Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Exit polls: Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης

Σύμφωνα με τα exit polls που δημοσιοποιούν αυτή τη στιγμή οι σταθμοί παγκύπριας εμβέλειας νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Νίκος Αναστασιάδης. Exit polls: Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης
Οι τέσσερις παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί ΡΙΚ, ANT1, MEGA και ΣΙΓΜΑ ανακοίνωσαν πριν από λίγο τις δημοσκοπήσεις εξόδου κάλπης (exit poll), που διενήργησαν για λογαριασμό τους εταιρείες ερευνών.

Why the Drone Memos Are Still Secret

uav banner 23.jpg
Workers prepare an MQ-1C Gray Eagle unmanned aerial vehicle for static display at Michael Army Airfield, Dugway Proving Ground in Utah in September, 2011. (Reuters)

Despite President Obama's pledge in his State of the Union address to make the drone program "even more transparent to the American people and to the world," his administration continues to resist efforts by Congress, even from fellow Democrats, to obtain the full range of classified legal memos justifying "targeted killing.

Hezbollah Role In Syria Crisis Looks Poised To Grow

Hezbollah Syria
 In October, Hassan Nasrallah, the leader of Hezbollah, delivered a rare speech to comment on rising rumors about the Lebanese Shiite group's involvement in Syria's ongoing civil conflict.
For weeks, reports had circulated that the bodies of dead Hezbollah fighters had been returning from the battleground in neighboring Syria.

Obama needs a Plan B for Syria

Vance Serchuk

Vance Serchuk, a former foreign policy adviser to Sen. Joseph Lieberman, is a Council on Foreign Relations international affairs fellow, based in Tokyo. This is his first monthly column for The Post.

Iran plays al-Qaeda figure to pit Turkey against US



ABDULLAH BOZKURT

Well, Iran has done it again. The mullah regime in Tehran dropped a ticking bomb on Ankara when Iranian intelligence operatives smuggled Osama bin Laden's son-in-law Sulaiman Abu Ghaith into Turkey using human trafficking/illegal migration routes. Iranian agents put Abu Ghaith in a luxury Rixos hotel room in downtown Ankara, walking distance from Turkish Parliament, and later disclosed the information to a third country, knowing full well that the intel would be picked up by the American Central Intelligence Agency (CIA).

Πραγματισμός και δημόσιο συμφέρον



ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΑΚΛΑ*

Τον Απρίλιο του 2012 βγήκε στις ελληνικές αίθουσες η γαλλο-βελγική ταινία του Πιερ Σελλέρ Ο υπουργός, παραγωγής του 2011. Παρουσιάστηκε ως κριτική ενός σαθρού συστήματος που δεν αφήνει έναν έντιμο υπουργό να κάνει τη δουλειά του (Βήμα, 26-4-2012). Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο υπουργός μεταφορών, που έχει ήδη ιδιωτικοποιήσει τα λιμάνια, αρνείται να ιδιωτικοποιήσει τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Τελικά συμβιβάζεται. Η κυβέρνηση στήνει μια εταιρεία με επικεφαλής ένα ώς τότε μέλος της, που θα τους εκμεταλλευτεί. Ο υπουργός επιβραβεύεται. Αλλά αποπέμπεται ο υφυπουργός, που είχε αντιδράσει στην πώληση δημόσιας περιουσίας. Η κοινή γνώμη συμφωνεί με την πώληση. Αντιδρούν όμως τα συνδικάτα, κι αυτό μειώνει τελικά τη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Ποια διδάγματα μπορεί κανείς να αντλήσει από αυτή την ταινία, που μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής στις Κάννες το 2011;

Οι επιλογές της κυβέρνησης για την ΑΟΖ, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Καθώς πλησιάζει η 5η Μαρτίου (ημερομηνία συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας), τα δημοσιεύματα, τα σχόλια και οι αναλύσεις σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ και γενικότερα για τα ελληνοτουρκικά αρχίζουν να πυκνώνουν, κυρίως στα ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφενός ολοκληρώνονται οι έρευνες του Nordic Explorer και των δύο μικρότερων συνοδευτικών σκαφών (Romulus και Thor Chaser) της Νορβηγικής εταιρίας Petroleum Geo-Services (PGS) στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης, αφετέρου λόγω των διαφόρων δημοσιευμάτων σχετικά με την πρόσφατη τυχαία(;) συνάντηση στη Ντόχα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου ομόλογού του, αλλά και λόγω της επιδείνωσης στις σχέσεις Αθηνών-Άγκυρας εξαιτίας των τουρκικών δημοσιευμάτων για τη δήθεν εκπαίδευση Κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα με όλα τα παραπάνω, η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα και οι δηλώσεις του για την ελληνική ΑΟΖ και τη συνεκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλάζουν τα δεδομένα. Συνεπώς, δημιουργείται ένα μάλλον αισιόδοξο κλίμα, διευκολύνοντας ως ένα βαθμό τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το θέμα της ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα προοιωνίζεται η έναρξη μιας περιόδου έντασης ως προς τα ελληνοτουρκικά.



