Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ecuador unilaterally scraps U.S. trade deal

The leftist government of Ecuador, under pressure from the Obama administration for considering a request for sanctuary from the American intelligence leaker Edward Snowden, announced Thursday that it will back out of a preferential trade pact with the United States that top Ecuadoran officials say is being used to blackmail their country.
Jose Jacome/EPA - Ecuadorean President Rafael Correa smiles at the crowd during a military act at the Presidential Palace in Quito, Ecuador, June 24, 2013.
The move, which President Rafael Correa’s government described as unilateral, came a day after the chairman of the Senate Foreign Relations Committee pledged to do all he could to block trade benefits for Ecuador should it grant Snowden political asylum.

Γερμανία: Λιτότητα μόνο για τους "άλλους"...

Όλοι  όσοι έκαναν εικασίες για μια αλλαγή της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης μιας ουσιαστικής αλλαγής πολιτικής, στη Γερμανία μετά τις εκλογές μπορεί να απογοητευτούν: όχι μόνο είναι πιθανόν ότι η πολιτική δε θα αλλάξει, αλλά ίσως να μην αλλάξει ούτε καν ο συνασπισμός. Η αδυναμία του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) είναι η δύναμη του CDU (Χριστιανοδημοκράτες). Έχουν αρχίσει κι εμφανίζονται μικρά σημάδια και δείχνουν αυτό που μπορεί να φαινόταν απίθανο (τουλάχιστον τις τελευταίες εβδομάδες): ότι ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων μπορεί απλά να παραμείνει στην εξουσία.

Στη Γερμανία, η Angela Merkel φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από τις συγκρίσεις του προσώπου της με τον Hitler ή τις αναλογίες με τον Bismarck, ή από μια Νότια Ευρώπη που φαίνεται να βρίσκεται σε αναβρασμό, πολιτικά και κοινωνικά και η κριτική όλης της Ευρώπης γλιστρά από επάνω της όπως γλιστρούν σταγονίδια νερού από το γυαλί. Αντ’ αυτού, φαίνεται να ενισχύει αυτήν την ενσάρκωση της «Swabian Housewife» η οποία φυλάει τα χρήματα της Γερμανίας, χωρίς τη ρητορική ή τη σιδερένια τσάντα της Margaret Thatcher. Εξάλλου, η Μerkel, τουλάχιστον στην αρχή, το κορίτσι του Helmut Kohl (Mädchen) και ίσως να έμαθε από αυτόν τη χαρά του να κατέχει κυβερνητικό αξίωμα. Το προεκλογικό πρόγραμμα, που ονομάζεται ουσιαστικά Κυβερνητικό πρόγραμμα, που παρουσίασε το CDU αυτή την εβδομάδα έχει ως στόχο να ευχαριστήσει την πλειονότητα των Γερμανών: από τις μητέρες μέχρι και τους συνταξιούχους, ο καθένας παίρνει από ένα μικρό εκλογικό δώρο. Το σύνθημα του CDU φαίνεται να είναι Περίοδος των παχιών αγελάδων  για τη Γερμανία και μόνο: η λιτότητα είναι για τους άλλους. Το CDU σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκλογικά δώρα και νέα προγράμματα υποδομών, χωρίς να αυξήσει τους φόρους. Επιπλέον, αντί να αυξάνει το χρέος, στοχεύει τη μείωση του υπάρχοντος χρέους σε πραγματικούς όρους.

Ανακοινώθηκε επισήμως ο TAP - Σαμαράς: Μοχλός εξόδου της Ελλάδας από την κρίση

Ως μοχλό εξόδου της Ελλάδας από την κρίση που επιπροσθέτως τερματίζει τα σενάρια καταστροφής περιέγραψε ο πρωθυπουργός την επιλογή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ανακοινώθηκε επισήμως ο TAP -  Σαμαράς: Μοχλός εξόδου της Ελλάδας από την κρίση
«Πρόκειται για ένα έργο τεράστιο, μίας πολύ μεγάλης ενεργειακής υποδομής, συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη», αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του εκτιμώντας, επίσης, ότι η επιλογή του ΤΑΠ συνιστά «πολυσήμαντη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», η οποία «βάζει τέρμα στα σενάρια καταστροφής της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ».

Νέα «πυρά» Γκρούεφσκι κατά της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά της Ελλάδας για το γεγονός ότι η χώρα του δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ και δεν έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενώ επέρριψε ευθύνες γι' αυτό και στη Διεθνή Κοινότητα.
Picture 0 for Νέα πυρά Γκρούεφσκι κατά της Ελλάδας

"Όλος ο κόσμος γνωρίζει για ποιο λόγο η 'Μακεδονία' δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ και δεν έχει λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο μοναδικός λόγος είναι επειδή δεν αποδεχθήκαμε αλλαγή του ονόματος του κράτους μας και της εθνικής ταυτότητας των 'Μακεδόνων', με τον τρόπο μάλιστα που επιζητεί η Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik).

