Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Υπεγράφη η συμφωνία-πλαίσιο για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκοτίας

Τη συμφωνία για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας υπέγραψαν στο Εδιμβούργο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντειβιντ Κάμερον και ο Πρωθυπουργός της Σκοτίας, 'Αλεξ Σάμον.
Υπεγράφη η συμφωνία-πλαίσιο για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκοτίας
Το δημοψηφισμα θα διεξαχθεί τον Οκτωβριο του 2014 και θα καλεί τουςψηφοφόρους να απαντήσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ελβετοί ετοιμάζουν στρατό για την περίπτωση διάσπασης της Ευρωζώνης Ήδη πραγματοποίησαν στρατιωτική άσκηση για κάλυψη των συνόρων τους


Μπορεί να μοιάζει με ανέκδοτο αλλά είναι πραγματικότητα. Η Ελβετία προετοιμάζει το στρατό της για το ενδεχόμενο να «υπερασπιστεί» τα σύνορά της σε περίπτωση διάσπασης της Ευρωζώνης!

Με αφορμή τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας σε ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ, η Ελβετία, που ιστορικά φημίζεται για την ουδετερότητά της, ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και ήδη πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο στρατιωτική άσκηση με την κωδική ονομασία “Stabilo Due” προκειμένου να μπορεί να αντιδράσει στην αστάθεια που επικρατεί στην Ευρώπη και να δοκιμάσει την ταχύτητα με την οποία – εφόσον χρειαστεί – θα μπορέσει να αναπτύξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

Μπλέχτηκαν οι («κόκκινες») γραμμές σήμερα στο Αιγαίο




Συνεχίζονται οι προκλήσεις από τους γείτονες

Μετά τη «βόλτα» της Τουρκικής φρεγάτας στο Αιγαίο μέχρι έξω από την Κέα, σήμερα σειρά ανέλαβε η Πολεμική Αεροπορία της γείτονος στη συνέχιση των προκλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ένας σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα, καθώς και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 και ένα ναυτικό, πραγματοποίησαν τέσσερις παραβάσεις και δύο παραβιάσεις στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. «Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», όπως επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ, που σημειώνει επίσης ότι δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή μεταξύ των αεροσκαφών των δύο πλευρών.

ΣτΕ: Νόμιμη η παράταση της κράτησης παράνομων μεταναστών


ΣτΕ: Νόμιμη η παράταση της κράτησης παράνομων μεταναστών

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο παρατείνεται έως ένα χρόνο η κράτηση των προς απέλαση αλλοδαπών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ε' Τμήμα του ΣτΕ στην υπ' αριθμ. 176/2012 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Μαρλένα Τριπολιτσιώτη), το νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής, που αιτείται τη χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα και υποβάλλει αίτημα για την χορήγηση ασύλου, κατά το χρόνο που κρατείται και εκκρεμεί σε βάρος του διαδικασία απέλασης, παραμένει υπό κράτηση και η αίτησή του εξετάζεται με απόλυτη προτεραιότητα. Μέχρι την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας ασύλου δεν απελαύνεται.

BBC: What is the ESM?


European Union flags
The eurozone's new permanent bailout fund for struggling economies and banks has been formally launched.
It is one of the key elements in the eurozone's defences against a deepening debt crisis.
But what exactly is the European Stability Mechanism (ESM) and how will it work?
What is the ESM?
The European Stability Mechanism is a new European Union agency that will be able to provide financial assistance to eurozone countries in difficulty.
It is a permanent agency, based in Luxembourg, and will eventually replace the temporary European Financial Stability Facility (EFSF), although the two will operate in parallel for some time.

BBC: The Greek conundrum


Lightning illuminates the ancient Parthenon temple on top of the Acropolis hill in Athens on 14 October 2012
Gavin Hevitt
After three months of talking between the Greek government and inspectors from the IMF [International Monetary Fund], the EU and the ECB [European Central Bank], they have narrowed the differences over the savings Greece must make in order to qualify for the next tranche of money.
The mood music from the politicians has been positive. The Greeks, we are told in Brussels, are this time serious about reform.
The German chancellor signals her support for Greece by flying to Athens.

Ακριβά τρόφιμα: Ξηρασία, πλημμύρες, μεταλλαγμένα και…αριθμοί!


