliament, those on the extremes are poised for a substantial boost, with voters rallying to the message of blaming Brussels for years of high unemployment and sluggish growth.

Τι σημαίνει η συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για την ΕΕ

Ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες ότι η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν επιτέλους συμφωνία για το αέριο, για την οποία οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν περισσότερο από μία δεκαετία (όπως εμφανίζεται στην παραπάνω εικόνα, που έχει ληφθεί από μια παρουσίαση της Gazprom σε επενδυτές, αυτό είναι κάτι στο οποίο στόχευε η Gazprom).



Είναι μια αρκετά περίεργη αντιστροφή δεδομένου ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν λίγο πριν από την ανακοίνωση, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απέτυχε στις προσπάθειές του να ολοκληρώσει την συμφωνία στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα που έληξε την ίδια ημέρα.

Αναβάθμισε την Eλλάδα ο οίκος Fitch

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από B- σε B, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με σταθερές προοπτικές (stable outlook) αλλά και της "οροφής χώρας" (country ceiling) από "Β+" σε "ΒΒ", όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης

Αναβάθμισε την Eλλάδα ο οίκος Fitch
Για την αναβάθμιση ο οίκος Fitch επικαλείται την η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, κάτι που αποτελούσε στόχο-κλειδί του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και που συνιστά «υπεραπόδοση».

Πυρηνική συνεργασία Ιράν - Ρωσίας

Με το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, να αποτελεί μόνιμη εστία αντιπαραθέσεων μεταξύ της χώρας καιτ ης διεθνούς κοινότητας, σε διαφορετικούς τόνους ανά περίοδο, που αντιστοιχούν στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, η Ρωσία φέρεται έτοιμη να κατασκευάσει οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες για το Ιράν.
Η Ρωσία ενδέχεται να υπογράψει μια συμφωνία φέτος για την κατασκευή τεσσάρων έως και οκτώ νέων αντιδραστήρων για πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν, εκ των οποίων δύο για το εργοστάσιο του Μπουσέρ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει τον μοναδικό εν λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράν, ο οποίος βρίσκεται στο εργοστάσιο του Μπουσέρ.

Ρεκόρ μετανάστευσης προς τη Γερμανία

Ρεκόρ εικοσαετίας σημείωσε το 2013 η μετανάστευση προς τη Γερμανία, υποβοηθούμενη από την κρίση που μαίνεται στον Νότο της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν πέρυσι την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, το ισοζύγιο για τη Γερμανία είναι θετικό και συνιστά ρεκόρ εικοσαετίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2013 μετακόμισαν στη Γερμανία 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων οι 727.000 προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για αύξηση 13% σε σχέση με το 2002, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταναστών στα επίπεδα του 1993. Αν αφαιρεθούν όσοι έφυγαν από τη χώρα, οι οποίοι ήταν αυξημένοι κατά 11% σε σχέση με το 2002, απομένει πλεόνασμα 437.000 ατόμων. Και αυτό αποτελεί ρεκόρ εικοσαετίας.