Η άνοδος των αναμορφωτών της Κίνας

Με την πολιτική μετάβαση της Κίνας πλέον να έχει ολοκληρωθεί, η χώρα - και η παγκόσμια οικονομία - έχει μείνει με ένα πιεστικό ερώτημα: Έχει η νέα ομάδα στο Πεκίνο το όραμα και την πολιτική βούληση να αναβιώσει τις βραδυπορούσες αλλά καθοριστικής σημασίας μεταρρυθμίσεις; Λίγοι παρατηρητές είναι αισιόδοξοι για την απάντηση.
Ένας φρουρός στέκεται μπροστά από μια οθόνη ενώ παρακολουθεί την ομιλία του Xi Jinping κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πόλη Huaibei της επαρχίας Anhu το 2012. (Reuters)

Μια ολοένα αυξανόμενη χορωδία απαισιόδοξων στην Κίνα και αλλού, έχει ενωθεί γύρω από τρία κεντρικά επιχειρήματα. Η πρώτη ομάδα, που την αποκαλούν οι «οικονομικοί κυνικοί», υποστηρίζει ότι ο πήχης για μεταρρυθμίσεις είναι πάρα πολύ υψηλά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα βασικά οικονομικά προβλήματα, όπως η φούσκα των ακινήτων, έχουν επιδεινωθεί ακριβώς την στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί. Η παραδοσιακή λύση των Κινέζων αξιωματούχων στις οικονομικές επιβραδύνσεις – η επιτάχυνση των εξαγωγών - έχει γίνει πιο δύσκολη υπό το πρίσμα της μείωσης της ζήτησης στις προηγμένες βιομηχανικές χώρες.

Eκτεθειμένος ο Μάριο Ντράγκι για την Κύπρο

Draghi01-28june2013
 Ο ισχυρισμός που φέρεται να διατύπωσε ο διοικητής της Κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα διασφάλισε τα χρήματα των μεγαλοκαταθετών της Ευρωζώνης και μετά επέβαλε το κούρεμα, σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης λέει πολλά.

Πρέσβης Αιμιλίου: Θα σπάσει το αδιέξοδο αν η Άγκυρα αποδεχτεί την πρόταση για την Αμμόχωστο

General Assembly Discusses Various Draft Resolutions

Αν η Άγκυρα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο, θα σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
«Για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, για την έναρξη των συνομιλιών, η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε ουσιαστικές προτάσεις, που αν γίνουν αποδεκτές πιστεύουμε θα μας προσφέρουν την ευκαιρία για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και ταχεία πρόοδο στις συνομιλίες» ανέφερε ο κ. Αιμιλίου.

Qatar's Foreign Policy Adventurism

John Kerry with the Emir of Qatar in Doha, Foreign Policy of Hamad bin Khalifa al Thani
John Kerry with the Emir of Qatar in Doha, June 2013 (Jacquelyn Martin/Courtesy Reuters)
Earlier this month, the Taliban opened an official office in Doha, landing Qatar once more in Western headlines. That might have been part of Qatar’s plan: the decision to host such a controversial office is symptomatic of a desire to play a central role in a wide array of important diplomatic issues. Yet the debacle of the office’s first 36 hours shows just how far Qatar still has to go.

Τα μυστικά της συμφωνίας του bail in

Τα μυστικά της συμφωνίας του bail in - Oι έντεκα κρίσιμες απαντήσεις
Μετά από δύο  συνεδρίες που τράβηξαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. κατέληξαν τελικώς σε συμφωνία αναφορικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν τη διάσωση, το αποκαλούμενο bail-out, των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ιδού μια ματιά, με την μορφή των ερωταπαντήσεων, σχετικά με το καίριο αυτό ζήτημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

*Είναι η συμφωνία πράγματι ένα μεγάλο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση;

Καταθέτες…. Αν το κεφαλαιακό απόθεμα εξαντληθεί τότε οι καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού θα κινδυνεύουν

Καταθέτες….όσο το ΤΧΣ έχει κεφαλαιακό απόθεμα 5-6 δισεκ. ευρώ οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν είτε πάνω είτε κάτω από 100 χιλ. ευρώ.

Αν το κεφαλαιακό απόθεμα εξαντληθεί τότε οι καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού θα κινδυνεύουν.
Το ζήτημα των καταθέσεων είναι μείζονος σημασίας καθώς αφορά 33 εκατ καταθετικούς λογαριασμούς. 

UN Team Reports 10 Incidents of Chemical Weapon Use by Syria

A Syrian soldier aims an AK-47 assault rifle from his position in a foxhole during a firepower demonstration, part of Operation Desert Shield. The soldier is wearing a Soviet-made Model ShMS nuclear-biological-chemical warfare masks. Credit: Wikimedia Commons
A Syrian soldier aims an AK-47 assault rifle from his position in a foxhole during a firepower demonstration, part of Operation Desert Shield. The soldier is wearing a Soviet-made Model ShMS nuclear-biological-chemical warfare masks. Credit: Wikimedia Commons
A UN team sent to Turkey earlier this week to investigate the possible use of chemical weapons in Syria‘s civil war reported Wednesday 10 different incidents of their use by the Syrian government.