Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Έτοιμες να προχωρήσουν σε πλήγματα στη Συρία οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν αμέσως κατά του καθεστώτος Άσαντ αν ο πρόεδρος Ομπάμα δώσει εντολή, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στο BBC. Για επιχείρηση που δεν θα διαρκέσει πάνω από τρεις ημέρες, που θα αποτελέσει «προειδοποίηση» προς τον πρόεδρο Άσαντ και όχι απόπειρα αποδεκατισμού του συριακού στρατού κάνουν λόγο στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν αμέσως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας λόγω της επίθεσης με χημικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του σήμερα στο BBC.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Ποιες είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας

Μολονότι στα χαρτιά παραμένει μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS).

Ποιες είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας
Η φετινή έκθεση του Ινστιτούτου για την κατάσταση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αναφέρει ότι, θεωρητικά, ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα.

Μια λιγότερο "γερμανική Ευρώπη"

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Wolfang Schaeuble ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα ακόμη πρόγραμμα για την Ελλάδα», φύσηξε λίγο καθαρό αέρα στην «τεμπέλικη» προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, στην οποία η Ευρώπη δεν έχει διαδραματίσει ακόμη κάποιον σημαντικό ρόλο. Αν και δεν αναμένεται κάποια μεγάλη διαφωνία για την Ευρώπη τις τελευταίες πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, η δήλωση του Schaeuble έδωσε νέα ώθηση στη διαμάχη γύρω την ευρωπαϊκή πολιτική της επόμενης κυβέρνησης. Μετά από την σιωπηρή παραχώρηση ότι η πολιτική λιτότητας δεν έχει αποδειχθεί επιτυχημένη, άλλο ένα γερμανικό δόγμα –όχι άλλες διασώσεις!- φαίνεται να καταρρέει. Μήπως παρατηρούμε την πτώση της «γερμανικής Ευρώπης», που χτίστηκε με τόσο κόπο από το Βερολίνο στη διάρκεια των ετών της κρίσης;
Στην πραγματικότητα, η ιδέα μιας γερμανικής Ευρώπης δεν είναι τόσο πολύ μια περιγραφή μιας νέας πραγματικότητας της ΕΕ όσο είναι μια έκφραση ανησυχίας για το καθεστώς της συζήτησης και το ευρωπαϊκό πνεύμα στη Γερμανία. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η σχετική ισχύς της Γερμανίας έχει αυξηθεί αλλά αυτή η «ηγεμονική στιγμή» δεν έχει οδηγήσει σε μια αναδιαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το γερμανικό στυλ. Η Γερμανία έχει υποχρεωθεί, δυστυχώς, και με αυξανόμενη δυσπιστία από το γερμανικό κοινό, να εγκαταλείψει θεμελιώδη τμήματα του οράματός της για την ΕΕ. Το Βερολίνο συμφώνησε να δημιουργήσει ένα μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM). Δέχθηκε ακόμη, η ΕΚΤ να προχωρήσει πέραν της προηγουμένως αποδεκτής εξουσίας της. Και ακόμη, εγκατέλειψε την αντίθεσή της στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM (υπό αυστηρούς όρους ωστόσο). Το γεγονός ότι η Γερμανία έπρεπε να εγκαταλείψει πολλές από τις θεμελιώδεις αρχές στην ευρωπαϊκή και οικονομική πολιτική, υποδηλώνει μια κρίση στη γερμανική αντίληψη για την Ευρώπη παρά στην ξαφνική άνθισή της. Παραδόξως, όπως η Γερμανία πέτυχε πρωτοφανή οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα πάνω στα άλλα μέλη της ΕΕ, υπέστη ήττα στην Ordnungspolitiki.