Grocery store refrigerated produce case with carrots, cerlery, apples, strawberries, cauliflower, and more in Florida, USA. Stock Photo - 12818105
Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου --

Σιγά-σιγά, σταθερά και μεθοδικά τα ΜΜΕ μας πληροφορούν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι «δύσκολος» για ολόκληρο το Δυτικό κόσμο και, συσικά, και την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η »δυσκολία» αυτή δεν εξαντλείται στα γνωστά και «επικίνδυνα» γεωπολιτικά παιχνίδια των «Μεγάλων» που αφορούν σε Συρία και Ιράν αλλά στο γεγονός ότι θα δούμε αυξήσεις της τάξης του 15 και του 20% στις τιμές των τροφίμων στα σουπερμάρκετ…

Τρόφιμα: Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια η Ελλάδα



Τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και η μελέτη του ΚΕΠΕ και του πανεπιστημίου Αθηνών καταδεικνύουν περίτρανα ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια καταγράφοντας τις ακριβότερες τιμές ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προϊόντα και υπηρεσίες, με τεράστιες αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα στη διάρκεια του 2011 βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά με απόκλιση μέχρι και 31,5% σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2010 ήταν στη δεύτερη αντίστοιχα. Παράλληλα, σε κατηγορίες βασικών προϊόντων καθημερινής διατροφής όπως λίπη-έλαια, ψωμί-δημητριακά και ψάρια, οι τιμές στην Ελλάδα φαίνεται κατά πολύ να ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρότι υπάρχει σημαντική εγχώρια παραγωγή στα εν λόγω προϊόντα.

Η Λατινική Αμερική παγκόσμιος ηγέτης στη σκηνή της ενέργειας


venezuelaΗ Λατινική Αμερική αναδύεται ως μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές ενέργειας του κόσμου. Παρά τις απαράμιλλες δυνατότητες και την πρόοδο που αυτή η περιοχή προσφέρει, η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει διάφορες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που υπογραμμίζουν την ανάγκη για αναμόρφωση των επιχειρήσεων και για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συνεχίσει ο κλάδος της ενέργειας να αναπτύσσεται, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL), «Προσεγγίζοντας τα standards της αγοράς: Αποφεύγοντας τις παγίδες άμμου στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των χωρών της Λατινικής Αμερικής».
«Η Λατινική Αμερική έχει τις δυνατότητες, τους πόρους και τη βιομηχανία να κάνει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βασικές οικονομικές πρώτες ύλες. Αλλά για να γίνει αυτό, όλοι οι φορείς της περιοχής πρέπει να αγκαλιάσουν πραγματικά τη βιομηχανία και τα ξένα συμφέροντα θα πρέπει να συμμετέχουν για να επενδύσουν σε αυτή την εκρηκτική παγκόσμια δύναμη, αυτή θα είναι μια βασική πρόκληση για τη Λατινική Αμερική τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ricardo Ruiz, Latin America Energy & Resources Leader, Deloitte Argentina.

Α. Μας: Απειλεί με «διεθνοποίηση» του Καταλανικού ζητήματος


Α. Μας: Απειλεί με «διεθνοποίηση» του Καταλανικού ζητήματος
Η Αυτόνομη Περιφέρεια της Καταλονίας πρόκειται να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια κατά της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, σε περίπτωση που αυτή επιχειρήσει να παρεμποδίσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο περιφερειακός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας.
«Εάν δεν μας επιτραπεί να συμβουλευθούμε τη γνώμη των πολιτών μας (για την ανεξαρτητοποίηση) τότε θα πρέπει να διεθνοποιήσουμε τη σύγκρουση αυτή», δήλωσε ο Μας στο καταλανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV3.
Ο Μας θα διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου σε μία προσπάθεια να διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η οικονομική ατμομηχανή της Ισπανίας, με πληθυσμό πάνω από 7 εκατ. κατοίκους, θα γίνει «ένα κράτος εντός της Ευρώπης».

Λιβύη: Προηγείται στις εκλογές η φιλελεύθερη συμμαχία

Libyans hold up their ink-marked fingers that shows they have voted as they celebrate in Martyrs' Square in Tripoli, Libya, Saturday, July 7, 2012. Jubilant Libyan voters marked a major step toward democracy after decades of erratic one-man rule, casting their ballots Saturday in the first parliamentary election after last year's overthrow and killing of longtime leader Moammar Gadhafi. But the joy was tempered by boycott calls, the burning of ballots and other violence in the country's restive east. (AP Photo/Abdel Magid Al Fergany)

Η φιλελεύθερη Συμμαχία των Εθνικών Δυνάμεων προηγείται, στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την εφορευτική επιτροπή.