Ισλανδία και Κύπρος, του Κώστα Μαυρίδη

Όποιος αναμένει να έχει μέσω τέτοιου άρθρου μια στοιχειώδη έστω συνολική σύγκριση για το πως διαχειρίστηκε την κρίση η Ισλανδία σε σχέση με άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρος), θα απογοητευτεί.



Αυτό θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο πολλών συνεδρίων, συζητήσεων και μελετών εδώ και καιρό. Και είναι ομολογουμένως παράξενο που σημαντικοί πόροι στρέφονται σε μελέτες, έρευνες και συνέδρια θεωρητικού ενδιαφέροντος ή σε θέματα υποδεέστερης σημασίας μπροστά στα αδυσώπητα διλήμματα ενώπιόν μας.

NYT: Η άνοδος ενός κινήματος διαμαρτυρίας μαρτυρεί το μέγεθος της απογοήτευσης των Ιταλών / της Ρέιτσελ Ντονάντιο



Φωνασκεί από πλατεία σε πλατεία επί μήνες, συσπειρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους καθώς καταφέρεται κατά των εφοριακών, των διεφθαρμένων πολιτικών και των κερδοσκόπων των αγορών. Φτάνοντας στην Ρώμη την Παρασκευή (22/2) για την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της «περιοδείας τσουνάμι» του, ο Μπέπε Γκρίλο (Beppe Grillo), ο κωμικός, διαδικτυακός, λαϊκιστής δημαγωγός πιθανότατα ήδη ηγείτο του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας του.

Τι λέει το περιοδικό Focus για τον Μπόμπολα, τους Εβραίους και τη λίστα Λαγκάρντ

Τι λέει το περιοδικό Focus για τον Μπόμπολα, τους Εβραίους και τη λίστα Λαγκάρντ


Η Μαρία Παντελή το όνομα της οποίας ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τον λογαριασμό των 550 εκατ. δολαρίων και βρισκόταν στη λίστα Λαγκάρντ μίλησε για όλα στο γερμανικό περιοδικό Focus που την βρήκε εξόριστη στη Γαλλία. Αποκαλύψεις.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που πληρώσαμε έκανε φτερά! Πηγή: Είδηση σοκ: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που πληρώσαμε έκανε φτερά!

Είδηση σοκ: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που πληρώσαμε έκανε φτερά!

Απάντηση πρέπει να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα που αποκαλύπτει με επιστολή του ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους ότι ο Οργανισμός δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τα 600 εκατ. που έχουν συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά που πληρώσαμε σχεδόν όλοι οι Ελληνες.

Σφοδρές μάχες στη μεθόριο του Λιβάνου με τη Συρία

Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας στη μεθόριου του Λιβάνου με τη Συρία, ανάμεσα στις συριακές ένοπλες δυνάμεις και ενόπλους από την ένθεν πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα ένας άνδρας να χάσει τη ζωή του, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο λιβανικές στρατιωτικές πηγές.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην κοινότητα Μσέρφε και ενόπλους που βρίσκονταν στην αντίπερα περιοχή Μπουκάγια του Λιβάνου, χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα και όλμοι, όπως και ανταλλαγές πυρών με αυτόματα όπλα.

Ahmadinejad admits to economic pain

Iran’s President Mahmoud Ahmadinejad made a rare acknowledgment Saturday night of the economic challenges his country is facing.
“This was a very difficult year for our economy,” Ahmadinejad said during a live television interview in which he outlined his government’s budget plan for the coming fiscal year. He accused the United States of using its vast economic might to exert unfair pressure on the much smaller Iranian economy.

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σχιστόλιθου απειλεί τη ρωσική οικονομία

Η Ρωσία απειλείται από νέα σχιστολιθική επανάσταση, αυτή τη φορά πετρελαϊκή, - θεωρεί η συμβουλευτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κατά τις επόμενες δεκαετίες, η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο θα αυξάνεται με εκρηκτικό ρυθμό, πράγμα που θα προκαλέσει κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
© Φωτογραφία: Flickr.com/SkyTruth/cc-by-nc-sa 3.0
Και αν οι ρωσικές εταιρείες αγνοήσουν αυτή τη "σχιστολιθική επανάσταση", όπως συνέβη με το φυσικό αέριο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληγεί. Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου αυτού χαρακτηρίζουν την πρόληψη αυτή παράλογη.