Γιατί το Ισραήλ θα επιθυμήσει τον Μόρσι

Ακόμη και την ώρα που οι Αιγύπτιοι στρατηγοί συνεχίζουν τη βίαιη καταστολή των υποστηρικτών τού έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το Ισραήλ ασκεί πιέσεις στη Διεθνή Κοινότητα για να δώσει στο στρατό την πλήρη υποστήριξή της. Όσοι σχεδιάζουν την πολιτική στο Ισραήλ ανησυχούν ευλόγως για την Μουσουλμανική Αδελφότητα, και θεωρούν δεδομένο ότι η ισλαμιστική οργάνωση θέλει να δει την καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Όμως, η συνεργασία των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου πραγματικά άνθισε κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μόρσι [3]. Και ιδιαίτερα στον απόηχο της σφαγής των 25 Αιγύπτιων αστυνομικών στη Ράφα, μιας πόλης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, στο βόρειο Σινά, το Ισραήλ ίσως να διαπιστώσει ότι ήταν καλύτερα με τον Μόρσι στην εξουσία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ (Ronen Zvulun / Courtesy Reuters)

Για το Ισραήλ, το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής στο Κάιρο είναι να επικρατήσει χάος κατά μήκος των νότιων συνόρων του. Η χερσόνησος του Σινά παρέμεινε σχετικά ήρεμη για δεκαετίες αφότου το Ισραήλ την επέστρεψε στην Αίγυπτο το 1982, μετά τη Συνθήκη ειρήνης των δύο χωρών, το 1979. Η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο και οι διασυνοριακές προκλήσεις δεν ξεκίνησαν με την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ, αλλά το Σινά άρχισε να βυθίζεται σε συνολική ανομία όταν ο μηχανισμός της αστυνομίας εξαφανίστηκε από εκεί όταν ξέσπασε η επανάσταση του Φεβρουαρίου του 2011. Και η κατάσταση της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί δραματικά ύστερα από την απομάκρυνση του Μόρσι από το στρατό στις 3 Ιουλίου, και από τότε και μετά υπήρξε μια σημαντική άνοδος [4] σε θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Αιγύπτιων στρατιωτών και αστυνομικών στο Σινά.

Exclusive: CIA Files Prove America Helped Saddam as He Gassed Iran

The U.S. government may be considering military action in response to chemical strikes near Damascus. But a generation ago, America's military and intelligence communities knew about and did nothing to stop a series of nerve gas attacks far more devastating than anything Syria has seen, Foreign Policy has learned. In 1988, during the waning days of Iraq's war with Iran, the United States learned through satellite imagery that Iran was about to gain a major strategic advantage by exploiting a hole in Iraqi defenses. U.S. intelligence officials conveyed the location of the Iranian troops to Iraq, fully aware that Hussein's military would attack with chemical weapons, including sarin, a lethal nerve agent.

SPD: Μεγαλύτερο το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα

SPD: Μεγαλύτερο το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα 
Μεγαλύτερο από το μέχρι στιγμής υπολογισθέν ποσό των 10 δισεκατομμυρίων, θα είναι το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα, εκτιμά το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή οι γερμανοί βιομήχανοι εισηγούνται την υπαγωγή ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στον ESM ως εγγύηση σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.

REPORT: Obama Orders Up Report To Justify Syria Strike

Assad
AP

The U.S. is inching closer to a military strike against Syria.
Earlier this afternoon, Secretary of State John Kerry delivered a stern message to the Assad regime and its alleged use of chemical weapons. The response from everyone was the same: war drums!
More reports out this evening suggest that a strike is coming.

Οι Γερμανοί τραπεζίτες ζητούν “κούρεμα" του ελληνικού χρέους, δεν “βλέπουν” έξοδο στις αγορές της Ελλάδας το 2014 και αμφισβητούν ευθέως τη Μέρκελ

Οι Γερμανοί τραπεζίτες ζητούν “κούρεμα" του ελληνικού χρέους, δεν “βλέπουν” έξοδο στις αγορές της Ελλάδας το 2014 και αμφισβητούν ευθέως τη Μέρκελ
Έντονη αμφισβήτηση δέχεται η γερμανική ηγεσία από τους τραπεζίτες της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Commerzbank, η οποία, όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνει ότι δεν θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια, εάν δεν υπάρξει ένα νέο haircut.