Το κόμμα του Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος ήταν πέρσι πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, έχει πάρει το προβάδισμα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης ο συνασπισμός του Τζιμπρίλ έχει αποσπάσει έως και το 90% των ψήφων.

Critical EU Report Leaves Serbs Divided


While some Serbian officials say the sternly worded report presents a true picture of the situation, others have reacted much more defensively.
eu-progress-report-divides-serbs
Serbian officials are split on how to respond to a critical EU report on the country, which cited limited progress in internal reforms and demanded an improvement in relations with Kosovo.

Suzana Grubjesic, Deputy Prime Minister for European Integration, said the report was not positive or negative but an objective assessment of the state of the implementation of reforms over the past year.

Serbian Prosecutors Seize Ex-Minister’s Passport The Serbian prosecutor’s office for organised crime has seized the passport of a former minister suspected of abusing his position.


Tanjug, Danas
The passport of Oliver Dulic, the former minister for environment and spatial planning, was sent to Belgrade’s High Court on Sunday to prevent him from leaving the country.
 The court has yet to decide whether Dulic, a member of the opposition Democratic Party, can travel as planned to Canada on October 20 as part of a parliamentary delegation.
serbian-prosecution-confiscates-ex-minister-s-passport
Parliament has already revoked Dulic’s immunity from prosecution.  
Prosecutors are investigating allegations that Dulic abused his position by illegally issuing permits to a Slovenian company to lay optical cable along Serbian roads.

Global Financial Stability Report A Report by the Monetary and Capital Markets Department on Market Developments and Issues



 October 2012:  The October 2012 Global Financial Stability Report (GFSR) finds increased risks to the global financial system, with the euro area crisis the principal source of concern. The report urges policymakers to act now to restore confidence, reverse capital flight, and reintegrate the euro zone. In both Japan and the United States, steps are needed toward medium-term fiscal adjustment. Emerging market economies have successfully navigated global shocks thus far, but need to guard against future shocks while managing a slowdown in growth. This GFSR also examines whether regulatory reforms are moving the financial system in the right direction, and finds that progress has been limited, partly because many reforms are in the early stages of implementation and partly because crisis intervention methods are still in use in a number of economies, delaying the movement of the financial system onto a safer path. The final chapter assesses whether certain aspects of financial structure enhance economic outcomes. Indeed, some structural features are associated with better outcomes. In particular, financial buffers made up of high-quality capital and truly liquid assets tend to be associated with better economic performance.
April 2012:  The April 2012 Global Financial Stability Report assesses changes in risks to financial stability over the past six months, focusing on sovereign vulnerabilities, risks stemming from private sector deleveraging, and assessing the continued resilience of emerging markets. The report probes the implications of recent reforms in the financial system for market perception of safe assets, and investigates the growing public and private costs of increased longevity risk from aging populations.

Γερμανία: Αύξηση σχεδόν 50% του φόρου για τις ΑΠΕ, το 2013


Οι κύριες εταιρείες διαχείρισης των δικτύων ηλεκτροδότησης στην Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα την αύξηση σχεδόν κατά 50% του φόρου που επιβάλλεται στους Γερμανούς καταναλωτές για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, μετά την απόφαση του Βερολίνου να εγκαταλείψει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια.


«Το 2012 οι καταναλωτές πρόκειται να συνεισφέρουν για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (. . .) 5,277 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα», δηλαδή ένα ποσό αυξημένο κατά 47% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά (3,592 λεπτά/κιλοβατώρα), όπως ανέφεραν οι τέσσερις κυριότερες γερμανικές εταιρείες του τομέα, οι 50Hertz, Amprion, TenneT και TransnetBW, σε ανακοίνωσή τους.

Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΤΥΣΕΙΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ


Γάλλοι παρατηρητές θα πραγματοποιήσουν πτήσεις επιθεώρησης πάνω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο πλαίσιο της Συνθήκης Ανοικτών Ουρανών, ενώ Ρώσοι επιθεωρητές θα κάνουν το ίδιο πάνω από το έδαφος της Νορβηγίας, είπε ένας Ρώσος εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης.


