Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός προειδοποιεί τους Κούρδους με πόλεμο.




Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ-Μαλίκι προειδοποίησε εχτές ότι ο πόλεμος είναι πιθανός για τα πεδία πετρελαίου που υπάρχουν στην κουρδική περιοχή.

Πριν μερικές εβδομάδες η ExxonMobil υπέγραψε συμβόλαιο εκμετάλλευσης έξι περιοχών, με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Δύο από αυτές τις περιοχές διεκδικούνται από τη Βαγδάτη. Ο Αλ-Μαλίκι αντιλαμβάνεται αυτές τις πρωτοβουλίες ως απειλή ενάντια στην ενότητα του Ιράκ και ως πυροκροτητή εντάσεων και πολέμων στην περιοχή. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε συμβόλαιο εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων πρέπει να εγκρίνεται πρώτα από τη Βαγδάτη.

Reuters: Οι G20 υποστηρίζουν την προσπάθεια διάσωσης της Ευρώπης.




Η Ευρώπη δεσμεύτηκε στη Σύνοδο των G20 ότι θα προχωρήσει με την ολοκλήρωση του τραπεζικού της τομέα; ένα βήμα που από καιρό υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ως το πλέον ενδεδειγμένο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την απόδραση από τον φαύλο κύκλο των διασώσεων που βυθίζει ολοένα και περισσότερο τις χώρες στην ύφεση.

« Τίποτα δε μπορεί να λειτουργήσει ως ασημένια σφαίρα που θα επιλύσει το ζήτημα ολοκληρωτικά, μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες ή ακόμη μέσα στους επόμενους δύο μήνες... αλλά κάθε βήμα αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης για περισσότερη ολοκλήρωση» είπε ο Ομπάμα.

Τώρα οι G20 περιμένουν τη Σύνοδο της ΕΕ της επόμενης εβδομάδας, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν μια μακρά διαδικασία προς βαθύτερη ολοκλήρωση, ξεκινώντας από την τραπεζική ένωση. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Δεκέμβρη.

G20: Εκκλήσεις του ΟΗΕ για καταπολέμηση του υποσιτισμού


Τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (Ifad) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), έκαναν έκκληση σήμερα στους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) που συναντώνται στο Μεξικό να «δεσμευθούν ότι θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του λιμού», σε κοινή τους ανακοίνωσε που εκδόθηκε από τη Ρώμη, όπου είναι η έδρα τους.


Υπενθυμίζοντας ότι 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, οι τρεις οργανώσεις εκφράζουν την ευχαρίστησή τους που η μεξικανική προεδρία της G20 «έθεσε ως προτεραιότητά της τη διατροφική ασφάλεια και διατηρεί το θέμα σε υψηλή θέση μεταξύ των παγκόσμιων ζητημάτων».

Μίνη σύνοδος κορυφής για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη


Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) συναντώνται την Παρασκευή στην Ρώμη σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 28 και 29 Ιουνίου με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλέον απειλεί ευθέως τη Μαδρίτη και τη Ρώμη.