Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Το Αζερμπαϊτζάν δεν θέλει να είναι Δυτικό

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. (Courtesy Reuters)

Η ουκρανική κρίση έχει παρουσιάσει σε άλλες μετα-σοβιετικές χώρες ξεκάθαρες επιλογές εξωτερικής πολιτικής. Σε ένα πρόσφατο άρθρο [1] στο Foreign Affairs, ο James Yan από το University College του Λονδίνου παρουσιάζει ένα προκλητικό επιχείρημα που βασίζεται σε μια αμφισβητήσιμη υπόθεση. Ο Yan ισχυρίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιλογή: «Να περιορίσει την υποστήριξή του για την καθοδηγούμενη από την Δύση φιλελεύθερη τάξη, φλερτάροντας έτσι με το Ιράν και την Ρωσία ή να αγκαλιάσει πλήρως την Δύση και να ρισκάρει περιφερειακή αντίδραση». Η ανάλυση προχωρά στην παραδοχή ότι το Μπακού ενδιαφέρεται πραγματικά να αγκαλιάσει την Δυτική ιδέα περί φιλελεύθερης τάξης.

Fed Up With Federal Inaction, States Act Alone on Cap-and-Trade

Unsatisfied with the pace at which the federal government is acting to reduce greenhouse gas emissions, several U.S. states and a few Canadian provinces are forging ahead with their own initiatives.
Fed Up With Federal Inaction, States Act Alone on Cap-and-Trade
In 2013, California kicked off a cap-and-trade program in an effort to reduce its emissions to 1990 levels by 2020. The first year of the program was a resounding success, with the state’s economy expandingwhile at the same time adding renewable energy.

Η ναυτική διπλωματία της Κίνας στον Περσικό Κόλπο

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, δύο πλοία από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό Στρατό (PLAN), πλησιάσαν το Bandar Abbas στο Ιράν. Η κίνηση αυτή των πλοίων (το ένα ήταν το Type-052C αντιτορπιλικό τύπου Changchun), ήρθε εν όψει των κοινών ασκήσεων στον Περσικό Κόλπο που επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου. Το Changchun είναι η ναυαρχίδα του PLAN για την 17η ανάπτυξή του σχετικά με τις εργασίες για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν. Αυτή η αποστολή, Escort Task Group 150, συνεχίζεται από τον Δεκέμβριο του 2008, αλλά αυτή η τελευταία φορά συγκεκριμένα, αντανακλά σειρά παραγόντων.


Πρώτον, οι περιπολίες της Κίνας στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ένα παροδικό φαινόμενο. Αν και η πειρατεία έχει μειωθεί σημαντικά στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας -η Ναυτική Δύναμη της ΕΕ δεν έχει καταγράψει κάποια επιτυχημένη επίθεση φέτος- η Κίνα έχει επιλέξει να μην μειώσει τη συχνότητα των περιπολιών της κατά της πειρατείας. Αυτές οι αποστολές είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τον PLAN σε ό,τι αφορά την απόκτηση εμπειρίας σε ανοιχτές θάλασσες, για συγκεκριμένες δεξιότητες όπως ο ανεφοδιασμός από θαλάσσης που είναι απαραίτητος για τις επιχειρήσεις στο νερό, και η δημιουργία σχέσεων στην περιοχή. Στην ουσία, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι περιπολίες καταπολέμησης της πειρατείας θα πρέπει να θεωρηθούν ως το πρώτο διστακτικό βήμα της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας, καθώς η Κίνα γίνεται όλο και πιο σίγουρη για την ικανότητα των στρατιωτικών της δυνάμεων.

Ερντογάν-Σαμαράς αγκαζέ στη «συμμαχία των προθύμων»

Η Τουρκία δε μπορεί να παραμείνει εκτός του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου θα αποφασίσει την εβδομάδα αυτή τον τρόπο εμπλοκής της, αγκαζέ με την ελληνική κυβέρνηση που ήδη παρέχει τις... απαραίτητες διευκολύνσεις με αιχμή τη βάση της Σούδας.
Εδώ και πολλούς μήνες, η προσεκτική στάση της Τουρκίας έναντι του Ισλαμικού Κράτους είχε απογοητεύσει τις χώρες της Δύσης, όμως το πρόσφατο ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ φαίνεται πως άλλαξε τα δεδομένα.