Πώς οι μεταφορές συμβάλλουν στην ανάπτυξη

Η επένδυση στις μεταφορές δεν αποτελεί αυτοσκοπό και δεν είναι αυτομάτως αναπτυξιακής υφής, παρά την γενική αντίληψη της «κοινής γνώμης» ότι κάθε έργο δημιουργεί ανάπτυξη. Η σχέση των μεταφορικών επενδύσεων με την ανάπτυξη εξετάζεται με στόχο να υπογραμμίσει την ανυπαρξία νομοτελειακής σχέσης. Ειδική αναφορά γίνεται για τις διασυνοριακές και διεθνείς μεταφορές.
Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι αποτελούν εξέχον παράδειγμα αποτυχημένου και σπάταλου δικτύου μεταφορών. Yannis Behrakis / Reuters

Ακόμη και εάν παραδοσιακά θεωρείται ότι η μεταφορική υποδομή και δραστηριότητα είναι παράγων κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη, υπάρχουν σοβαρότατα επιστημονικά ερωτήματα για το απαιτούμενο μέγεθος και είδος της μεταφορικής υποδομής και επένδυσης τόσο για τις αστικές όσο και για τις μη αστικές περιοχές σε μια χώρα και σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ανάπτυξης. Αυτό επιτείνεται δε ακόμη περισσότερο στη διασυνοριακή και διεθνή διάσταση του φαινομένου. Οι παρούσες τάσεις με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, την ενεργειακή διαφοροποίηση και τις τεχνολογίες υποκατάστασης όπως των τηλεπικοινωνιών, δείχνουν ότι οι μεταφορές δεν είναι απαραίτητα συμβατές με τη βιώσιμη ανάπτυξη ούτε και τα προτεινόμενα μεγέθη και είδη μεταφορικών επενδύσεων υποδομών είναι ομόφωνα επιστημονικά αποδεκτά.

Το πρώτο ελληνικό cluster για το διάστημα

Το πρώτο ελληνικό cluster για το διάστημα είναι γεγονός. Η Ελλάδα, μετέχοντας ενεργά στα προγράμματα της ESA, συσσώρευσε σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία σε όλους τους σχετικούς με το διάστημα τομείς. Αυτό αποτέλεσε και την πηγή της δυναμικής που ευνόησε το σχηματισμό αξιοσημείωτων αλυσίδων αξίας στη χώρα μας. Μια τέτοια συνεργατική αλυσίδα είναι και το si- Cluster .
Ήδη από το 2005 που η Ελλάδα έγινε κράτος μέλος της ESA, πολλοί οργανισμοί κρατικοί και μη καθώς και πολλές εταιρείες συμμετείχαν επιτυχώς σε πολλά προγράμματα,συλλογικά αλλά και ανεξάρτητα. Μέχρι σήμερα, μόνο τα μέλη του si-Cluster έχουν συμμετάσχει με επιτυχία σε περισσότερα από 50 έργα της ESA .Τα σημαντικά αποτελέσματα της συμμετοχής αυτής φαίνονται σήμερα με τη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού cluster για το διάστημα.

Ανακαλύφθηκαν οι Βαθύτερες Υποθαλάσσιες Υδροθερμικές Πηγές στον Κόσμο

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στον βυθό της Καραϊβικής τις βαθύτερες υδροθερμικές πηγές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, σε βάθος σχεδόν πέντε χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (συγκεκριμένα στα 4.968 μέτρα). Η θερμοκρασία των πηγών είναι καυτή, φθάνοντας τους 401 βαθμούς Κελσίου, μια από τις πιο καυτές περιοχές του πλανήτη, τη στιγμή που το νερό γύρω από τις υδροθερμικές πηγές έχει θερμοκρασία μόλις 4 βαθμών Κελσίου.

Η ανακάλυψη από ερευνητές του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου και του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον της Βρετανίας, με επικεφαλής τον δρα Γιον Κόπλεϊ, σύμφωνα με το BBC, έγινε με το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV) «Ίσις» στην Τάφρο Καϊμάν, στα νότια της Κούβας.

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ, ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ Το... ιταλικό σταυρόλεξο

Με ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα και τον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης προσέρχονται αύριο και μεθαύριο στις κάλπες 47 εκατομμύρια Ιταλοί.
Το... ιταλικό σταυρόλεξο
Για πρώτη φορά το πολιτικό τοπίο είναι τόσο θολό και οι δυνάμεις διχασμένες, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις αυριανές κάλπες θα είναι αδύναμη και δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να βγει η Ιταλία από την κρίση.