Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΦΟΒΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΠΟΛΥΣ ΦΟΒΟΣ…

Αμφισβητεί κανείς το ρόλο της σύγχρονης Τουρκίας, των Ερντογάν και Νταβούτογλου, ως περιφερειακής υπερδύναμης; Αμφισβητεί κανείς την ευφυΐα του Δρ. Νταβούτογλου, ως ηγέτη της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος χώρας; Αμφισβητεί κανείς τη θεωρία του επεκτατισμού, ως γενικού γνώμονα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας (παρεμπιπτόντως μόνο τα νησιά του Ιονίου πελάγους δεν έχουν ακόμη προσθέσει στους «χάρτες» τους);


Ασφαλώς, τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού σχεδόν όλοι συμφωνούμε πως η απάντηση είναι, όχι. Τα πραγματικά ερωτήματα, λοιπόν, είναι γιατί η Τουρκία τα μαζεύει σιγά σιγά στο ζήτημα της «κατάρριψης» του μαχητικού της από την Συρία; Θα έχανε ποτέ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γείτονος χώρας την ευκαιρία μιας πολεμικής σύρραξης, ενώ μάλιστα έχει και το διεθνές περιβάλλον με το μέρος της, για να αναθεωρήσει-επεκτείνει τα σύνορά της; (Συγκεκριμένα, θα έκανε τη δουλεία για της ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ) Ή έγινε, εν μια πρωία, η Τουρκία, από αναθεωρητική δύναμη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, παράγων σταθερότητας για την περιοχή; 

Τουρκία: Tο αεροσκάφος ίσως δεν το κατέρριψε η Συρία!





ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Για πρώτη φορά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με ανακοίνωση τους υπονοούν πως το αεροσκάφος RF-4 ϊσως να μην καταρρίφθηκε απο τη Συρία! Μέχρι σήμερα όλες οι ανακοινώσεις του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας ανέφεραν την πρόταση "το αεροσκάφος μας που καταρρίφθηκε από τη Συρία". 

Η νέα ανακοίνωση αναφέρει "το αεροσκάφος μας το οποίο υπάρχουν ισχυρισμοί πως καταρρίφθηκε από τη Συρία". Σε ένα άλλο σημείο της ανακοίνωσης υπάρχει αναφορά " το αεροσκάφος μας το οποίο η Συρία  ισχυρίστηκε πως κατέρριψε". Ολες αυτές οι αλλαγές δείχνουν πως οι Τούρκοι κάτι ξέρουν και δεν το ανακοινώνουν. 

Η ίδια ανακοινωση όπως είχε αποκαλύψει το OnAlert ανέφερε πως δεν βρέθηκαν ίχνη κάποιας εκρηκτικής ύλης πάνω στο αεροσκάφος γεγονός που δείχνει πως δεν χτυπήθηκε απο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.


H Goldman απροσδόκητα θετική για Ελλάδα Πηγή:www.capital.gr





Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη 
Παρά την απαισιοδοξία που κυριάρχησε μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις της Τρόικας η Goldman σε χθεσινή της έκθεση διακρίνει πρόοδο στην ελληνική οικονομία που δεν αποτιμά η αγορά ομολόγων. Και η πρόοδος αυτή οφείλεται στην τάση εκμηδενισμού του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αλλά και στην μείωση του εργασιακού κόστους που την εκτιμά στο 30%.