«Κατά την περίοδο από 15 έως και 20 Οκτωβρίου, μια γαλλική αποστολή θα πραγματοποιήσει πτήση επιτήρησης με αεροσκάφος C-130H πάνω από τη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με τη διεθνή Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, και μια ομάδα Ρώσων επιθεωρητών με αεροσκάφος Antonov An-30B θα πραγματοποιήσει πτήση επιτήρησης πάνω από το έδαφος της Νορβηγίας μεταξύ 15 και 19 Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος.   

Από οφειλές 13 δισ. ευρώ, το ΥΠΟΙΚ κατάφερε να εισπράξει μόλις 19 εκατ.


Μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ κατάφερε, μέχρι σήμερα, να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την περιβόητη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου έναντι συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής 13 δισ. ευρώ.

Έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη αναφορικά με την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οφειλετών που είχαν περιληφθεί στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

North Koreans See Few Gains Below Top Tier

On her weekly shopping trips to downtown Pyongyang, the capital of North Korea, a 52-year-old pig farmer who gave her name as Mrs. Kim tries to ignore the dusting of prosperity that has begun to transform the city in recent years: the newly built apartment blocks, the increasing number of Mercedes-Benzes that zip along once-empty boulevards, the smartly dressed young women who conspicuously gab on their newly acquired cellphones. She has never been to the Rungna People’s Pleasure Ground, a new amusement park where children of the elite howled with delight this summer as they shot down a waterslide.



“Why would I care about the new clothing of government officials and their children when I can’t feed my family?” she asked tartly, wringing her hands as she recounted the chronic malnutrition that has sickened her two sons and taken the lives of less-well-off neighbors.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ «ΤΑΙΜΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ» Στρατηγοί... ντίλερ όπλων

Απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί δέχθηκαν να μιλήσουν στον υπουργό Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ, αλλά και στη βασίλισσα Ελισάβετ για να προωθήσουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Η δράση τους ήρθε στο φως ύστερα από «παγίδα» που τους έστησαν δημοσιογράφοι.

  O υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Χάμοντ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει αμέσως αλλαγή των κανόνων πρόσβασης που έχουν οι απόστρατοι σ


O υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Αφγανιστάν. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Χάμοντ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει αμέσως αλλαγή των κανόνων πρόσβασης που έχουν οι απόστρατοι σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους
Σάλος έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία μετά την αποκάλυψη της κυριακάτικης έκδοσης των «Τάιμς του Λονδίνου» ότι απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των βρετανικών δυνάμεων δέχθηκαν να μιλήσουν στον υπουργό Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ, αλλά ακόμη και στη βασίλισσα Ελισάβετ για να προωθήσουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

DER SPIEGEL: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP «Πράσινο» για επιμήκυνση από την τρόικα

Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει ότι οι δανειστές ζήτησαν να δοθούν δύο χρόνια στην Ελλάδα για τους στόχους του προγράμματος. «Αγκάθι» η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει.


Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επιζήμια. Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα Ελλάδας και Ισπανίας θα λυθούν τις επόμενες εβδομάδες
Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επιζήμια. Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα Ελλάδας και Ισπανίας θα λυθούν τις επόμενες εβδομάδες
Μέχρι πρότινος ήταν απλώς άλλο ένα ενδεχόμενο το οποίο προωθούσε η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, πλέον εξελίσσεται σε... διεθνώς αναγνωρισμένη αναγκαιότητα. Η επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής φέρεται να έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα και πλέον φαντάζει... δεδομένη.

Asmussen: Επαναγορά ομολόγων για τη μείωση του ελληνικού χρέους



Τη χρήση των δανείων για την επαναγορά ομολόγων ώστε να μειωθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Asmussen, σε συνέντευξή του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung η οποία θα δημοσιευθεί το Σάββατο, τονίζει πως ο στόχος θα ήταν η επίτευξη του στόχου για μείωση του δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στο 120%  το 2020.

Νέο πακέτο μέτρων κατά του Ιράν από την ΕΕ


Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζουν να εντείνουν την πίεση των κυρώσεων κατά του Ιράν, για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, με την έγκριση νέων μέτρων κατά της τραπεζικού τομέα της Τεχεράνης, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.


Οι νέες κυρώσεις σηματοδοτούν την έως τώρα πιο σκληρή γραμμή της ΕΕ κατά του Ιράν, και έρχονται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις στρατιωτικές προθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της αποτυχίας να επιλυθεί το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού.